11. detsember 2014

Jäine jõulukook jõhvikate ja pistaatsiapähklitega.

Esmalt, lubage tutvustada, siin on järjekordne esikaanestaar ehk jäine jõulumaitseline kook pistaatsiapähklite ja jõhvikatega, mis kaunistab ka aastalõpu Toit&Trend ajakirja esikaant.



Tegemist on juba tugevalt jõuluhõngulise ja samas lihtsa ning toimiva kooslusega. Erkrohelised pistaatsiapähklid ja punased jõhvikad annavad jäätisetäidisele kelmikalt rohe-punase ja jõuludesse sobiva välimuse. Piparkookidest valmistatud koogipõhi lisab veel magusvürtsist jõulumekki ning maitsev jõulumaius ongi valmis.
Jäätisekook jõuludeks on tegelikult väga vahva mõte ja miks mitte nautida piparkoogimaitselist jäätisetorti ühe piduliku söömaaja lõpetuseks. Jäätis ei pea ainult suvine privileeg olema!



300 g piparkooke
100 g võid, sulatatuna
1,5 dl kuivatatud jõhvikaid
0,5 dl suhkrustatud ingverit, peenemaks hakituna
1 dl ilma soolata pistaatsiapähkleid, veidi peenemaks hakituna (neid leiab näiteks Germund.ee valikust SIIT)
2 sl konjakit
400 ml head koorest valmistatud vanillijäätist

Purusta piparkoogid köögikombainis peeneks. Lisa sulatatud või ja sega küpsisepuruga läbi. Suru küpsise ja või segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ja külgedele. Küpseta 180 kraadi juures umbes 10-15 minutit. Jahuta täielikult. Tõsta jäätis sügavkülmast välja ja lase veidi pehmemaks sulada. Sega ingver, pistaatsiapähklid, jõhvikad ja konjak jäätisega. Kalla või määri küpsisepõhjale. Külmuta paar tundi. Veidi aega enne serveerimist tõsta kook toatemperatuurile ja lõika kooki kuuma vette kastetud terava noaga. Serveerides võid koogile puistata pistaatsiapähkleid ja jõhvikaid peale.

Retsept ilmus 2014.aasta sügis-talvises ajakirja Toit&Trend. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui suurde vormi oled koogi teinud?

Tuuli ütles ...

Ümmarguse vormi puhul võiks suurus olla 22-24 cm. Kandilise puhul ca 10x15 cm.