19. mai 2015

Valge šokolaadi kook rabarberi-vanillikastmega

Hapukasmagus rabarberiaeg on käes. Siia hooaega sobib hästi pidulik ja maitsev tort, kus hapukas magus-rikkalik valge šokolaadi ja jogurti vahekiht saab särtsakust ja maitseerksust rabarberikastmest. Hapukas rabarber ja valge šokolaad moodustavad võluva koosluse ja täiendades üksteist elegantselt ja meeldejäävalt. Kooki on lihtne teha - ahju ei ole vaja, küll aga veidi aega, et jogurtist vahekiht saaks valge šokolaadi toel veidi taheneda.



6-8-le
Valmistamisaeg: 30 minutit + 2-3 tundi jahutamisele
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid
50 g jahvatatud metspähkleid (nt Germund valikust)
Valge šokolaadi vahekiht:
600 g Kreeka jogurtit
300 g valget šokolaadi, tükeldatuna
Rabarberikaste:
400 g rabarberit, tükeldatuna
1 dl suhkrut
1 dl  värskelt pressitud apelsinimahla
Vanillikaun (kasuta ära vahekihi sisse läinud vanillikaun, millest on seemned eemaldatud)
Sidrunimahla
Veidi soola
Brändit (soovi korral)


Põhja jaoks purusta köögikombainis küpsised ja pähklid. Sega sulatatud võiga ning suru lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni põhi on kuivaks tõmbunud. Jahuta
Jogurti-valge šokolaadi vahekihi jaoks kuumuta potis jogurt veidi soojemaks kui käesoe. Kalla sinna sisse hakitud valge šokolaad ning lisa ka vanillikaunast kraabitud seemned. Lase šokolaadil sulada aeg-ajalt segades. Kalla saadud segu koogipõhjale ja jahuta.

Kastme jaoks kalla potti suhkur, apelsinimahl, vanillikaun, veidi sidrunimahla ja näpuotsaga soola. Lase keema tõsta. Lisa rabarber ja keeda mõned minutid, kuni rabarber on veidi pehmenenud, kuid veel kergelt krõmps. Soovi korral lisa paar sortsu brändit. Tõsta kaste pliidilt ja jahuta. Serveeri koos koogilõikudega. 

Retsept ilmus 2015. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse, kust leiad veel mitmeid retsepte rabarberitst.

Kommentaare ei ole: