16. aprill 2014

Brittide lihavõttepühasaiad Hot Cross Buns

Kelmikad kuklikesed, millel ristimärk on tegelikult vana Inglismaalt pärit traditsioon ja neid saiakesi küpsetati eelkõige lihavõttepühadeks. Tegelikult on tegemist imemaitsva ja üsna klassikalise rosinakukliga, mis ka meil hästi tuntud. Veidi eripärasemaks teeb Hot Cross Buns´id aga viimistlus aprikoosimoosiga, mis muudab saiakesed kaunilt läikivaks. Kindel lemmik pere noorimate seas, samas leidub väheseid suurigi, keda jätavad külmaks värsked rosinasaiad.


300 ml piima
50 g võid
500 g jahu + ca 75 g risti tegemise jaoks
1 tl soola
75 g suhkrut
veidi õli
30 g presspärmi või 11 g kuivpärmi
1 muna + 1 munakollane, lahtiklopituna
100 g rosinaid
1 apelsini riivitud koor
kaneeli
Pintseldamiseks aprikoosimoosi (kasutasin Põltsamaa aprikoosimoosi)
Lase piim kastrulis keema ning tõsta siis pliidilt ja sega sisse või. Jahuta käetemperatuurini. Sega kuivpärm, suhkur ja sool jahuga ning moodusta jahust lauale keskelt süvendiga "kaev" kuhu keskele kalla piima-või segu ja muna ning munakollane. Kui kasutad presspärmi, lahusta see käesoojas väheses vees ning sega toatemperatuurini jahutatud piima sisse. Sega kuni ühtlase taina moodustamiseni. Võid kasutada ka köögikombaini ning segada lihtsalt kombaini abil tainas. Sõtku kas käte abil või köögikombaini tainakonksu abil kuni moodustub elastne tainas. Aseta tainas kergelt õlisesse kaussi, kata kauss kas niiske köögiräti või kilega ning jäta sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima, kuni tainamass on vähemalt kahekordseks muutunud.


Kerkinud tainasse sega rosinad, kaneel ja apelsinikoor. Sõtku kuni kõik koostisained on segunenud ja jäta veekord umbes tunniks ajaks köögiräti või kile alla kerkima.
Kerkinud tainas vormi jahusel pinnal paks vorstike ning lõika umbes 15 võrdseks osaks. Rulli iga tainaosa võimalikult siledapinnaliseks ümmarguseks palliks. Aseta küpsetusplaadile kerkima (kuni 1 tunniks). Samal ajal sega 75 g jahu umbes 5 sl veega, et moodustuks pasta. Kasutades tordipritsi pritsi tainast peenikese joana ristid kerkinud saiadele.Võid vormida peenikesed „vorstikesed“ ka käte vahel jahusel tööpinnal.
Küpseta saiu 220 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni need on kuldpruunid. Ahjust tulnud saiadele määri aprikoosimoosi.

Retsept ilmus 2014. aasta kevadises ajakirja Toit&Trend numbris

3 kommentaari:

Reet ütles ...

No tohutult isuärtavad! Homme teen järgi.

Voisula ütles ...

Need on siis luksusrosinakuklid. Armsakesed. Häid Ülestôuspühi!

Tuuli ütles ...

Voisula, kauneid pühi ka Sulle ja Su perele! Luksusrosinakuklid on väga vahva nimetus neile saiakestele! :)