6. november 2014

Porgandikeeks tatrajahu, Kreeka pähklite ja valge šokolaadiga

See retsept on pärit oktoobrikuisest ajakirjast Oma Maitse, kus tähelepanu alla sai võetud erinevad jahud ja lahti kirjutatud ka see, miks võiks ja peaks rafineeritud nisujahu kogust oma igapäevatoidus vähendama. See tatrajahuga keeks sobitub hästi kirjeldatud ideoloogiasse on märkimisväärselt tervislikum kui nisujahuga valmistatud variant.


Maitsev, pähkline ja mahlane keeks, mis sobib hästi ka neile, kes gluteenitalumatusega maadlevad. Porgand annab keeksile mahlase olemise ja tatra pähkline maitse sobitub porgandi maheda mahlasuse ning Kreeka pähkliga imehästi. Krooniks võib keeksile peale sättida rikkaliku valge šokolaadi ja toorjuustumütsi.
200 g porgandit, koorituna ja peenelt riivituna
150 g võid
2 dl suhkrut (eelista rafineerimata pruuni suhkrut)
3 muna
3 dl tatrajahu (eelista toortatrast valmistatud jahu, mida leiad loodus- ja ökopoodidest)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
100 g Kreeka pähkleid, hakituna
Riivitud sidrunikoort
Glasuur:
100 g valget šokolaadi
100 g toorjuustu, toasoojana
Kreeka pähkleid kaunistamiseks


Sulata või. Eralda munakollased  ja –valged. Sega munakollased suhkruga ühtlaseks ja lisa siis sulatatud või ning riivitud porgand. Lisa riivitud sidrunikoor. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, Kreeka pähklid ja sool ning lisa need või-munakollase massile. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega taina hulka. Kalla tainas võiga määritud keeksivormi ning küpseta 180 kraadi juures umbes 35-40 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Võta keeks välja ja jahuta (soovitavalt restil). Glasuuri jaoks sulata vesivannil hakitud valge šokolaad ja lisa siis toorjuust. Sega läbi ning laota keeksile. Kaunista tervete Kreeka pähklitega.

Retsept ilmus 2014.aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas kaerajahust ka võiks teha seda huvitavat keeksi?

Tuuli ütles ...

Kaerajahu peaks selle keeksi jaoks ka suurepäraselt sobima.

Anonüümne ütles ...

Tere. Katsetasin, aga tulemus oli mahlasest keeksist kaugel. Tuli välja kuiv nagu saepuru ja väga teraline. Mis võis valesti minna? Kuna enne pole tarajahu kasutanud, ei tunne ka tema käitumist.

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt võrratu kook. Supper hea ja mahlane. Porgandi gramme ei lugenud, aga panin riivitud porgandit ikka ohtralt sisse.
Suur suur tänu!

Tuuli ütles ...

Anonüümne, ei oskagi öelda, miks keeks ei jäänud mahlane, vaid kuiv. Mis seda teralist konsistentsi võis tekitada? Äkki oli tõesti põhjus tatrajahus. Ise olen kasutanud peene jahvatusega ja eelistatult kodumaist toortatrast valmistatud jahu. Porgand ja pähklid peaksid ka mahlasust lisaks andma, nii et olen ise ka päris nõutu, mis tulemus ootustele vastav ei olnud :(
Samas on mitme inimese tagasiside pigem mahlasele keeksile viidanud, nii et täitsa müstika.

Anonüümne ütles ...

Ise loen ka positiivseid kommentaare. Tahan kaaaa ..... :) kasutasin Veski Mati tatrajahu. Proovin uuesti ja annan uuesti teada kuidas läks :)

Kodulehe tegemine ütles ...

Paistab väga hea välja :)

KATNIS ütles ...

Tegin kohe korraga topelt tainast ja kahe vormiga ahju ja tuli väääääga hästi välja, pidasin korralikult sõrmega järge :) Teen kindlasti uuesti!

Tuuli ütles ...

Katnis, väga vahva, et õnnestus ja rahule jäid :) Topelt tainakogusega katsetamine on paras usalduskrediit, nii et minu poolt topelttänud!

Anonüümne ütles ...

Tere! Keeks ahjus küpsemas! Kohe saame teada, kuidas siis välja kukub! NB Retseptis pole mainitud, millal lisada kreekapähklid! :-)

Maris ütles ...

Mitu grammi tatrajahu annab ühe detsiliitri? Kuna jahude kaal detsiliitris on erinev, siis äkki see võib olla põhjuseks, mis keeks kuiv tuleb? Mul ei tulnud otseselt kuiv (leidsin kusagilt, et 80 g tatrajahu on 1 dl) ent oleks tahtnud veidi niiskemat keeksi.

Tuuli ütles ...

Maris, huvi pärast kaalusin üle. 1 dl tatrajahu kaalus täpselt 60 g ehk siis kaalu/mahu vahekord on sarnane tavalise jahuga.