2. juuni 2014

Ilma jahuta rabarberikook. Pähkline ja mahlane

Tegelikult ei plaaninud ma seda kooki üldse mitte kohe blogisse panna, vaid tahtsin lihtsalt mõnd jahuta rabarberikooki katsetada. Tulemus üllatas ennastki - iseenesest väga lihtsa retseptiga valmis hästi mahlane ja pähkline kook. Jahu asemel sai kasutatud mandlijahu, mistõttu sobib kook ka gluteenitalumatuse käes kannatavatele inimestele. Kui paar tükki koogiteost veel alles oli, otsustasin selle maitseüllataja siiski pildile jäädvustada, et mõnusa koogi retsepti ka teiega jagada.


Lisaks sellele, et see kook on hästi maitsev, on ta keskmisest koogist tunduvalt tervisesõbralikum. Valge suhkur ja valge jahu ei ole teadagi tervisesõbrad ja siin on kasutatud palmisuhkrut ning mandlijahu. Koduaia rabarberit ka.


120 g võid, toasoojana
250 g rabarberit, tükeldatuna ja vajadusel koorituna
100 g palmisuhkrut (või muud rafineerimata suhkrut või ka mett)
250 g mandlijahu (võid kasutada ka näiteks tatrajahu või muud gluteenivaba jahu või segada neid omavahel)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
2 tl riivitud ingverit (mina kasutasin SEDA suurepärast The Ginger People valmiskujul ingverit)
4 muna
näpuotsaga soola


Alusta sellest, et pane ahi 180 kraadi peale soojenema ning määri võiga ca 24 cm läbimõõduga koogivorm. Põhja võid katta küpsetuspaberiga. Sega rabarberitükid mandlijahu ja küpsetuspulbriga läbi. Vahusta toasoe või suhkruga ja näpuotsatäie soolaga kohevaks heledaks vahuks ning lisa siis vanillisuhkur ja munad. Munad lisa ükshaaval ja peale iga muna lisamist sega mass jälle korralikult läbi. Samasse lisa ka riivitud ingver.
Sega omavahel muna-suhkru-võimass ning rabarberi ja mandlijahu mass. Töötle tainas ühtlaseks ning kalla vormi. Küpseta umbes 50 minutit ning koogi küpsust kontrolli tikuga. Koogi keskosasse torgatud tikk peab välja tulema puhtana. Kui kook kipub pealt liialt pruunistuma, kata ta fooliumiga või alanda veidi temperatuuri.
Enne serveerimist lase koogil kümmekond minutit seista.
Serveeri niisama või värskete maasikate ja tuhkruhkruga.
Koogil on hea omadus täna mandlijahule püsida värske ja mahlasena veel mitu päeva.




2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas võid saab kookosõliga asendada?

Tuuli ütles ...

Ikka võib või kookosõliga asendada. Kookos peaks mõnusa lisamaitse veel andma :)