29. jaanuar 2015

Kirju koer. Tiba tervislikumaks tuunitud

Kirjul Koeral on lapsepõlve maik. Ei ole vist ühtegi last, kes ei oleks omal ajal sünnipäevadel seda nostalgilist kooki sisse ahminud. Vahel ka nii, et hiljem oli süda veidi paha. Kardetavasti kordus järgmisel korral sama skeem. Või siis ise oma esimesi köögikatsetusi tehes seda maiust kokku mätsinud, keel suunurgast väljas. Isetehtud koogil oli kohe teine ja ikka hoopis parem maitse juures :) Mingi müstiline maitsevõlu on sellel koogil ning see tundub olevat ajas muutumatu arvestades seda, milliseks hitt-tooteks sai Kalevi eelmisel aastal väljalastud Kirju Koera komm.



Paraku on selle koogiga see väike mure, et kui täiskasvanulikult veidi koostisainetesse süveneda, siis pehmelt öeldes ei ole tegemist tervisesõbra koogiga. Suhkrut kulub sinna parasjagu, assisteerivad nii magusad küpsised, pahatihti natuke liiga värvilised marmelaadid ja muud mitte just kõige soositumad koostisained.
Kui eelmise aasta lõpul Oma Maitse novembrikuises numbris nägin kirjukoeralikku kooki, milles oli põhirõhk pähklitel ja kuivatatud puuviljadel, lõi mul tulukese põlema. Mõned lihtsad ja käepärased asendused ning koogist saab kerge vaevaga üsna tervislikuks liigitatava maiuse. Kusjuures maitse selle all ei kannata, pigem vastupidi. Erinevaid pähkleid ja puuvilju võib üsna vabalt vahetada ja kombineerida. Eksimisvõimalust on pea olematu. Peaasi, et kook korralikult kokkumätsitav ja hiljem lõigatav oleks. Varu endale lihtsalt lahke käega pähkleid, kuivatatud puuvilju ning tumedat šokolaadi lähedusse.



100 g võid, toasoojana
2 muna
4-5 spl mett
2 sl kakaopulbrit
50 ml Vana Tallinna likööri (võid selle ära jätta, aga see lisab hästi mõnusa maitse)
150 g tumedat šokolaadi, sulatatuna
100 g täisteraküpsiseid, tükeldatuna
200 g erinevaid pähkleid, peenemaks hakituna (mandlid, sarapuupähklid, pistaatsiapähklid jm. Hea valiku pähklitest ja kuivatatud puuviljadest leiad näiteks Germundi tootevalikust www.germund.ee )
100 g datleid, peeneks hakituna
100 g kuivatatud jõhvikaid
soovi korral veel muidu puuvilju või pähkleid.
näpuotsaga soola
Töötle mikseriga toasoe või kohevaks. Lisa mesi, sega läbi ning lisa siis ükshaaval munad.Järgmisena lisa kakaopulber, näpuotsaga soola ja liköör. Sulata šokolaad, jahuta veidi ning kalla siis või- ja munasegu hulka. Sega ühtlaseks. Järgmisena lisa küpsised, pähklid ja puuviljad. Sega ühtlaseks massiks. Laota tööpinnale toidukile ning aseta mass sinna peale "vorstikesena". Vormi mass tihedaks ühtlaseks vorstiks, keera toidukile ümber ning aseta külma tahenema (vähemalt 8 tundi). Enne serveerimist võid veel tuhksuhkrut peale puistata.
Nii lihtne see oligi ja maitseb oi-kui-hea!


14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub väga võõras, et sisse pannakse 2 toorest muna.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, munade eesmärk on massi veidi pehmemana hoida. Külmast võetuna on nii šokolaad kui ka või päris tugevaks hangunud. Samas ei juhtu midagi, kui need munad panemata jätta.Kirju koera laadset magusrooga pakutakse ka näiteks Itaalias ja Inglismaal, seal on pigem muna lisamine tavaline :)

Anonüümne ütles ...

Kui kasutada vaid munavalgeid, siis kas lõpptulemus kannatab oluliselt?

Tänud. :)

Tuuli ütles ...

Ma ei usu, et ainult munavalgete kasutamine lõpptulemusele kuidagi fataalselt mõjuks :) Seega peaks olema võimalik ainult munavalgega teha küll

Anonüümne ütles ...

Tere! Aga kas munadele mingit asendust oleks? Nt kookoskreem vmt? Kah tunduvad võõrad need munad :)

Katrin

Tuuli ütles ...

Katrin, kookoskreemi võib kindlasti katsetada ja munadele sobiv asendus leida. Siin on toodud ju ainult üks lähenemisviis kirjule koerale, mis kindlasti ei pretendeeri lõplikule tõele :)

♠ Liisbet ütles ...

Kas see peabki algul suhteliselt vedel tulema, umbes nii pehme nagu küpsisemagustoit, mida võiks hoopis kausis serveeirda? Kas hiljem muutub külmkapis kõvaks?

Tuuli ütles ...

Liisbet, täpselt nii, et alguses on see mass pigem vedel ja külmas tahenedes muutub lõigatavaks ja selliseks, nagu pildil näha

♠ Liisbet ütles ...

Aitäh! See on lihtsalt taevalik. Asendasin Vana Tallinna Bailey'sega ja kasutasin India pähkleid ja mandleid. Palju parem kui tavaline kirju koer. "Sügavust" on kuidagi rohkem. :)

Mi ütles ...

Või, muna, kakao, mee asemel võib edukalt kasutada kondents kakaod, kõik muu samaks jättes saab palju tervislikuma, vähem rasvasema, aga maitselt sama koogi. Head isu!

Tuuli ütles ...

Liisbet, imetore, et see väikese tervislikumaks tuunimise kuuri läbinud kirju koer ka hästi maitses. Suur tänu tagasiside eest!

Tuuli ütles ...

Mi, kindlasti on kondentskakao väga hea mõte. Ma ise muidugi naturaalselt võid, korralikku magustamata kakaod, mett ja muna ka eriti ei pelga, sest need kõik ikkagi sellised "päris" ja puhtad toiduained. Pigem püüan vältida valget suhkrut ja igasuguseid sünteesitud ja keemiatööstusest pärit lisaaineid.

Anonüümne ütles ...

Kui suur kogus kirjut koera tuleb antud retsepti põhjal?

Tuuli ütles ...

Sellest kogusest tuleb üks selline korralik "vorstike", millest jätkub ca 8-10 inimesele, kes ei ole väga näljased :)