25. veebruar 2015

Suvikõrvitsaga pizzapõhi

Tean vähe lapsi, kes ei armastaks pizzat. Minu kolm last ei ole siinkohal erandiks ja neil päevil, kui pizzat koju tuua või ise valmistada, on rahulolev mõmin laua ümber garanteeritud. Üks lastest suudab tegelikult vajadusel pizza ka otsast lõpuni ise valmis teha ja pean tunnistama, et sugugi mitte kehvemini, kui ma ise.
Tavaliselt on meil pizzapäevadel laual kaks sööki - üks siis laste rõõmuks ja meeleheaks, ise aga eelistan pizzale ikkagi midagi muud. Ei ole ma liiga suur saialiste sõber. Seetõttu pälvis suvikõrvitsapõhjal pizza kohe mu tähelepanu. Seda sööks isegi. Ja seda söövad ka lapsed. Seega universaalne toit - ühtaegu nii maitsev kui ka tervislik ehk siis teisisõnu täistabamus!




Tunnistan kohe, et pizzapõhja tegin täitsa tunde järgi ja pigem improvisatsioonile voli andes. Kui aga proovida mingeid koguseid ette anda, siis umbkaudsed mõõdud oleksid järgmised (NB! soovitan mitte tervet talupojamõistust välja lülitada ja ise maitsta-kombata-mõõta, sest suvikõrvitsad võivad olla nii suuruselt kui mahlasuselt erinevad)
2 keskmise suurusega suvikõrvitsat, riivituna
1 tl soola
2 suuremat muna
ca 1 dl jahu (kasutasin kikerhernejahu, võid kasutada ka erinevaid täisterajahusid või siis pähkli- vm jahusid)
2 küüslauguküünt, purustatuna
200 g kuivemat fetajuustu, murendatuna (võib kasutada ka parmesani või muud juustu)
pipart
Riivi suvikõrvits, sega soolaga ja aseta sõelale nõrguma. Umbes 20 minuti pärast pigista kätega veel niipalju vedelikku välja, kui õnnestub. Sega suvikõrvits ülejäänud ainetega. Jahuga reguleeri paksust ehk siis lisa jahu nii vähe kui võimalik ja niipalju kui vajalik. Tainas jääb pigem vedel, kui ta peab niipalju kokku hoidma, et temast saab vormida pizzapõhja, mis siiski laiali ei valgu. Laota pizzatainas õliga määritud küpsetuspaberile ja umbes 28-30 cm läbimõõduga ringiks. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni põhi on kuiv ja hakkab vaikselt kuldset jumet omandama.



Eelküpsetatud pizzapõhi peaks välja nägema umbes selline nagu pildil.
Valminud pizzapõhjale võid oma eelistuste järgi täidist sättida. Meie pizzale sai esmalt tomatikastet määritud. Tomatikastme retsepti leiad SIIT, aga võid kasutada ka valmis pizzakatet või hädapärast ka tavalist purustatud tomatit või ...khm-khm.....ketšupit. Tomatikastmele laotasin toorsuitsusingi viilud, neile riivitud mozzarella ning ahju 200 kraadi juurde küpsema see pizza läkski. Küpsemisel lähtu eelkõige pizza välimusest, aga tõenäoliselt piisab ca 10 minutist. Juust peab olema sulanud ja kergelt kuldseid varjundeid omandama hakkav. Serveerides puista peale värsket basiilikut, musta pipart või muud meelepärast. Minul olid käepärast ahjukuivatatud tomatid ja ahjus krõbedaks küpsetatud lehtkapsas ja need leidsid ka koha pizzal.


Maitses hästi! Teeme veel!

9 kommentaari:

Unknown ütles ...

Oi seda peab proovima! ise suur suvikõrvitsa sõber ja neid niivisi neid hea ära kasutada kui sügisel aias uputab. Meeldib ka lillkapsapõhjaga pizza kuid usun et see variant rohkem mu maitse järgi. Ja muidugi igati tervislik.

Tuuli ütles ...

See suvikõrvitsapõhjal pizza on hästi mõnus. Kuna suvikõrvitsal endal mingit erilist maitset ei ole, siis on seda hästi lihtne ka lastele "maha müüa" :)

eellu ütles ...

Ohsaa poiss! Võin julgelt öelda, et tegemist oli vist ühe parima pitsaga, mida söönud olen. Põhi tegi asja eriti mahlaseks. Peale panin oliive, tavalist ja sinihallitusjuustu, konserv-virsikuid, pitsamaitseainet ja peale küpsetamist veel avokaadot. Ehk siis, mida kodust leidsin :P Soovitaks kõigile!

Tuuli ütles ...

Eellu, nii vahva kuulda, et katsetuse pizzapõhja ja suvikõrvitsa teemal võib õnnestunuks lugeda :)

Vincetta ütles ...

Tea kas selliseid põhju võiks ka rohkem valmis teha ja sügavkülma visata?

Anonüümne ütles ...

Kas suvikõrvitsat ära ei pea koorima, st kas kibedat maitset ei karda koorega küpsetades? :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, võib ikka suvikõrvitsa ära koorida. Ise kasutasin väikeseid ja hästi õhukese koorega suvikõrvitsaid ja need jätsin küll koorimata. Mõru maitset peaks aitama ära võtta ka riivitud suvikõrvitsale soola puistamine ja siis mahla välja nõrutamine.

Tuuli ütles ...

Vincetta, sügavkülmutamine on igati hea mõte. siis teinekord hea kiire võtta :)

Unknown ütles ...

Väga hea retsept. :) Ise olin laisk ja panin 28 cm läbimõõduga küpsetusvormi. Põhi jäi natukene paks ning seepärast ka pehme. Sellest hoolimata oli väga maitsev :)