28. oktoober 2014

Argiõhtu toitudest ja uuest raamatust. Natuke loosimist ka

Taaskord on see päev, kus saan alustada toreda sõnumiga. Nimelt sain täna esimest korda oma käega katsuda uut kokaraamatut, mille kirjutamise ja pildistamisega tegelesin peamiselt möödunud suvel ning kus teemaks argiõhtute toidud. Hästi tore on ka see, et juba täna oli kõnealune raamat leidnud koha Rahva Raamatu kokaraamatute TOP-is ja seda koguni kolmandal kohal. Tundub, et argiõhtu toitude teema puudutab paljusid.



Eks ole see vist tavaline, et õhtul töölt tulles ja peale kohustuslikke poe, lasteaia, trennide ja muid ringe koju jõudes tahab nälg silmanägemise ära võtta. Ainuke mõte on kiirelt midagi hamba alla saada. Samas ei pea seda olukorda alati lahendama poest termokarbis kaasahaaratud kiirtoit või purgisupp.
Allpool mõned pildid toitudest, mille retsepid leiab raamatust.

Grillitud halloumi ubade, tomatite ja kapparitega

Kanafilee cordon bleu ehk kanafilee ürdivõi, peekoni ja juustuga

Kilu, kartuli ja uputatud munaga soe salat
Veiselihalõigud oliivide ja tomatiga
Suvikõrvitsapirukad juustu ja oliividega
Laimimaitseline toorjuustukook kondenspiimaga
Siia raamatusse püüdsin koondada aastate jooksul lemmikuks saanud lihtsad lemmiretseptid, mis aitavad leida lahenduse argõhtu toidumurele. Retseptid on valdavalt lihtsad ja jõukohased ka algajale kodukokale. Ajalimiit on kõikidel toitudel selline, et valmis peaksid kõik road saama vähem kui tunni ajaga. Ka koostisosade valik on selline, et ei ole eeldatud pikka ja põhjalikku otsimisretke haruldaste koostisosade leidmiseks.
Palju on neid retsepte, mis sobivad hästi ka lastele. Oma kolme lapse peal olen paljusid toite katsetanud ja leidnud mitmeid hästitoimivaid koosluseid, mis ka toiduga pirtsutavatele lastele väga hästi maitsevad.
Raamatus jagan ka nippe, kuidas võiks eelnevatel päevadel õhtust toiduvalmistamist veidi ette valmistada ja kiiremaks muuta. Samamoodi toon välja strateegiliste varude nimekirja, mille olemasolu puhul saab üsna kiirelt maitsva toidu kombineerida ilma, et peaks iga päev poodi külastama.
Raamat ise on jagatud peatükkideks, milleks on:
- salatid
- suupisted ja eelroad
- supid
- ilma lihata toidud
- riisi- ja pastaroad
- kala ja mereannitoidud
- kanatoidud
- lihatoidud
- magustoidud
- küpsetised
Loodetavasti aitab uus raamat leida uusi lemmikuid ja eelkõige värskeid ideid, mis aitava tavapärast peavalu "mida ma täna jälle süüa teen!" leevendada.

Et aga mitte liiga pikalt ise jutustada, küsiksin ka blogilugejate käest, mis on teie peres olnud selleks mõnusaks argiõhturoaks, mis on ühtaegu lihtne, kiire ja samas maitsev? Oleksin väga tänulik, kui jagaksite ka oma argiõhtu nippe ja ideid.
Kõigi vastanute seas loosin välja kaks sedasama raamatut, mille toimetan postiga teile oma kulu ja kirjadega kohale. Raamatud loosin välja selle nädala lõpul kõikide nende vahel, kes oma kommentaari on blogisse jätnud.
Seega, jagage ome mõtteid ja nippe. Alati on põnev kuulda, kuidas teistes kodudes igapäevast toidumuret leevendatakse. Ja kindlasti leian nii mina kui ka teised blogilugejad nii mõnedki head ideed ka enda köögis kasutamiseks.

68 kommentaari:

Jaanika ütles ...

oi, kuidas mulle see raamat praegu ära kuluks! Kuu aega tagasi läksin uuesti tööle (peale viite aastat lastega kodus olemist) ja õhtul peab kahele lapsele ja mehele kiirelt söögi valmis tegema ja samas tahavad lapsed ka peale lasteaiapäeva tähelepanu ja siis ongi üks suur pudru ja kapsad õhtul koos :D

Aga meie pere suur lemmik on hästi lihtne toit - hakklihast, sibulast, küüslaugust, tillist ja munakollastest vormin pallid, praen ära ja kallan pannile paki kohvikoort ning lisan veel peotäie tilli. Lasen natuke tõmmata ja siis sööme keedukartulitega. Lihtne ja tõesti maitsev!

Katrina Koivsaar ütles ...

Olen küllaltki toidukauge inimene selle valmistamises, viimasel ajal kogungi igasuguseid retsepte, et saada võitu oma laiskusest ja valmistada midagi head. Lisaks ootab nüüd ka keegi teine, et toiduvalmistamisest rohkem osa võtaksin. Loodan anda endast parimat ja selleks oleks see raamat muidugi super :)

Liisi ütles ...

Meie pere suur lemmik on kreemjas ühepajatoit kartulitest, porganditest, kapsast, sibulast või porrust, bataadist, toorjuustust, vahel lisaks seened ja/või (hakk)liha.

Katrin ütles ...

Tundub väga tore raamat! Ning ülla missiooniga ka. :) Kuigi söögitegemine on minu jaoks üldiselt loominguline ja lõõgastav tegevus, siis mõnikord ju lihtsalt ei viitsi... Siis lõikan lihtsalt parajateks juppideks hunniku porgandit, kartulit, punapeeti ja sibulat, segan õliga kokku, puistan peale ürte ja soola ning pistan ahju (peet peab olema teiste asjadega võrreldes üsna õhukeseks viilutatud, kuna see ei küpse ju nii kiiresti). Poole tunni pärast võib sealt juba täitsa korraliku kõhutäie saada. Kui ei soovi päris taimetoiduline olla, siis võib sinnasamma ahjupannile mahutada ka mõned soovikohaste purudega maitsestatud ning fooliumisse mähitud kanafileed. Ning tagatipuks on veel eriti hea kastmeks võtta purgike tšillimoosi vmt. :)

Mall ütles ...

Retseptid tunduvad tõesti väga isuäratavad! Mulle meeldib väga uute retseptidega katsetada ja seisan üldjuhul hea meelega ka veidi kauem pliidi taga. Aga: Meie peres on tudengiaegadest pärit ülilihtsaks, aga samas ikka ja alati maitsvaks roaks nuudlid rohelise pesto, kreekapähklite ja kirsstomatitega. Kui seda üldse söögitegemiseks nimetada saab ;)

crazyestonian ütles ...

Uks meie pere lemmik kiirtoit on tsipisupp: purk mahedat salsat, kaks purki ube (pruunid on paremad kui punased) ja külmutatud mais potti, vett lisaks et oleks nagu väga vedel supp. Korra keema. Samal ajal igasse kaussi pihutäis tortiljatsipse, pool avokaadot viilutatuna ja pihutäis riivitud juustu. Selleks ajaks on vedelik keema läinud, kontrollin kas soola piisavalt ja siis kulbiga kaussi kõike muu peale. Superkiire, no nii 15 minutit, ja hea! Huvitaval kombel ilma kausis olevate tsippide ja avokaado-juustuta on tegu täieliku lurriga, midagi ära jätta ei saa (tegelikult ongi tegu juba lihtsustatud retseptiga tortiljasupist).

Pildid raamatust panevad igal juhul suu vett jooksma (kõht on nii tühi!)

Kertu ütles ...

Kiirel ajal läheb käiku frittata. Toitev munaroog, mille täidis oleneb hetkel kapist leiduvast. Enamasti läheb meil frittatasse rohkelt köögivilju, tsillit, ürte,küüslauku või sibulat. Kõiksugu pesto, tapenade`i või muu kastme jäägid saab ka ära kasutada.

Liis ütles ...

Kui midagi muud ei saa, siis korraliku täidisega omleti ikka saab :) Teine päästja on kanafilee - kas sellest tehtud karri, mingi tšilli ja toorjuustuga kaste või siis lihtsalt praetud tükid sooja salati peale.

Diana Tammann ütles ...

Meie kodus läheb "iga ilmaga" tatar või spagetid. :) Kastmeks hakkliha koos enda valmistatud hoidisest suviste tomatite, suvikõrvitsa ja paprikaga. Üheks kaste võimaluseks on juustu kaste, mis tehtud singist, piimast ja sulatatud juustust.

Kaili Koppel ütles ...

Ma teen iga õhtu lihtsaid toite aga need on nii ära tüüdanud, sest kogu aeg on üks ja sama idee. Nii hea on vahel võtta kokaraamat või netis surfata ja saada mingi lihtne maitseidee ja õhtu on kohe päästetud, sest midagigi teistsugust kasvõi toidulaual annab palju juurde. Vähemalt minu jaoks. Aga kui ei ole aega ega viitsimist, siis pruunistan pannil kanafilee , lisan paki juurikaid ja paar toorest kartulit seibideks. Maitserohelist juurde ja ongi õhtusöök olemas:)

Anonüümne ütles ...

Meie, itaalia köögi suurte fännide, laisa õhtu söök on pesto pasta - spagetid keeta, purk pesto pastat (tihti lisan küüslauku ja chillit ka, saab särtsakam) ja värskelt jahvatatud pipart + riivitud parmesani peale. 20 minuti õhtusöök:)

Ise tehtud, hästi tehtud... ütles ...

Meie päästjaks (vähemalt kord nädalas) on kanahakkliha-porgandi kotletid toorsalatiga. Kanahakkliha pakile lisan ühe riivitud porgandi ja 1 muna, veidi soola-pipart, praen võis. Lapsed (8 ja 5 aastane) söövad suurima rõõmuga.
Karin

Anneli Valtin ütles ...

Meil on kiirete õhtute toiduks pasta - kas lint-või niitnuudlipesad rohelise pestoga ja suitsukanatükkidega, või siis juppmakaronid(panzani keeb kiirelt)ülepraetuna ja 1 munaga segatuna,juurde Rakvere toorjuustutäidisega lihapallid.Teised siis panevad ketsupit ka peale, mina pipart -soola.

kerlinledis ütles ...

No selle raamatu ostaks juba kaanepildi järgi.. aga kuna sa lasid meil kiire pilgu heita ka kaante vahel peituvatele piltidele, siis pole raamatu soetamise vajaduses enam mingeid kahtlusi :) Minu kiire argiõhtu päästjad on külmkapiks alati leiduvad kanafilee, peekon ja koor.. ning loomulikult ahjuvorm. Lisaks vormi veel väiksemaks tükeldatud kartulit, küüslauku, sügavkülmas leiduvaid herneid, maitseks veidi sinepit ja nii see ahju rändab ja poole tunniga valmis saab.

Aga super raamat tundub!
Kerlin

Kadri ütles ...

Seda raamatut soovin oma riiulis näha küll! Kiireks õhtusöögiks on pasta mingi kastmega. Vahel ka pelmeenid. Samas tahaks ka nädalasees õhtusöögiks midagi head, samas kiirelt ja lihtsalt valmivat.

Helen ütles ...

Meil on liha (hetkel slow cookeri jätkuv vaimustus) + salat/köögiviljad tavapärane kombinatsioon. Igaljuhul ma tahaks nüüd seda raamatut nii endale kui ka õele Austriasse saatmiseks ja...

Leelo ütles ...

Kindla peale minek on makaronid kana-kookosekastmega või kartul ja hakklihakaste.

Martiina Anni ütles ...

Palju õnne uue raamatu puhul! :)
Mulle väga meeldib lõhefilee parajate portsudena sügavkülma panna. Kui tean, et tuleb selline õhtu, et süüa teha aega ei ole, sulatan paraja koguse üles ja teen kiire söögi- olgu siis pasta, riis või salat. Kala on hää :)

Maarja S. ütles ...

Minu lemmikõhtusöök on värske salat peedi, kikerherneste ja fetajuustuga. Et toitvam oleks, siis lisan ka kana kintsuliha, mille pannil teriyaki kastmes eelnevalt ära pruunistan. Pokaal punast veini kõrvale ja võibki päeva mõnusalt lõpetatuks lugeda. 4-aastasele tütrele teen siiski lihtsamat toitu, makaronid või "friikad" oma kartulitest, tatrapuder või piima-makaronisupp:)

Ly ütles ...

Tavaline kiire õhturoog on kodujuustusalat ja muna. Lihtsalt hakin kõik, mis kapis on (kurk, õun, pirn, tomat, paprika) kaussi, lisan kodujuustu ja kõrvitsaseemneid. Kõrvale praen muna. Maitseb imeliselt, on lihtne ja üsna tervislik.

Bärbel ütles ...

Oh kuidas ma selliseid raamatuid armastan. Eks neid väheke ka kogunenud on, aga minu arvates on kokaraamatud asjad, millest kunagi küll ei saa :)

Aga meie kiire õhtusöök pärast kohustuslikke ringe tavaliselt on tortillad. Tortillad, küll ostetud ja Santa-Maria omad, lasen pannil soojaks. Peale tavaliselt määrin maitsestatud toorjuustu (eriti hea on philadelphia chilli), siis salatileht või rukola, tomati, paprika, kurgi ribad, porru rõngad, küpsetatud kanafilee tükid ja feta juustu kuubikud. Hästi mõnus kiire valmimine ja loomulikult maitsev suutäis. Lastele ka meeldivad, nende arvates on need soolased pannkoogid :)

Kairit K ütles ...

Kui ei ole erilist tahtmist või jõudu suurt õhtusööki teha, siis aitavad kitsikusest välja spagetid praetud peekoniribadega, juurde hakkida veel peterselli või basiilikut, vajadusel lisada ka tsipake oliivõli. Kõigele krooniks ka igale sööjale üks uputatud muna spagettide juurde taldrikusse. Suurepärane toidukiirabi!

Ave ütles ...

Näiteks tomati-oasupp hakklihaga, või makaronid spinati-koorekastmega (olenevalt tujust lisan ka nt kanafileetükke ja herneid, või midagi kõrvale). Lastele muidugi sobiks, kui ma teeks ülepäeva makarone või tatart hakklihaga, raamat kuluks aga küll väga ära :) Piltidelt tõotab tõeliselt isuäratav sisu igatahes

tiinasbabytoys ütles ...

Imetore raamat! Palju õnne ja uusi põnevaid katsetusi autorile! :)

Minu päästerõngaks on kõikvõimalikud püreesupid. Meespere pea segiajamiseks on iga supi nael praetud peekonikuubikud. Nende varjus olen "sisse söötnud" kõike, mis muidu on söögiks täiesti kõlbmatuks kuulutatud - alates kõrvitsast kuni spinatini :D Peamine - toitev supp saab valmis nagu puusalt tulistades :P

Pille Teller ütles ...

Meie pere kõige lemmikum argipäevatoit on kindlalt Bolognese kaste spagettidega :). Ja emal (minul :)) on selle valmistamine nii "käe sees" juba, et see ei võta üldse kaua aega ja on tõeliselt kiire ja kõigile maitsev roog.

Kristi ütles ...

Meie pere üks lemmikroog on panniroog tatrast, hakklihast ja köögiviljadest. Tatar keeta, hakkliha pannil pruunistada koos sibula ja porruga, siis segada juurde keedetud tatar ja tükeldatud tomatid. Kuumutada kogu segu veel paar minutit - ja valmis!

Kristi ütles ...

Meil on lihtsaks ja kiireks näljast päästjaks kanapasta. Kui eriti kiiresti vaja on, siis lähevad käiku valmismarinaadis kanafileetükid (mille praen eraldi ja lõikan enne kastmesse segamist väiksemateks viiludeks) ja purgist tomatikaste (neid on poes täitsa heas valikus, nii vürtsikamaid kui mahedamaid), kuhu juurde lisan küüslauku, sibulat, kuivatatud tomateid, kappareid jms. Pasta on tavaliselt linguini. Kõik kokku segada ja natuke parmesani peale ja 15 minutiga on täitsa õhtusöögi moodi söök :)
Et see aga igapäevaseks ei muutuks, siis kuluksid head ideed küll igati ära - ja tundub, et selles uues raamatus on neid üksjagu :)

Annika ütles ...

Tore oleks seda raamatut omada, piltide järgi väga ahvatlev.

Meie kolmeliikmelise pere argiõhtute kiirvariant on köögiviljasupp kas hakkliha voi kanafileega: liha, kartul, porgand, külmut köögiviljasegu + konservananass, köögiviljapuljongipulber. Liha võib asendada pastaga ja lisada ka purustatud tomatid. Öhtusöök missugune!

leoola ütles ...

Kiireteks roogadeks on, kas omlett või värske salat lihaga ja kui natuke toekamat sööki soovime, siis makaronid hakklihaga või mõni muu pastaroog :)

Riina Solomonova-Kask ütles ...

Minul on pika tööpäeva lõpus alati päästerõngaks kodus külmutatud kartulipliinid. Poest ainult potsik kodujuustu juurde ja imehea õhtusöök olemas.
Samuti süüake meie peres kiiretel õhtutel praemuna leivas - see klassikaline leivasisu välja lõigata ja kooriku sees munad praadida. Leiva sisu ka pannil praadida ja õhukeste küüslauguviiludega kõrvale süüa :)

Marika ütles ...

Meie pere sööb hea meelega püreesuppe, igasuguseid, erinevaid. Kõrvitsast, lillkapsast, brokolist, porrust ja kõige segust ka veel. Lisaks veidi kohvikoort ja sulatatud juustu ja valmis supp ongi. Maitseroheline supi peal või praetud peekon on nagu täpp i-peal. Kevadel oli maitseroheliseks murulauk, naat ja karulauk, suvel till ja petersell, ikka see, mis just parasjagu aias kasvab :)

Kristel Ainjärv ütles ...

Kuskuss aitab alati hädast välja, kui kiirelt midagi vaja kõhtu saada. Kõrvale mingi külmkapis olemasolev lihaollus ning salat.
Suvel purkidesse pandud boršipõhi on ka hea kiire abimees :)

Potsataja ütles ...

Väga armas raamatu tundub piltide järgi :)! Minu leibkonda kuulub 2 inimest, ja mingi aeg olen täitsa üksi, ja siis teen reeglina kiireid toite: tatar/riis hakkliha ja juurikatega, püreesuppi kookospiimaga (kuna piimatooteid tarbida ei saa) või viskan kiirelt kikerherned pannilt läbi, sinna juurde muna ja värsket salatit :)

Helen ütles ...

Oh, kui kasulik ja ahvatlevalt kaunis kokaraamat on ilmunud. Meie pere kiireks argipäevasöögiks on kanapanniroog - kanaliha pannile, pruunistada ja erinevad köögiviljad peale (no see, mis parajasti külmkapis leidub), teine ja veel kiirem hädaroog on omlett värske salatiga. Suveaja argipäevatoiduks on ka keefirisupp, mille puhul on keetmiseks kuluvat aeg võimalik kokku hoida.

Karin ütles ...

Meie mõned lemmikud on bataadi püree hakklihakastmega, erinevad püreesupid ja pastaroad. Ja ega risotto tegeminegi nüüd palju aega ei võta.
Pigem on oluline nädala alguses plaan paika panna ja vajalikud koostisained koju varuda, siis jääb õhtul vaid vastavalt plaanile kokkamine. Mõnel juhul annab järgmiseks päevaks ka eelmisel õhtul ettevalmistused ära teha.

Meeli ütles ...

Argiõhtuks on tavaliselt lihtne ja kättesaadavatest koostisainetest söök. Eile näiteks käis hakkliha kiireslt pannile, peale pruunistamist, suvikõrvitsa kuubikud ning tomati-sibula-paprikahoidis sinna juurde. Veidi hautamist ning oligi tortillja vahele minev täidis valmis. Kiire ja lastele maitseb!
Lihtsad/kiiresd on veel näiteks kõrvitsapüreesupp või mõni panniroog.

Marilin ütles ...

Retsept, mis mulle alati abiks on, kui aega ja ideid pole on pasta bolognese - midagi uhket sinna ei pane, kui hakkliha, tomatikaste ja pasta olemas on siis läheb juba tegemiseks. Maitseained on alati olemas ja sörtsu punast veini saab ka lisatud, kui pudel lahti on :)

Palju õnne uue raamatu puhul, teema on super, usun, et toob palju edu müügis!

A. ütles ...

Väga ilus raamat tundub olevat, tutvuks meelsasti!

Meie pere suur lemmik on tomatisupp: paarsada g peekonit pruunistada koos 3-4 viilutatud sibulaga ja siis potti 2-3 purki purustatud tomateid pooleks veega. Nüüd lasta keema ja maitsestada soola, pipra ja tüümianiga, mina lisan lõpus veel ka küüslauku. Maitset saab igaüks endale sobivaks kohendada, 1 tl suhkrut sobib ka tasakaalustamiseks. Serveerida mozzarellaga.

Kadri H. ütles ...

Olles suur toortoidu- ja magusafänn, siis minu sagedane lemmik on banaanjäätis - külmutatud tükeldatud banaan purustatuna koos kakao ja kreeka pähklitega. Ülilihtne teha, maitsev ja tervislik pealekauba ;)

Heino Viik ütles ...

Lastele valmivad kiiresti soojad leivad pannil oliiviõli ja juustuga, munapuder oliiviõliga ning nö tervisepasta Tootsipeenra valikust. Kurk, tomat v hapukurk juurde.

Reelika ütles ...

Kōige suurem sōber on kanakints, mis jōuab taldrikule erinevas versioonis, kas tortilla sees, juurikatega woki näol vōi supina.

Kadri ütles ...

Ka minul oleks väikeste laste kõrvalt just sellist raamatut vaja! Ja Tuuli retseptide fänn olen juba ammu.

Aga kõige esimesena turgatab pähe pasta, mille saab kiiresti valmis. Penned potti keema, samal ajal praen peekoni. Kui penned valmis lisan potti peekoni, päikesekuivatatud tomatid, vahukoore ja parmesani. Maitsestan ja valmis ongi!

maia ütles ...

makaronid sügavkülmakotlettidega :)

Liisu ütles ...

Palju õnne raamatu ilmumise puhul!

Meie argiõhtu road on lihtsad, kuna nüüd majas väike beebi ja ei ole aega süüa teha eriti. Ehk siis mingi pasta või kartulid ja mingi kaste, tihti saab ka grillil miskit liha tehtud. Aga on olnud ka pelmeeniõhtuid :)

Moonika L ütles ...

Mul on sügavkülmas alati hakkliha olemas. Kui midagi muud välja ei suuda või ei viitsi mõelda, siis saab söök tehtud sellega.

Näiteks tatar praetud hakkliha, riivitud porgandi ja tükeldatud paprikaga. Porgandi ja paprika lisan praetud hakklihale ja praen ka need kergelt läbi. Hiljem lisan keedetud tatra ning segan omavahel kõik kokku. Hea süüa hapukoore või võiga. Üpriski kiire ja samas ka maitsev toit.

Teine variant on peaaegu sama, ainult et makaronidega. Praetud hakklihale lisan paprikatükid ja/või herned. Vastavalt tujule ka tomatipastat, ketšupit või juustu.

Magusa jaoks on mul sügavkülmas lehttaigen, millest on väga mugav teha erinevaid küpsetisi. Meie pere lemmikud on kaneelirullid. Sulanud lehttainas määrida munaga ning peale raputada ohtralt suhkrut ja kaneeli. (Väheke tervislikum variant mee ja kaneeliga, mis on samuti imehea). Seejärel keeran taigna rulli ning lõikan nii 1-1,5 cm paksused lõigud. Ahjus küpsevad umbes 10-15 minutit ja laualt kaovad sekunditega.

Kaie ütles ...

Kui on kiire ja nälg väga näpistab siis teen vahel mõne pasta( carbonara, arrabiata, pestoga vms). Samuti meeldib teha salatit mõne sooja koostisosaga- kanafilee, kanamaks, keedumuna, suluguni juust, peekon jne.
Talviti teen mõne läätsesupi ning ka tom kha valmib ruttu.

Anneli ütles ...

Palju õnne raamatu ilmumise puhul!
Üsna tihti teen argiõhtutel pannirooga tatrast, praetud kanafileest koos porgandi, sibula ja paprikaga. Või siis munaroog - klopin munad, lisan veidike hapukoort, maitseained. Praen sinki ja valan munasegu pannile kuhu lisan lõpuks veel riivjuustu. Ka väga hea.

tervitades Anneli Saaremaalt

Kaia ütles ...

Tundub väga ilus ja vajalik raamat. Olen ka palju jälginud Tuuli retsepte, väga head!
Enda tehtud toidud on juba piisavalt kaua menüüs olnud, et olekski aeg vahelduseks ja värskenduseks uute toidu retseptide näol.
Siiani on olnud kiireteks argiõhturoogadeks: frikadellisupp, pelmeenid, makaronid (keedan, praen pannil, lisan sinna hapukoort ja juustu).
Natuke rohkem aeganõudvateks: nt laste lemmik hamburger - see on mehe pärusmaa. Tema küpsetab sinna vahele kotletid ise, praeb muna, lisab veel salatilehe ja vajadusel ketsupit majoneesi - ja super hea! Aga seda juhtub haruharva, kuna söögitegemine argiõhtuti siiski enamuses minu õlul. Mida veel teen keedukartul, jahukaste ja keldrist mõni hoidis, see ka suht kiire variant. Tuleb ette ka juurviljade aurutamist.
Aga aitäh taas uue ja huvitava raamatu eest.
Head loosiratta keerutamist!

Kõike head!
Kaia Tallinna lähistelt

Halis ütles ...

Palju õnne uue raamtu ilmumise puhul! Tundub tõesti igati ilus ja rohkesti ideid pakkuv raamat olevat.
Meie argiõhtute lemmikroad:
Makaroni-hakklihavorm riivitud juustuga, krõbekana, erinevad supid (kana-brokkoli supp, klimbispuu, kanasupp nuudlitega, püreesupid), magustoitudeks kohupiimavaht marjade/moosiga, puruvormid.

Keiu ütles ...

Väikse beebi emana tõmbas raamatu pealkiri kohe tähelepanu :)
Meie pere lemmikud kiirsöögid on tomatisupp (tomatipüree, punased oad, jalapenod, kodus leiduvad köögiviljad, maitseained) ning värske salat keedumuna või mõne juustu ja vürtsika kanafileega.

Kärt ütles ...

Meil noormehega on lemmiargiõhtu roaks makaronid hakklihaga. Lihtne, kiire ja väga maitsev, eriti mõne vürtsika kastmega. Teine variant on teha suppi- praadida hakkliha potis, vesi ja puljongikuubi peale, lisada pakk külmutatud köögivilju ja keeta kuni köögiviljad on valmis. Ka kiire ja mõnusa maitsega, lisaks saab supi kokku keerata ka külmkapist leiduvast :).

Diana Tammann ütles ...

Palju õnne! Ilus ja huvitav raamat.

Liis ütles ...

Üks minu go-to roogasid (kui midagi pähe ei tule, mida õhtuks teha) on fetajuustuga üleküpsetatud kanafilee (kus kanafileedele käib peale fetajuustu-hapukooresegu, natuke punet ja need küpsevad ahjuvormis üksteise kõrval ca 30min @ 200 kraadi). Juurde siis riis või toorsalat.
Teine sarnane on ahjulõhe/forell kodujuustukattega, ehk segada kokku kodujuust, sibul, natuke sidrunimahla ja till ning laotada fooliumil punase kala fileele, selle peale riputada riivjuustu või panna juustuviilud ning foolium kala ümber kinnitada. Küpseb ahjus umbes 25min @ 180-200 kraadi.
Ehk minu jaoks eriti sobiv argiõhturoog on selline, kui toit "küpsetab ennast ise" ja samal ajal ma saan lisandit valmistada või hoopis midagi muud kasulikku teha. :)
Ma väga loodan, et sellest raamatust leiab selliseid retsepte ka? Igal juhul ootan huviga võimalust raamatuga tutvuda, sest see igaõhtune peamurdmine, et mida siis täna õhtuks... on vahel ikka päris tüütu. :P

Gea ütles ...

Pisukese mõtlemise peale, et mis, siis on meie pere kodus üks argiõhtu kiire roog, tulid meelde kaks head retsepti. Supp ubade ja hakklihaga, a'la 15 minutit ja valmis, meespere alati kiidab. Ja teine toiduaine, mis juba pikalt on meie toidulaual oma koha kinnitanud on kuskuss. Kui õhtusöögi ideed otsas, siis kuskussi salat ja ahjuvorstid juurde ning maitsev ja väga kiirelt valmiv toit ongi olemas. Kui minu jaoks on kuskuss täiesti igapäevane asi, siis hiljuti ühel lõunasöögil pakuti kala juurde ka täiesti tavalist kuskussi (ilma lisanditeta) ja minu üllatus oli suur kui lauas olnud ülejäänud 5 inimest sõid elus esiemest korda kuskussi. Seega soovitan igati argiõhtu kiireks toiduks. Ehk leiab püsiasuka koha nii mõneski teises köögis.

Kai ütles ...

Olen keskmisest suurem kokandushuviline ning kõik, mis seotud söögi valmistamisega puhas rõõm. Argipäeva lihtne roog, mida ka lapsed armastavad on järgmine: panen karbitäie poolitatud kirsstomateid koos ~7 küüne küüslauguga ahjupannile küpsema. Sel ajal keedan pasta (maccheroni) ning valmistan kastme (sibul, jahu, piim, täisterasinep, riivjuust). Segan kastme pastaga ning asetan küpsenud tomatile-küüslaugule. Peale riivjuustu ning mõni kirsstomat kaunistuseks ning veel 5 minutiks ahju, kuniks vorm pealt kuldne.

Anonüümne ütles ...

Tore, et taas uus asjalik raamat. Palju õnne!

Kuna elukorraldus on niisugune, et pere laiali ja süüa teen pigem vabadel päevadel, siis nimetaksin kanasuppi, mis tegelikult valmib ka kerge vaevaga. Üldse igasugused selge puljongiga supid, veidike ettevalmistust ja siis podisevad kaane all juba ise edasi. Hea kohe ka kuumalt purki tõsta, et millalgi hiljem soojendada. Samas potitäie hapukapsasupi või boršiga ei juhtu külmas säilitades ka midagi, soojendamisel läheb aina paremaks.
Väga mõnus ja kiirelt saab valmis misiganes suurele taldrikule laotud salati, kasutades nii rohelist salati põhja või külma kartuli patja, katteks kurki, tomatit, oliive, krevette, keedumuna, kana, puuvilju.
Kui ammustele aegadele mõelda, siis isutab väga munakastme järele, mille tegemise peaks kindlasti käsile võtma.

Tihti teen karrist kana riisirooga köögiviljadega.

Pille

H ütles ...

Meie kaks lemmik rooga on ahjujuurviljad ahjus tehtud peekoniga või siis ahjus tehtud kala ja sinna juurde kas pärlkuskuss või quinoa.

Liilia ütles ...

no minu lapsed on makaroniusku ja nende lemmik on täisteramakoronid, tuunikalakonserviga ja koduse suvikõrvitsa-tomatikastmega (see viimane siis isetehtud hoidis, kus sees suvikõrvits, porgand, paprika, sibul ja tomatipüree).
minu enda vaieldamatu lemmik on läätse-tomatisupp. just täna keetsin: beluga läätsed, tomatimahl (ikka enda sahvrist) ja ohtralt sibulat ning küüslauku.

Epp ütles ...

Palju õnne kauni raamatu puhul!
Meil on näiteks kiireks argiroaks riisiroog hakkliha või toorvorstiga. Ohtralt sibulat, küüslauku ja tšillit praadida koos lihaga, lisada riis, siutsupaprika ja puljong. 20 min ja roog valmis haudunud.

rebane ütles ...

Palju õnne ja oi kui vahva loosimine! Just sel aastal olen aru saanud, et maitsvad ja KIIRED retseptid on õhtul töölt tulles vägagi hinnas.

Meie perel on üks retsept, mida sellistel puhkudel tihti teeme. Maitseb alati hea ning valmib tõesti kiiresti. Ka koostisaineid on vähe: poest tuleb kaasa haarata kanahakkliha (võtame tavaliselt Talleggi delikatesshakkliha, 300g pakis) ning topsi kodujuustu (Alma 200g tops on täpselt paras).

Kodus tuleb lihtsalt mõlema karbi sisud kiiresti kokku segada, veidi soola-pipart lisada, kotletid vormida ning neid pannil mõlemast küljest paar minutit praadida! Valmivad tõeliselt kiiresti, on maitsvad, mahlased, tervislikud ning kõrvale võib (kõhu tühjusest ning külmkapi sisust olenevalt) võtta kas näiteks salatit, vokkida külmutatud köögivilju, keeta pastat, riisi vms.

Proovige järele, tõesti hea! :)

Terje ütles ...

Tundub väga tore raamat :)
Mul on tavaliselt õhtuti nii kiire ja tööd palju ning võib juhtuda, et söögitegemisele ei jõua üldse mõelda. Kui üksinda olen, siis suuremast söögist väga ei hooligi. Saab hakkama ka paari sooja võileiva või omletiga. Kui on aga rohkem sööjaid, siis kiiresti ja lihtsalt valmib mõni hea pastaroog.

Anu ütles ...

Uus raamat tundub põnev :) Meie lemmikkiirtoidud on soe lõhesalat röstitud paprikate ja suvikõrvitsaga, juurde kuskuss ("Oma maitse" 1. raamatust); samuti "rokkivad räimed" ja vahel ka hakkliha- või kanatäidisega tortiljad.

Anonüümne ütles ...

Kiiresti saavad valmis ülepanni pannkoogid erinevate täidistega (valik sõltub sellest mida külmkapis leidub). Hakklihast saab kiireid roogi, kotletid või lihtsalt hakklihakaste kartuli, tatra või pastaga, salatiks hapukurk. Lugedes kommentaare, siis on ju argiõhtu söökide valik väga suur. Raamat tundub olema põnevate ja ahvatlevate roogadega, seda oleks küll rõõm saada. Aivi

Anonüümne ütles ...

Tundub, et meie "kiirtoit" on üsna levinud - pasta hakklihaga. Võimalusel eelistan sea delikatesshakkliha või lihaveise hakkliha (Rakvere Lihakombinaadilt), millele praadides lisan sibulat ning tšillisoola (kuivatatud tšilli on jahvatatud meresoolaga peeneks). Kõrvale siis mõni toorsalat või ka lihtsalt hapukoore või maitsestamata jogurti sisse segatud hakitud mugulsibul.

Katrin U.

Ülle ütles ...

Õnnitlused uue raamatu puhul. Seda sooviks ka oma köögis näha-kasutada. Aeg-ajalt on pea ikka täitsa tühi, et mida perele lauale anda.
Meil on alati külmikus kanafilee olemas ja sellest siis kiired toidud valmivadki. Nt lihtsalt pannil pruuniks/küpseks ja värske salatiga süüa. Või ahjuvormiroad koos kartuli või pastaga, mis on üle valatud kohvikoore-toorjuustu seguga ja kaetud riivjuustuga. Kõrvale aga ikka värsket salatit.

Liska ütles ...

Mina teen Nigella litsipastat. Ropu nime pani Nigella, mitte mina. Sibul pannil pehmeks, juurde õhukesed singiviilud krõbenema. Siis pakk tšilliga tomatipüreed (kasvõi Rainbow, hea kraam). Soola, suhkrut/mett, pune, kui pähe tuleb. Ajan kuumaks ja segan pennedega, mis kõrval valmis keesid. Kõige lõpuks äsan sisse mõned poolikud mozzarellakirsid. No ja siis sööme totaalselt üle, sest nii hea on.

Maarja ütles ...

Tere,

tahaks seda raamatut juba lugeda, on ju uus töönädal algamas... Aga kiire ja lihtsa argiroana lähevad meil sageli ahju ürdijuurikad, millele lisandiks haigusi eemalepeletav küüslaugune koore-jogurtikaste:)

Anu Marie Saar ütles ...

Käisin raamatut juba poes kaemas - kaunis! Mulle tundub, et mul on enamus toite sellised mis valmivad kuni 35 min. Kõige kiiremini saab külmutatud Thai wokisegust ja krevettidest toidu, millele lisan ingverit, küüslauku ja tsillit. Lisandiks riis, mis ka ju veerand tunniga valmis. Veel kiirem amps on must leib avokaadoga, peale sidrunit ja pipart