21. veebruar 2015

Jäine kook kama ja jõhvikatega

Vabariigi sünnipäev on juba mõne päeva pärast saabumas ja see on aeg, kus menüü muutub kord aastas erakordselt kiluseks ja kamaseks. Ei ole erandiks ka see aasta ning juba järgmisel nädalal saame tähistada taas meie väikese ja armsa riigi aasta võrra vanemaks saamist.
Veebruarikuise Pere ja Kodu vahel ilmuva Pereköögi retseptide valik usaldati seekord mulle ja idee oli pakkuda välja kooslusi, mis on meile ühtpidi tuttavlikest toorainetest, kuid samas väikese vimkaga. Sinnasamasse paigutus ka jäine kook kama ja jõhvikatega.



Selle koogi puhul on võluv vamistamise lihtsus ja kiirus. Vabalt võib koogi juba mõni päev varem valmis teha ning siis õige päevani sügavkülmikus hoida. Kamajäätise kook hapukate vitamiinipommidega ehk jõhvikatega on talvisel ajal mõnusaks maiuseks. Jäätist ei pea ainult suvel sööma. Mõnus ja lihtsa valmistuskäiguga jäine kook võlub nii laste kui suurte südamed. Valmistamisega saavad hakkama isegi lapsed. Kama annab jõhvikajäätisele mõnusa pähklisse ja tummise maitse ning sageli söövad seda kooki hea meelega ka need, kes muidu kamaga sinasõbrad ei ole.
Põhi:
200 g kaeraküpsist
50 g võid
Täidis:
300 g jõhvikaid, püreestatuna
2 sl tuhksuhkrut
2 dl kamajahu
1 tl kaneeli
300 g purk suhkruga keedetud kondenspiima
400 ml vahustatud vahukoort
Kaste:
200 g jõhvikaid
100 g tuhksuhkrut


Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainis ning sega sulatatud võiga. Suru lahtikäiva ca 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni põhi on kuivaks tõmbunud.
Täidise jaoks purusta marjad koos tuhksuhkruga ühtlaseks. Lisa kamajahu, kaneel ja kondenspiim. Vahusta koor. Sega marjasegu ettevaatlikult vahukoorega. Kalla segu ettevaatlikult põhjale.
Aseta segu sügavkülma vähemalt kolmeks tunniks.
Tõsta sügavkülmast väga umbes pool tundi enne serveerimist. Lõigata tasub kuuma vette kastetud noaga, siis jääb lõikepind ilus.
Kastme jaoks püreest jõhvikad tuhksuhkruga ühtlaseks kastmeks ning tõsta igale koogitükile paar lusikatäit jõhvikakastet.
Nipp! Sama kooki võid teha ka teiste suviste marjadega, mis sügavkülma pistetud.



Retsept ilmus 2015.aasta veebruarikuise ajakirja Pere ja Kodu vahel ilmuvad Pereköögis. Sealtsamast võib leida veel kruupidega süldi ehk jaheruugi, hapukapsapiruka, kahel moel ahjuräimede,sinepikastmes heeringa, heeringamarjasuupiste kartulil ja kreemise kaalikapüreesupi retsepti. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas see 400 ml vahustatud vahukoort tähendabki, et juba vahustatud kujul läheb seda koogile 400 ml?

Tuuli ütles ...

Ei. See ikka 400 ml koort, mis tuleb siis vahustada. Korrektne oleks siis 400 ml koort, vahustatuna :)