3. detsember 2014

Langos ehk Ungari kartulileib

See retsept on pärit taaskord MTÜ Eesti Kartul kampaaniast, mis toob meid kättpidi taas meie igiammuse tuttava kartuli juurde tagasi. Miks kartulit süüa, võib lugeda SIIT ja millised müüdid kartuli kohta ei pea sugugi paika, võib lugeda SIIT.
Langos on aga Ungari päritolu ülimaitsev kartulipirukas, mis oma sünnimaal saadaval ka tänavatoiduna. Valmistuskäik ei ole midagi keerulist, samas kombinatsioon on ka meie kultuuriruumis igati tuttavlik ja seetõttu söövad neid pirukaid heal meelel ka lapsed. Vähemalt tõestasid seda meie pere lapsed, kes suure kauplemise peale olid nõus vähemalt toidu pildistamise ajaks korra on näpud nendega kartulileivakestest eemale hoidma. Traditsiooniliselt pakutakse neid kartulileivakesi hapukoor ja riivitud juustuga, aga lisandite osas võib olla ka ise loov ja miks mitte kombineerida neid soolalõhe või singiga nagu ka värskete köögiviljade või muu meelepärasega.


250 g jahusemaid kartuleid, koorituna
125 ml sooja piima
1 pakk kuivpärmi (11 g)
0,5 sl suhkrut
näpuotsaga soola
225 g jahu
praadimiseks õli
serveerimiseks hapukoort ja riivitud juustu



Keeda kartulid pehmeks ja kurna. Tambi puruks ja jahuta. Sega soe piim, sool ja suhkur ning lisa jahuga segatud pärm. Sega juurde puruks tambitud kartulid. Sõtku tainast jahusel pinnal, kuni sellest moodustub ühtlane mass, mis lööb kausi ja käte küljest lahti. Lase soojas kohas rätiga kaetult kerkida, kuni taina mass on kahekordistunud. Mulju kerkinud tainast õrnalt osa õhku välja ning jaga umbes kümneks ühesuuruseks palliks. Töötle pallid jahusel pinnal tainarulliga lapikuteks pätsideks, mille paksus jääb u 1,5 cm. Jäta veel kümmekonnaks minutiks kerkima. Kuumuta suuremas pannis ca 2 cm kiht õli. Prae pannil 3‒4 kaupa langos’eid mõlemalt poolt paar minutit, kuni nad on küpsenud ja kuldpruunid. Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri soojalt juustu ja hapukoorega.

Retsept sündis koostöös MTÜ Eesti Kartul kartulikampaaniaga

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Muidu väga maitsvad, kuid märkasin, et nimega Langos on väike segadus. Langos on tegelikult koostiselt sama, mis pärmitaignast sõõrik. Ehk õlis frititud sai, kui nii võib ütelda. Süüakse teda tõepoolest peamiselt riivjuustu ja hapukoorega, lisaks maiteseks ka tiba värsket küüslauku. Tihti valmistatakse suured, umbes 20cm läbimõõduga lapikud "leivad", mida jagatakse sõbraga :). Teine Ungaris levinud "tänavatoit" on "Tocsi". Tocsi valmistamisel kasutatakse nüüd küll ohtralt kartulit :) Meie mõistes kõige sarnasem kartulikotletiga. Ja jällegi väga maitsev hapukoore ning juustuga. Nii tocsit kui langost süüakse ka väga paljude muude lisanditega nagu peekon, seened, tomat, kurk :)

Anna ütles ...

Minu teada käib lángositaigna sisse küll kartul ka. Vähemalt ungarlased ise teevad nii. Kindlasti ei ole see tavaline sõõrikutainas.

Tuuli ütles ...

Kahjuks ei oska ise kommenteerida langose suhestumist kartuliga. Internetiavarustes liigub nii kartuliga kui kartulita variante ja seisukoha võtmiseks peaks ise kas Ungaris kohapeal asja selgitamas käima või mõne ungarlase käest selgitust küsima. Wikipedia (mida ei saa ka kindlasti absoluutse tõe allikaks pidada) väidab näiteks nii:Lángos is a dough made of water or milk and flour, with a dash of sugar and salt and fried in oil. Adding sour cream, yoghurt or mashed potatoes to the dough is optional, in the latter case it is called potato lángos (in Hungarian krumplis lángos).

Anonüümne ütles ...

Kindlasti keegi ei keela ju otseselt kartuli lisamist. Oma kogemusest lähtudes võin aga ütelda, et kõik need langosid, mida olen Ungaris maitsta saanud (ja neid on rohkem kui 10), pole ükski kartulit veel sisaldanud. Ostnud olen nii Budapesti suurelt turult, väiksematest külakõrtsidest ning erinevatelt meelelahutusüritustelt ning seda mitme aasta jooksul. Ning tuttav kohalik memmeke teeb kah nn pärmitaigna baasil... aga no eks igas kodus ole oma retsept. Eks meil hapukapsaga on kah nii, et kes paneb köömneid, kes porgandit ning kellele meeldib magusam ja kellele hapukam :)

egle ütles ...

kas leibasid võiks proovida ka ahjus küpsetada, kui ei taha fritüürida?
teeksin nii, et pintseldaksin oliiviõliga üle ning viskaksin 200-kraadisesse ahju seniks kuni pruunistuvad.

võiks toimida?

Egle

Tuuli ütles ...

Egle, ma arvan, et ikka võib ahjus ka küpsetada. Tõenäoliselt oleksid ka niimoodi valmistades need kartulileivad väga mõnusad. Tahaks isegi katsetada :) Kui otsustad proovida, anna märku, kuidas õnnestusid.