22. märts 2014

Rootsi kaerahelbepallid havrebollar. Imelihtne ja väga maitsev avastus

Eelmise nädala vahva avastus oli minu jaoks Rootsi köögist pärit havrebollar ehk kaerahelbepallid. Lugu ise selline, et korraks kiirelt Rootsis käies ja lastele poest midagi kaasa haarates jäid näppu ümmargused pallid, mille sisust mul liiga palju aimu ei olnud. Tõstsin korvi paar erinevat varianti. Ostu põhjuseks eelkõige see, et oleks kodus lastele väike kingitus lauale panna.



Neid havrebollareid maitsma hakates tabas meid meeldiv üllatus. Mõnus ja tuttavlik kaerahelbemaitse oli seal pallikeses väga mõnusas koosluses kommilaadseks suutäieks saanud. Laualt kadus külakostiks toodud maiused väga kiirelt. Õnneks on meil olemas kõikvõimas Google ning veidi otsides ja oma tolmunud Rootsi keele oskuseid meelde tuletades sain asjale pihta. Täna on meil kodus terve vaagnatäis havrebollareid. Ja kaovad taas kiirelt. Millisele emale ei meeldiks see, et lapsed kaerahelbeid vitsutavad. Muuhulgas ka see laps, kes kaerahelbepudru on ametlikult mittesöödavate toitude hulka liigitanud.



100 g toasooja võid
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 dl kaerahelbeid (mina kasutasin täisterakaerahelbeid)
50 ml kanget kohvi
2 sl kakaod
100 g suhkruga kondenspiima
kookoshelbeid



Vahusta toasoe või suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa kakaopulber, kondenspiim ja kohv. Sega kõik läbi ning lisa siis kaerahelbed. Aseta mass paariks tunniks külma. Vormi käte vahel ümmargused pallid ja veereta neid kookoshelvestes.
Ja ongi valmis! Sobib ka lastele valmistamiseks, sest see on lihtsalt NIII lihtne.


9 kommentaari:

Girliegirl ütles ...

Nämm :D tunduvad olevat väga maitsvad. Kindlasti proovin järgi teha.

Pille ütles ...

Ihii, mul oli "oranži kokaraamatu" Rootsi peatükis ka nende "kommide" retsept, küll chokladbollari nime all. Meie lastele meeldivad ka väga - teen muidugi ilma kondenspiimata.

Anu ütles ...

Rootsis elajana on see mulle muidugi klassika. Suurepärane ka selle poolest, et saan neid vabalt gluteenivabadena (puhtast kaerast) teha. Kondenspiim ei ole kusjuures vajalik, kes soovib sellest loobuda.

Soovitaks ka piiluda sellist rootsi maiust, nagu "kladdkaka" - jumalikult kreemine shokolaadikook, mis valmib imekiiresti! Mina teen seda sojajahust.

Tiina ütles ...

Aitäh, väga tore avastus!
Kondenspiima mul polnud, panin lihtsalt rohkem kohvi, samuti hakkisin lisaks veidi datleid.

m4nnu ütles ...

olen ka neid kuskil saanud, imehead, aga nüüd feissbuukist sinu blogini jõudes tabas meeldiv üllatus, sest need ongi NEED, mida ma mingitki moodi guugeldada ei osanud :D
aitäh sulle! =)

Tuuli ütles ...

m4nnu, vahva, et leidsid oma lemmikud. Nii et me ei ole üksi oma vaimustusega, nagu välja tuleb :)

Mai ütles ...

Tõesti head, kuigi ma vist seekord liialdasin natuke kohviga. Datlid tunduvad sinna sisse ka päris hea mõte olevat... peab veel kord tegema :)

Kristi ütles ...

Kas kondenspiim on suhkruga või suhkurta?

Tuuli ütles ...

Kristi, kondenspiim on siin retsetpis suhkruga. Teen retsepti ka parandused.