8. jaanuar 2015

Vürtsikas baklažaanikarri kookospiimaga

Baklažaan, mis küpsenud kookospiimakastmes ja eksootiliste vürtsidega, on üks võrratu roog. Ma olen niikuinii täielikus sõltuvuses baklažaanist, kuid sellises koosluses on üks minu lemmikviljadest lihtsat vastupandamatu! Kergelt tuline, tugevalt vürtsine mahlane roog sobib hästi ka taimetoitlastele. Samas on see karri sedavõrd maitseküllane, et seda võib pakkuda ka lihasõpradele ilma, et nad liha järgi küsimagi hakkaks. Mõnusalt soojendav talvine roog.



6-le
Valmistusaeg 60 minutit

2 keskmise suurusega baklažaani
Päevalilleõli praadimiseks
1 sl sinepiseemneid
8 karrilehte või paar loorberilehte
2 sibulat, peeneks hakituna
2 tšillikauna, peeneks hakituna (või veidi vähem, kui pelgad liiga tulist rooga)
2 tl jahvatatud koriandrit
2 tl jahvatatud kurkumit
400 g konserveeritud tomateid
400 g kookospiima
1 sl suhkrut
400 g keedetud või konserveeritud läätsi (sobivad ka oad või kikerherned)
maitse järgi soola


Lõika baklažaanid sektoriteks ja siis tükelda iga sektor 3-4-ks tükiks. Kuumuta pannil õli ning prae baklažaan osade kaupa pannil kuldpruuniks. Selleks kulub ca 3 minutit kummalegi poolele. Tõsta pannilt ära taldrikule. Lisa pannile õli ning prae sinepiseemneid ning karri-/või loorberilehti paarkümmend sekundit. Lisa sibul ning prae veel mõni minut. Lisa tšilli ja vürtsid ning prae pannil õlis kõik läbi. Lisa veidi kookospiima ja kuumuta veel minutijagu. Kalla järgmisena  juurde ülejäänud kookospiim ning tomatikonserv ning suhkur. Kui kaste on liiga paks, võid lisada ka veidi vett. Hauta umbes pool tundi. Sega juurde keedetud(vastavalt pakendi juhisele) või kurnatud läätsed (kui kasutad konservi)  ning eelnevalt läbi praetud baklažaan. Maitsesta vajadusel soolaga. Hauta veel umbes 10 minutit. Serveeri riisiga  ja serveerides puista peale värsket koriandrit.
Võid toitu ka pikemalt hautada, sellistes vürtsikates hautistes on väga mõnus, kui maitsed hästi segunevad. Samamoodi maitseb roog eriti hästi ka järgmisel päeval.

Retsept ilmus 2015. aastaalguse talvises Toit&Trend ajakirjas.

9 kommentaari:

Sandra ütles ...

Lausa kuninglik roog ja pilt!

Kaili Koppel ütles ...

Oo, just kodus ootamas purk kookospiima ja kikerherned. Vast sobivad need ka. Tänaseks õhtuks jälle idee olemas:)

mercredi ütles ...

Väga kaunid pildid. Maitseb ka kindlasti jumalikult.

Tuuli ütles ...

Tänud, Sandra ja Mercredi! Kaili, kikerherned peaks samamoodi sobima. Loodetavasti saab mõnus õhtusöök :)

Maili ütles ...

Olen küll suur karrisõber, aga ise pole ennem proovinud teha. Nüüd nende isuäratavate piltide peale võtsin asja ette. Tegin retsepti kogusest poole ja tomateid oli võibolla tsipakene rohkem kui ette nähtud. Hautasin üle tunni aja. Tulisus tuli superhea, panin poolteist tšillikauna, aga muu maitse oli nagu puudu...Tahtsingi küsida, et kas retsepti kuulub sool või ei? Ise lisasin tagantjärele soola ja siis maitses paremini.
Või äkki on olemas algajate karriretsept millega kindlasti õnnestuda? :)

Tuuli ütles ...

Maili, soola võib kindlasti oma maitse järgi lisada. Mulle endale meeldib ka tibakese soolaga rooga maitsestada. Unustasin selle kirja panna, tänud märkamast ning lisan selle märkuse ka retsepti. Samas on neid, kellele meeldib just see vürtsidest tulenev maitseküllus ja soolast maitset väga ei ihaldagi. Karride maitse kipub olema parem hoopis järgmisel päeval, kui maitsed on omavahel segunenud. Nii ei soovitan proovida ka järgmise päeva karrit, ise armastan just selliseid. Kui karri tundus liiga vähe vürtsine,siis võib vürtside kogust suurendada või kasutada nt garam masala või korma curry vm vürtsisegusid, kus on kõik head vürtsised maitsed juba kokku segatud.
Mis aga lollikindlaid retsepte puudutab, siis küll mitte päris karri, aga hästi maitserohke on kindlasti rohelise karripastaga kanafilee. See on lihtne retsept, mis õnnestub alati. Sama loogika järgi võib ka nt eelküpsetatud baklažaani teha http://toiduteemal.blogspot.com/2010/03/kana-kookospiima-ja-rohelise-karriga.html

Aet Trisberg ütles ...

See retsept tundus ahvatlev kohe, kui seda postitust lugesin. Panin “kõrva taha” ja plaanisin millalgi järgi teha. Täna tundus sobiv päev - ei viitsinud poodi minna, aga just sellisel hetkel tasubki otsida midagi kodustest varudest ja kahte baklažaani külmkapis nähes see retsept uuesti meenus (kõiki retsepti koostisosi oligi kodus, vaid värske koriander oli puudu). Soola lisasin ka, see kuidagi tasakaalustas.

Ühe korraliku äpardusega sain ka seda toitu tehes hakkama - panin sinepiseemned liiga kuumale pannile ning kogu see supilusikatäis sinepiseemneid oli hetkega mu köögikappidel ja köögipõrandal - lihtsalt hüppasid pannilt minema. Inimene õpib ikka kogu elu :)

Nagu aimasin, siis mulle maitses selline baklažaanikarri. Teen teinekordki.

Kairit ütles ...

Tegin täna valmis, et nädala sees oleks mõnus võtta ja muidugi maitsestuda lasta. Läks aga nii, et proovimise egiidi all söödi kõik ära :) Maitset oli küllaga ja ega ma retsepti nähes tegelikult kahelnudki, et see just minu maitsele on. Selge see, et peagi jälle! Küll on ikka mugav, kui võtad aga järjest retsepte ja kannad lemmikute listi :)

Tuuli ütles ...

Kairit, väga vahva, et uus lemmik jälle nimekirja lisandunud :) Mulle endale ka hästi meeldib selle toidu maitsekooslus. Mille peale meenub, et polegi ise jälle tükk aega teinud. Tuleb vist viga parandada :)