31. oktoober 2014

Spagetid kooreses kastmes ja mooniseemnetega

Reisimisel on oma kulinaarne võlu. Ärakäimise ja uute emotsioonide efekt niikuinii, aga minule ei ole veel seni õnnestunud teha ühtki reisi ilma kulinaarsete avastusteta. Kaugus ja eksootika ei olegi niivõrd olulised kuivõrd avatud meel ja soov uusi maitseid kogeda. Tuleb tunnistada, et mõnedki reisisihtkohad oleme paika pannud ühe olulise faktorina ka selle koha kööki arvestades.
Erandiks avastuste koha pealt ei olnud ka oktoobri alguses teoks saanud veinireis Itaalia põhjaosas. See on küll piirkond, kus olen mitmeid kordi ka enne käinud, kuid Itaalia köök oma rikkalikkuses ja vahelduslikkuses on alati midagi põnevat pakkunud. Seekordseks kõige vahvamaks avastuseks olid spagetid (või linguine ehk veidi lapik pikk peenike pasta) koores kastmes singi ja mooniseemnetega.



Kui sink ja koorekaste on pastade puhul üks levinumaid kombinatsoone, siis mooniseemnelisand tõstis küll hetkeks kulmud kõrgele. Pole isegi kuulnud sellisest lisandist.



Pasta ise on aga imelihtne.
250 g värsket linguini pastat või spagette
150 g prociuttot, peekonit või toorsuitsusinki, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
2 dl 35% koort
2 sl mooniseemneid
soola ja pipart
Pane pastavesi koos soolaga keema. Samal ajal valmista kaste.Kuumuta pannil keskmisel kuumusel peekonit, kuni rasv hakkab eralduma. Lisa sinna hakitud küüslauk ja kuumuta läbi. Järgmisena lisa koor ning mooniseemned. Sega läbi ja maitsesta.
Kurna pasta ja jätta veidi pastakeeduvett alles. Sega pasta kastmega, vajadusel reguleeri pasta paksust lisades pastakeeduvett. Serveeri kohe.

Originaalis nägi see reisilt kaasa toodud idee allikaks olev pasta välja selline.


28. oktoober 2014

Argiõhtu toitudest ja uuest raamatust. Natuke loosimist ka

Taaskord on see päev, kus saan alustada toreda sõnumiga. Nimelt sain täna esimest korda oma käega katsuda uut kokaraamatut, mille kirjutamise ja pildistamisega tegelesin peamiselt möödunud suvel ning kus teemaks argiõhtute toidud. Hästi tore on ka see, et juba täna oli kõnealune raamat leidnud koha Rahva Raamatu kokaraamatute TOP-is ja seda koguni kolmandal kohal. Tundub, et argiõhtu toitude teema puudutab paljusid.



Eks ole see vist tavaline, et õhtul töölt tulles ja peale kohustuslikke poe, lasteaia, trennide ja muid ringe koju jõudes tahab nälg silmanägemise ära võtta. Ainuke mõte on kiirelt midagi hamba alla saada. Samas ei pea seda olukorda alati lahendama poest termokarbis kaasahaaratud kiirtoit või purgisupp.
Allpool mõned pildid toitudest, mille retsepid leiab raamatust.

Grillitud halloumi ubade, tomatite ja kapparitega

Kanafilee cordon bleu ehk kanafilee ürdivõi, peekoni ja juustuga

Kilu, kartuli ja uputatud munaga soe salat
Veiselihalõigud oliivide ja tomatiga
Suvikõrvitsapirukad juustu ja oliividega
Laimimaitseline toorjuustukook kondenspiimaga
Siia raamatusse püüdsin koondada aastate jooksul lemmikuks saanud lihtsad lemmiretseptid, mis aitavad leida lahenduse argõhtu toidumurele. Retseptid on valdavalt lihtsad ja jõukohased ka algajale kodukokale. Ajalimiit on kõikidel toitudel selline, et valmis peaksid kõik road saama vähem kui tunni ajaga. Ka koostisosade valik on selline, et ei ole eeldatud pikka ja põhjalikku otsimisretke haruldaste koostisosade leidmiseks.
Palju on neid retsepte, mis sobivad hästi ka lastele. Oma kolme lapse peal olen paljusid toite katsetanud ja leidnud mitmeid hästitoimivaid koosluseid, mis ka toiduga pirtsutavatele lastele väga hästi maitsevad.
Raamatus jagan ka nippe, kuidas võiks eelnevatel päevadel õhtust toiduvalmistamist veidi ette valmistada ja kiiremaks muuta. Samamoodi toon välja strateegiliste varude nimekirja, mille olemasolu puhul saab üsna kiirelt maitsva toidu kombineerida ilma, et peaks iga päev poodi külastama.
Raamat ise on jagatud peatükkideks, milleks on:
- salatid
- suupisted ja eelroad
- supid
- ilma lihata toidud
- riisi- ja pastaroad
- kala ja mereannitoidud
- kanatoidud
- lihatoidud
- magustoidud
- küpsetised
Loodetavasti aitab uus raamat leida uusi lemmikuid ja eelkõige värskeid ideid, mis aitava tavapärast peavalu "mida ma täna jälle süüa teen!" leevendada.

Et aga mitte liiga pikalt ise jutustada, küsiksin ka blogilugejate käest, mis on teie peres olnud selleks mõnusaks argiõhturoaks, mis on ühtaegu lihtne, kiire ja samas maitsev? Oleksin väga tänulik, kui jagaksite ka oma argiõhtu nippe ja ideid.
Kõigi vastanute seas loosin välja kaks sedasama raamatut, mille toimetan postiga teile oma kulu ja kirjadega kohale. Raamatud loosin välja selle nädala lõpul kõikide nende vahel, kes oma kommentaari on blogisse jätnud.
Seega, jagage ome mõtteid ja nippe. Alati on põnev kuulda, kuidas teistes kodudes igapäevast toidumuret leevendatakse. Ja kindlasti leian nii mina kui ka teised blogilugejad nii mõnedki head ideed ka enda köögis kasutamiseks.

15. oktoober 2014

Lihtsa elu kiituseks. Vanillikreem auruahjus

Alustan esmalt sellest, et igasugu nutikad nipid ja kasulikud näpunäited, mis aitavad igapäevaelu lihtsamaks muutuma, on kulla väärtusega. Tõenäoliselt on meil kõigil aeg-ajalt dilemma - tahaks ju midagi suurepärast ja isevalmistatut pakkuda, aga kui sellega kaasneb kiirel ajal täiendav ajakulu ja lisaks ka ebaõnnestumise risk, siis on hirmus suur kiusatus lihtsama vastupanu teed minna. Pole sel Ekströmsi vanillikastmel ka häda midagi. Või siiski...
Isetehtud vanillikaste (i.k. vanilla custard) on kindlasti klass omaette. Selle valmistamisest olen lähemalt kirjutanud SIIN. Munakollase toel paksenenud mustade vanillitäpikestega mõnusal kastmel on oma kindel koht õunahooajal. Kastme komponentide loetelu on lühike: piim, suhkur, vanill ja munakollased.





Karamellised maitsvad õunakoogid või -magustoidud lausa küsivad vanillise kastme järgi. Samas, kes on seda ise valmistanud, teab väga hästi, milline väljakutse see võib perenaisele (ja perenaise randmele) olla. Madalal kuumusel pliidil hoolikas vispeldamine, sest nii kui vispeldamise järele jätad, võid poti põhjast tekkima hakanud omletti riisuma.
Hea uudis on nüüd kõigile neile, kellel on kodus olemas auruahi. Mind teenib juba kevadest saati Electroluxi kombineeritud auruahi, milles võib küpsetada nagu tavalises ahjus ja samal ka soovi korral muna keeta. Selle kastme valmistamiseks tuleks kasutada täisauru funktsiooni ehk siis seda, et kogu ahi on ühtlase auruga täidetud. Risk ebaõnnestumiseks vist praktiliselt olematu ja protseduur ise nauditavalt lihtne. Juba mõnda aega on meil kapis valmis paras kogus vanillikastet ja kohe, kui see otsa saab, teen jälle uue.
Kastme jaoks läheb vaja:
7 dl piima
1 vanillikaun, seemned noaga välja kraabitud
4 suurema muna kollast
0,5-1 dl suhkrut (sõltub kui magusat kastet soovid)
Esmalt kuumuta auruahi täisaurul täiksuumuseni. Minu ahjul on selleks kuumuseks 96 kraadi. Sega kausis või potis piim, vanilliseemned (aseta potti ka vanillikaun) ja suhkur. Aseta ahju umbes 3-4 minutiks. Samal ajal eralda munakollased munavalgetest ja klopi munakollased lahti. Tõsta pott piimaga ahjust välja ning kalla sisse munakollased. Sega mass ühtlaseks, kata tihedalt fooliumiga ning tõsta ahju 25 minutiks. Ettenähtud aja möödumisel tõsta pott ahjust, eemalda foolium, et kondensvesi kastme sisse ei tilguks ning eemalda vanillikaun. Sega vispliga kaste läbi ja voilaa! ongi valmis.


Ise ka alguses ei uskunud, et see asi nüüd nii lihtne võib olla. Aga läbi proovitud ja kinnitust leidnud. Sobib kasutada nii soojalt kui ka külmalt.



Kui soovid kastme juurde valmistada aga maitsvaid karamelliseid õunu, siis võta tükike võid (ca 30 g), lisa paar supilusikatäit suhkrut, lase pannil võil sulada ning sega siis või suhkruga läbi. Kalla peale üks sorts Vana Tallinna likööri. Vürtsikas liköör sobib imehästi õuntega ja samas ei ole vaja pabistada alkoholi pärast, kuna kuumutades aurustub kogu alkohol ja jääb ainult vürtsine maitse. Sega pannil või, suhkru ja liköörikaste läbi ja aseta sinna sisse puhastatud ja viiludeks lõigatud õunaviilud. Selle koguse jaoks kulub umbes 2-3 parajat õuna. Eelista hapukaid ja tugevama viljalihaga õunu (nt Antoonovkad). Kuumuta vaiksel kuumusel panni peal õunaviile või ja suhkrusegus mõlemalt poolt, kuni õunad on läbi küpsenud. Võid lisada ka veidi jahvatatud kaneeli. Pigista lõpuks õuntele peale veidi sidrunimahla. Serveerides tõsta taldrikule õunad koos pannil oleva karamellise kastmega ja lisa juurde vanillikaste.

13. oktoober 2014

Õunapannkoogid speltajahuga

Pühapäevahommikused pannkoogid on paljudes peredes püha üritus, mis saab teoks ilmast ja kuuseisust sõltumatult. Tavapärase pannkoogi võib lihtsa vaevaga veidi tervislikumaks muuta, kasutades taina sees speltajahu või täisterajahu ning lisades sinna veel riivitud õuna. Täisterajahud sobivad pigem siiski lusikapannkookide valmistamiseks. Suured ülepannikoogid kipuvad nende jahudega ära lagunema. Samas annab täistera ja õun pannkoogile hoopis mõnusama ja nüansirikkama maitse



2 muna
150 g speltajahu
200 g riivitud õuna
1 dl piima
2 sl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola
Kaneeli
Praadimiseks õli


Sega omavahel riivitud õun, kaneel, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Eralda munakollane munavalgest ning sega munakollane taina hulka. Vahusta munavalge ja lisa viimasena see. Kuumuta pannil õli ning prae vaiksel kuumusel lusikapannkoogid. Serveeri moosiga. 

Retsept ilmus 2014. aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse. Samas ajakirjas on pikemalt juttu erinevatest jahudest ja hulganiselt retsepte, kuidas valge nisujahu asemel hoopis tervislikumaid jahusid kasutada. 


10. oktoober 2014

Vokiroog paksoi, brokkoli ja veisefileega

See on roog, mis suure tõenäosusega saab kiirelt kõikide lemmikuks. Meestele meeldib toit seepärast, et rikkaliku kleepuvas kastmes veisefileega ei koonerdata ja naissoo esindajatele meeldib see pärast, et rohelist kraami jagub selle vokiroa sisse ka ohtralt. Igal juhul on see toit, mis suure tõenäosusega peale proovimist ka kiirelt kordamisele läheb. Valmistamise kiirus ja lihtsus tuleb veel boonusena juurde.


500 g veise sise- või välisfileed, õhukesteks viiludeks lõigatuna. Mina soovitan kasutada Liivimaa Lihaveise tooteid
1 brokkoli, väikesed õisikud eraldatud
200 g suhkruherneid
4 vart rohelist sibulat, haikutuna
2 küüslauguküünt, hakituna (võib kasutada ka Gourmet Gardeni SELLE SARJA küüslaugupastat)
Pöidlasuurune jupp ingverit (võib samuti lisada 1 tl Gourmet Gardeni toodet)
4 sl Hoisin kastet (kaubandusest peaks päris hästi saada olema, vajadusel saab tellida nt Umami.ee lehelt SEDA kastet)
Õli vokkimiseks
3 paksoid, lehed eraldatud  (leiab nt Rimi poodidest ja võib asendada värske spinatiga)
Kuumuta vokkpannil õli ning pruunista veiseliha kiirelt kuuma õli sees umbes 3 minuti jooksul. Tõsta liha pannilt. Tõsta samale pannile küüslauk, prae kiirelt läbi. Lisa brokkoli ning väike sorts vett. Voki umbes 3-4 minutit, kuni brokkoliõisikud on läbi kuumutatud. Järgmisena lisa pannile suhkruherned, paksoi ja roheline sibul ning jätta vokkimist rooga kogu aeg segades umbes 2-3 minuti jooksul. Sega juurde hoisin kaste ja veiseliha. Kuumuta läbi, vajadusel lisa veidi vett või puljongit. Serveeri kohe. Juurde sobib pakkuda nuudleid või aurutatud riisi.

Retsept ilmus 2014.aasta septembrikuises ajakirjas Oma Maitse, kus oli vaatluse all pak choi või ka paksoi või Hiina lehtnaeris. 

8. oktoober 2014

Lihtne supp riisinuudlite, pak choi ja krevettidega

See lihtne ja väga maitsev roog kaunistas septembrikuu Oma Maitse ajakirja, kus võtsin vaatluse alla ka meile jõudnud pak choi ehk Hiina lehtnaeri. See on mõnusa tekstuuriga ja suhteliselt neutraalse maitsega köögivili, mis on hästi omane Hiina köögile. Sobib hästi vokiroogadesse, salatitesse ja suppidesse. Siintoodud roog on selline imekiirelt valmiv kombinatsioon, mis sobib hästi argiõhtusse. Parimad jäävad toored krevetisabad, kui neid ei õnnestu saada, võid loomulikult kasutada ka eelkuumutatud krevette. Pak choid on päris sageli saada Rimi köögiviljaletist ja seda müüakse Rimi oma märgi all. Teistes poodides on pak choi otsimine ja leidmine seni kahjuks üsna juhuslikku laadi. Pak choi asenduseks sobib samas ka värske spinat või muu roheline kraam, mis kiirelt läbi kuumutades süüa sünnib.



750 ml kanapuljongit
2 sl austrikastet
2 sl teriyaki kastet
1 sl kalakastet
pöidlasuurune jupp hakitud ingverit
300 g tooreid tiigerkrevetisabasid
ca 300 g pak choid, lehed eraldatud (Saadaval nt Rimi poodides, sobib ka värske spinat, rukola või ka lehtpeet)
200 g riisinuudleid
2-3 hakitud rohelise sibula vart
tšillihelbeid
Kuumuta vokkpannil või ka tavalisel pannil puljong kuni keemiseni. Lisa kastmed ja ingver puljongi sisse. Lase korraks keema tõusta ning lisa siis krevetid. Toorestele krevettidele peaks piisama 2 minutist. Ära krevette üle keeda, krevetid peavad kergelt roosakaks tõmbuma. Lisa pak choi ja kuumuta veel paar minutit. Lisa riisinuudlid ning lase supil keema tõusta. Sega juurde roheline sibul ja soovi korral veidi tšillihelbeid. Serveeri kaussidest, kuhu jaota võrdselt nuudleid, krevette ja pak choid.

Retsept ilmus 2014. aasta septembrikuises ajakirjas Oma Maitse.