11. veebruar 2015

Nisuõlus aurutatud sinimerekarbid tomatisalsaga. Bataadi ja chorizo quesadillad.Suupisted uue nisuõlu juurde

Esmalt tuleks alustada sellest, et mulle pakuti suurepärast võimalust katsetada A. le Coq´i uue nisuõlu juurde sobivaid suupisteid valmistada. Ülesanne oli parajalt intrigeeriv. Eelkõige seepärast, et olen seni olnud pigem väga tagasihoidlik õllesõber. Viimaste aastate jooksul olen muidugi korduvalt pidanud kõrvalhüppeid tegema ning senise veendunud veinisõbrana pidanud tunnistama, et teatud toitude juurde on õlu ikka vägagi väärikas kaaslane, pakkudes tõsiselt üllatavaid kooslusi. 



A. le Coq´i uus nisuõlu on klassikalises Saksa nisuõlu stiilis lahendatud jook. Maitse on külluslik ning sealt leiab nii parajalt puuviljasust, millele assisteerib mõnusas tasakaalus hape. Eeltoodud omadused muudavad selle õlu üsna tänuväärseks toiduga hästi sobitatavaks joogiks. Toidusoovitustest võib välja tuua järgmised märksõnad (võtsin appi oma targa raamatu "What to drink with what you eat"): Aasia toit, kana - eriti vürtsikad ja kergemad road, krabi,koorikloomad, kala - eriti praetud või friteeritud, salatit, mereannid, Mehhiko köök, India köök, Tex-Mex toidud. Lisaks tasub katsetada juustude, eriti kitsejuustuga. Sobitada saab ka grillitud toitutega, munatoitudega, austritega, hapukapsaga, sushiga ja köögiviljaroogadega. Puuviljadest on sobilikud kaaslased õuna ja banaan ning värsked ürdid sobivad ka nisuõllega hästi.
Eelpool kirjeldatu põhjal veidi mõtteid kogutud, valmistasin kaks kiiret ja lihtsat suupistet - esmalt aurutasin nisuõlus sinimerekarpe (suurepärane võte! Teen kindlasti ka edaspidi) ja teiseks tegin bataadi ja fetajuustutäidisega ning vürtsika chorizo lisandiga quesadillasid. Mõlemad proovitud suupisted tekitasid koos Alexander Weizeni nisuõllega mõnusa koosluse. 




Bataadi ja chorizo quesadillad
2 keskmist bataati
Peotäis värsket koriandrit
200 fetajuustu, murendatuna
8 nisutortillat
140 g viilutatud chorizot



Kuumuta ahi. Torgi bataadi sisse mõned augud ning tõsta ahju. Küpseta, kuni bataat on pehme. Lase jahtuda ja koori. Sega bataadi sisu koriandriga, maitsesta soola ja pipraga ning sega juurde fetajuust.
Kuumuta grillpann. Määri bataadisegu poolele tortillale, teisele poolele lao chorizo ning tõsta üks poole teise peale. Küpseta grillpannil paar minutit mõlemalt poolt, kuni tortillad on kuldsed ja krõbedad. Lõik tortilla suupärasteks sektoriteks.

Õlles aurutatud sinimerekarbid tomatisalsaga
1,5 kg sinimerekarpe
2 küüslauguküünt
Oliiviõli
100 ml nisuõlu
Hakitud värsket tomatit
Hakitud sibulat
Peterselli või värsket koriandrit, hakituna
Veiniäädikat
 Soola ja pipart


Kalla pannile umbes 70 ml õli, lisa sinna sisse tükeldatud küüslauk ning kuumuta õli keskmisel kuumusel kuumaks. Lisa õli sisse puhastatud sinimerekarbid ning lase ca 1 minut kuumeneda. Kalla peale nisuõlu ning aseta kaas peale. Lase kaane all ca 5-7 minutit aurutada, kuni karbid on avanenud. Viska ära kõik karbid, mis ei ole avanenud.
Valmista tomatisalsa. Selleks haki tomatit ja sibulat, maitsesta oliiviõli, veiniäädika, soola ja pipraga ning hakitud maitserohelisega.

Murra karpidelt ülemine osa ning aseta taldrikule sinimerekarp oma koore sees. Aseta igale karbile väike lusikatäis salsat ja serveeri kohe. Võid igale suupistele piserdada veel oliiviõli, sidrunimahla ja musta pipart.

Kommentaare ei ole: