17. august 2015

Datlipasta. Hea nipp, kuidas ise igati tervisesõbralik magustaja teha

Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et kui veel mõni aeg tagasi vaadati kurja pilguga rasva peale ja tervisliku toitumise nõuanded soovitasid niipalju kui võimalik rasva vältida, siis viimase aja suund on ilmselgelt oma kurja pilgu pööranud valge rafineeritud suhkru ja ka rafineeritud nisujahu suunas. Teisisõnu on paljud toiduteadlikumad inimesed juba mõnda aega proovinud vähendada või täielikult vältida valge suhkru osakaalu oma menüüs.

Datlipasta. Kusjuures see Wecki purk on ämma kingitud ja pärit esimese vabariigi ajast

Suhkru vältimiseks on võimalusi mitmeid. Võib ju tarvitada mett, mille puhul on probleemiks kuumutamine. Mee kasulikud omadused hävivad küpsetamisel ja minul isiklikult on ka lihtsalt kahju nii väärt toorainet kuumaga tappa. Igasugused pruunid ja rafineerimata suhkrud on ka kindlasti parem valik kui valge suhkur ja kui võimalik valida, siis võiks eelistada pigem palmisuhkrut, agaavisiirupit ja muid tervisesõbralikke magustajaid.


Kui aga tahta üsna lihtsa vaevaga ja samas igati tervisesõbralik naturaalne magustaja valmistada, siis tulevad appi kuivatatud puuviljad, mis sisaldavad suurel hulgal naturaalseid suhkruid. Datlid on näiteks ühed suurima suhkrusisaldusega puuviljadest üldse, sisaldades nii glükoosi kui fruktoosi.
Seega, imalmagusatest datlitest võib lihtsa vaevaga valmistada magusa pasta, mida saab kasutada erinevate toitude magustamiseks. Samamoodi võib magusaisu korral seda pastat kasvõi röstitud saiale määrida või siis kookidele peale või vahele määrida, kui koogid veidi magusamat nüanssi vajavad. Selline pasta sobib hästi ka taina magustamiseks.
Valmistamine on aga tõeline käkitegu.
400 g kivideta datleid (mina kasutasin datleid ja rosinaid pooleks)
ca 1,5-2 dl vett
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga meresoola



Tõsta datlid (või muud kuivatatud puuviljad) kaussi või purki ning kalla peale vesi. Jäta ööseks seisma või lase vähemalt 3-4 tundi seista. Kalla leotatud datlid koos veega purustajasse. Lisa vanillisuhkur ja sool ning töötle mass ühtlaseks.
Säilita külmkapis ja kasuta ära mõne nädala jooksul.

Mõned ideed, kus datlipastat kasutada:
Kihiline maius datlite ja pähklitega
Õhitud kinoaga maius
Datli ja kookosekommid (nende puhul kalla datlite leotamiseks kulunud vesi osaliselt ära, et datlipasta liiga vedel ei jääks)
Datlitrühvlid
Jahuvaba seemneleib 
Rootsi kaerahelbepallid (seal asenda suhkur datlipüreega)
Bataadibrownie
Peedibrownie
Tervislikumaks tuunitud kirju koer (asenda mesi datlipastaga)

3 kommentaari:

Riina Solomonova-Kask ütles ...

Tegin hiljti sarnase mõttega "präänikuid", mida sõid ka pirtsakamad, nisuahu ja valge suhrkuga harjunud inimesed.

Sinna leotasingi 50gr dalteid ja 50gr kuivatatud viigimarju. Lisasin muna ja kaerahelbeid ja hekseldasin kõik saumikseriga ühtlaseks seguks.
Ladusin lusikaga ahjupannile ka küpsetasin ca 20 min.

Väga mõnusad küpsis-präänikud tulid.

Ootaks nüüd veel retsepte, kus seda datlikreemi kasutada saaks! Mulle see idee tohutult meeldib, eriti kuna meil kodus valget suhkurt ega nisujahu ei leidugi.

Riina Solomonova-Kask ütles ...

ahjaa, kohviveskis lasin soolapähkleid ka jahuks ja panin natuke sisse.

Tuuli ütles ...

Riina, väga vahva retsept. Tasub kindlasti proovida. Suur tänu jagamast! Lisasin datlipasta postituse alla ka aktiivsed lingid neile retseptidele, kus saab suhkru edukalt datlipastaga asendada. Kindlasti on neid veel, aga esialgu jäid silma need :)