22. jaanuar 2015

Banaani ja maapähklijäätis. Lihtne kreemjas ja veidi krõmpsuv maius

Mõned toidud ja valmistuskäigud on nii lihtsad, et retseptiks on isegi kohatu seda nimetada. Siin on üks neist võrratutest kooslustest, mis ei nõua mitte mingisugust pingutust ega panustamist. Toiduvalmistamise nõude pesemine on ehk kõige suurem vaev selle valmistuskäigu juures. Hea on siinjuures see, et ära saab kasutada pruuniks muutunud banaanid. Meie pere pirtstükid keelduvad pruuni koorega banaane söömast. Kusjuures minu meelehärmiks muutub banaanikoor pruunitäpiliseks vahel juba päevaga ning kui puuviljavaagnalt järjekordne kobar neid pruunijumelisi banaane otsa vaatab, tuleb abiks jällegi nutikate nippide rubriik. Banaan saab endale uue elu jäätise näol.



Tulemus on üllatavalt täiuslik ja rikkalik. Banaani kerge puuviljasus saab tuge rikkalikust maapähklivõist. Tänu maapähklivõile on selline banaanijäätis ka püsivam, kui ainult külmunud banaanist tehtud jäätis. Soovi korral võib veel ise ka lisamaitseid juurde sättida - hapukamat maitset sidrunit või laimi lisades, vürtsidest sobib hästi kaneel või kardemon, magusasõbrad võivad veidi meelepärast siirupit lisada jne.



Valem on aga lihtne:
2 banaani, üleküpsenud ja eelnevalt sügavkülmutatud
2 sl teralist maapähklivõid (Crunchy Peanut Butter) ehk siis väikeste pähklitükkidega krõmpsu maapähklivõid
Koori ja tükelda banaan. Tõsta sügavkülma ja lase läbi külmuda. Võta külmunud banaan sügavkülmast välja ning tõsta purustajasse või blenderisse. Lisa maapähklivõi ja töötle mass ühtlaseks kreemjaks jäätiseks. Selleks on kõige parem kasutada "pulse" režiimi.


Võib juhtuda, et vahepeal on vaja banaanitükke paar korda allapoole suruda, et kõik ühtlaseks peeneks saaks. Mass muutub kreemjaks ning maapähklivõi tükid annavad jäätisele mõnusa krõmpsu tekstuuri. Tulemus on nii konsistentsilt kui ka maitselt tõelist kreemine ja tervislik maius.
Nüüd mul lausa mure, et peaks hakkama banaane eraldi pruuniks küpsetama, et saaks vajaliku koguse banaani-maapähklijäätist valmistada. Kipub kiirelt otsa saama :)


16 kommentaari:

Ragne ütles ...

Appi, banaanijäätis on nii hea. Mul on pidevalt külmutatud banaanid kohe sügavkülmas olemas:)

PS. Mulle tohutult meeldib selle postituse esimene pilt. Nii kena....

Kaie ütles ...

Lihtne ja mõnus, banaanijäätis mulle meeldib, peab nüüd maapähklivõiga ka proovima!

Tuuli ütles ...

Ragne,tääähhhh! Sellest lihtsast banaanide utiliseerimise võimalusest võib jah sõltuvusse jääda. Kuna mul lapsed on maapähklivõi fännid, siis see lisand sai kohe eriti sooja vastuvõtu osaliseks. Banaane on ka mul sügavkülmast võimalik kogu aeg leida. Banaanikeeksi ei viitsi enam ammu teha :)

Tuuli ütles ...

Kaie, tasub kindlasti proovida. Selle crunchy variandiga jääb jäätise tekstuur eriti mõnus.

Kokkamas95 ütles ...

Nii ilusad pildid! Ise lisan maapähklivõiga banaanijäätisele veel hakitud tumedat šokolaadi. Imehea! :)

Anonüümne ütles ...

Pruunikaid banaane võib leida ka allahinnatud puuviljade juurest, just paraja küpsusega sellise asja tegemiseks :)

Kristi ütles ...

Kui sinna ka natuke kookospiima juurde panna, kas siis võib ka hea maitsta?

Tuuli ütles ...

Kristi, kookospiim võib kindlasti sinna väga hästi sobida. Kui on soov koos kookospiimaga külmutada, siis võiks kasutada pigem kookoskoort või siis kookospiima paksemat osa. Vesine piim võib kristalliliseks minna

Anonüümne ütles ...

Kas nii võiks ka teha, et purustada toatemperatuuril banaan koos maapähklivõiga ja siis panna kogu ports külma? Liisu

Tuuli ütles ...

Liisu, no tegelikult päris sama tulemus nii et jää. Banaani-maapähklikreem jääb niimoodi tugev mass, mitte kreemine. Sulades muutub mass veidi pehmemaks, aga sellist mõnusat kreemist jäätise olekut kardetavasti ei teki.

Anonüümne ütles ...

Tere!
Aga kas selline variant oleks võimalik, et teen külmutatud banaanidest + maapähklivõist jäätise valmis ja siis panen segu kohe uuesti sügavkülma, et järgmisel päeval pakkuda? Tänan, Evely

Tuuli ütles ...

Evely, põhimõtteliselt on see võimalik. Hoiatan ainult ette, et kui võtta sügavkülmast banaan ja ta ära blenderdada, jääb tulemus hästi kreemine. Kui see kreem nüüd uuesti läbi külmutada, siis otse sügavkülmast võtte on ta kõva kärakas, aga toasoojas sulab vaikselt üles ja muutub lusikaga söödavaks. Minu meelest küll mitte nii kreemjaks, kui vahetult enne valmistades.

Triin Rait ütles ...

Väga väga mõnus maius ... ma küll jahvatasin tsipa soola peale :) super, esmaspäeva õhtu väike rõõm

Tuuli ütles ...

Triin, soola lisamine on super mõte. Mõnusalt pikantne tulemus! Proovin kindlasti ise ka järgi :) Tänud ideed jagamast!

Anonüümne ütles ...

Kust seda krõmpsuvat maapähklivõid saab?

Tuuli ütles ...

Olen näinud seda nii Rimis kui ka M&S poes on olnud ka.