31. märts 2014

Pähklileib ja seemneleib. Täiesti jahuvabad ja väga maitsvad

Taaskord alustan sellest, et olen tööga seotult paleotoitumise teemasse veidi lähemalt sisse vaatamas. Nagu paljude asjadega: mida lähemalt näed, seda elavam huvi tekib. Nii läks ka paleotoitumisega. Mitte küll puhtalt, aga võimalusel katsetan ka enda peal. Tulemused on üsna üllatavad ja seda ikka positiivse poole pealt. Kel huvi paleotoitumise teemaga tutvuda, võib piiluda SIIA.



Kõige suurem mure on seotud ehk sellega, et kogu leiva-saia-küpsetiste nimekiri tuleb kriitiliselt üle vaadata. Kuna kogu teravili, muuhulgas ka igasugused hernejahud, tatrajahud jms, on toidusedelist välja arvatud, siis esmapilgul tundus, et leivast loobumine saab küll ületamatuks takistuseks. Olen nimelt viimased aastad katkematult ise leiba küpsetanud ja kes teab, kuidas lõhnab ja maitseb äsja ahjust võetud rukkleib... Mnjah! Seda on päris raske oma elust välja kirjutada.
Aga asi ei ole lootusetu. Katsetama asudes olen paar päris vahvat ja toimivat retsepti välja töötanud. Ja viimase uudisena pean tunnistama, et kui taaskord aurava rukkileiva jälle ahjust välja tõstsin ning perepoegadele krõbeda kooriku alla peitunud koheva sisuga leivaviilu lõikasin, siis mingit erilisti impulssi seda endalegi haarata ei tundundki.
Kuidas siis leiba teha, kui jahu kasutada ei tohi? Abiks on kõikvõimalikud seemne- ja pähklijahud. Tuleb kohe mainida, et leivategu on sarnane pigem keeksiteoga - kui leiba ja saia on võimalik soovi korral teha vaid jahust  ja veest, siis paleoleiva sisse tuleb panna muna, mis seoks massi kokku ning sageli ka rasvainet. Kergitajaks võiks olla küpsetuspulber. Suhkru asemel tuleks kasutada looduslikke magustajaid, kas siis mett või näiteks puuvilju, nagu mina tegin. Samas, kui põhivalem selgeks teha annab paleoleib päris palju avastamisrõõmu.

Troopiline mandli- ja sarapuupähklileib
See leib on hetkel minu lemmik. Mahlane, pähkline, mõnusalt mureda olemisega ja kergelt krõmpsuv. Valmistada üsna lihtne.



2 dl mandlijahu (nt Prismas on olemas nii 75 grammine kui ka suur, 700 grammine variant, Selveris on olemas jne)
2 dl metspähklijahu (jahvatasin ise röstimata ja koorimata metspähklitest)
3-4 värsket datlit, hästi peeneks hakituna (Rimis on saadava puuviljaletis värsked mahlased datlid)
2 muna
näpuotsaga soola
1 tl küpsetuspulbrit
ca 1 dl rammusamat kookospiima
soovi korral maitsevürtse - kaneeli, kardemoni, muskaati vms
Sega omavahel pähklijahud, sool ja küpsetuspulber. Teises kausis klopi lahti munad, lisa peeneks hakitud datlid ja kookospiim. Ühenda kaks segu omavahel. Tulemuseks peaks olema paksemapoolne tainas. Vajadusel reguleeri paksust kookospiimaga või mandlijahu lisamisega.
Tõsta tainas kookosrasvaga määritud väiksematesse vormidesse või suuremasse vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures 30-40 minutit.

Seemneleib
Ka see on hästi mõnus suutäis, kusjuures olen avastanud, et sellised leivad maitsevad eriti hästi siis, kui peale tööpäeva ja üsna näljasena koju jõuad. Mõjub omamoodi energiabatoonina.


Väike viil paleoleiba ja siis kannatab juba rahulikult toimetada ja perele muude toitude valmistamisele keskenduda. Tühja kõhu peale maitsevad pähklid-seemned eriti magusalt.
2 dl mandlijahu (või veidi rohkem)
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
ca 0,5 dl oliiviõli
2 sl linaseemnejahu
1-2 üleküpsenud banaani, püreestatuna
paar näpuotsatäit soola
suurem peotäis röstimata päevalilleseemneid
suurem peotäis röstimata kõrvitsaseemneid


Sega omavahel lahtiklopitud munad ja oliiviõli ning püreestatud banaan. Teises kausis sega mandlijahu, linaseemnejahu, küpsetuspulber, sool ning seemned. Ühenda omavahel segud.
Tulemuseks peaks olema paksemapoolne tainas. Vajadusel reguleeri paksust õli või mandlijahu lisamisega.
Tõsta tainas kookosrasvaga või muu sobiva rasvainega määritud väiksematesse vormidesse või suuremasse vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures 30-40 minutit.



15 kommentaari:

Silja ütles ...

mõlemad on ülimalt ahvatlevad ja lähevad kindlasti kodus katsetamisele:) suur aitäh Sulle ägedate retseptide eest!

igaks juhuks küsin, et kas need küpsetised sobivad tavalise leiva asendajaks toidu juurde (nt võileibade jaoks, püreesupi kõrvale vms) või on pigem magustoidu eest?

Tuuli ütles ...

Silja, tore, et retseptid meeldivad :) Sellise magusa tasemega, nagu mul need blogis olevad küpsetised tehtud on, sobivad nad pigem traditsioonilise leiva asendajaks. Samas on pähkline leib nii rikkalik ja mahlane, et kui veidi magusat juurde lisada, saaks mõnusa pähklise keeksi. Aga hetkel on need kooslused pigem ikkagi soolaste käikudega sobitamiseks.

Silja ütles ...

super - just selliseid gluteenivabade leibade retsepte mul vaja oligi! ma igasuguseid magusaid keekse teen ise ka piisavalt palju, aga nt võileibade jaoks on väike vaheldus pähklileivale, mis mul juba aastaid repertuaaris on ja isegi uude raamatusse sai, igasugune vaheldus teretulnud:)

Kerli ütles ...

Huvitav, kas esimeses retseptis sobiks pähklijahu asemel nt. kookosjahu kasutada...?

Gluteenivaba on muidugi ka kaerajahu, millest saab vägevat kooki teha. Aga võiks sobida ka siia ehk? Olen ka hea gluteenivaba sepikuasenduse otsinguil, päris paleo pole eesmärk, kaera- ja tatrajahu meeldivad väga.

Tuuli ütles ...

Kerli, jahude asendused on igati mõeldavad. Kookosjahu on kindlasti väga mõnus asendus. Ise olen just äsja ka kookosjahu võrku sattunud. Hästi mõnusa maitse ja meeldivalt rikkaliku tekstuuriga. Täpselt samamoodi võib ka "päris" jahusid asenduseks panna ehk siis igasugused tatra-, kaera jm jahud sobivad väga hästi. Ainuke, mida peaks vaatama, on jahude kogus. Tainas peaks olema selline paksem (umbes keeksitaina paksusega). Jahude vedelikusiduvus ja tekstuur on erinevad ja jahu-vedeliku koguse reguleerimisega saab taina paksuse parajaks timmida.
Tatrajahu on iseenesest väga maitsev ja mul ka üks lemmik :)
Mõnusat katsetamist!

Silja ütles ...

Kerli, kaerajahu ei ole gluteenivaba, küll on aga müügil gluteenivaba kaerajahu ja gluteenivabu kaerahelbeid (mõlemaid on nt Prismas ja Stockmannis saada). Hind on muidugi tavalise kaerajahu ja -helvestega võrreldes hoopis teine :)

Kerli ütles ...

Tean seda kaerajahu "probleemi". Provena on gluteenivaba. Endal mul gluteenitalumatust ei ole, aga ega see liigne gluteen ei hea ole. Endale mulle meeldib see kergus, mis ilma gluteenita küpsetistes on. Tavaline kaerajahu on samas veskis tehtud, kus gluteeniga jahud muidugi, aga väike "reostus" mind ei morjenda, olen Eesti mahe kaerajahu ikka eelistanud enamasti Provenale. Rukkileiba teeb ka ise ja mehad lasevad sel hea maitsta, ise ma suur musta leiva sõber polegi.

Tänan ühtlasi blogi autorit, olen siit mitmeid asju teinud. Pole üldse kokkaja tüüp, aga väikese lapse kõrvalt olin sunnitud süüa tegema hakkama ja noh..jäi külge :) Ei taha enam poest valmis toitu osta, tuleb paraku hakata mõtlema, mida suust sisse ajada, kui aastaid juba üle 30 :)

Tuuli ütles ...

Blogi autor tänab ühtlasi heade sõnade eest ja eks see kokkamipisik tababki kõige sagedamini just väikese lapse kõrvalt. Pärast ei saa sellest ainult naljalt lahti ja poetoit ei maitse enam sugugi. Selline ühesuunaline tee :)

Kerli ütles ...

Proovisin küpsetise nr 1 ära ja maitses hästi. Pähklijahu asendasin 50% kookosjahu 50% kaerajahu. Datleid ei olnud, läksid kuivatatud ploomid. Võibolla datlite puudumise tõttu, aga järgmine kord lisan veel midagi magusat , et oleks veelgi keeksilikum.

Tuuli ütles ...

Kerli, loomulikult võib retsepti enda maitse järgi paika timmida ning täpselt nii see ongi, et datlid on palju magusamad, kui mustad ploomid. Ja sõltub ka sellest, mille jaoks seda küpsetist kasutada - kas leiva asenduseks või siis hoopis magusaks suutäieks :)

Kerttu ütles ...

Ma nüüd võib-olla postitan midagi, mida kõik juba teavad ja teevad, aga minu lemmik"leib" on see - http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

katrin reispass ütles ...

Kas olete neid küpsetisi (eriti just seda leivalaadset) proovinud teha ka leivaküpsetusmasinaga?

Tuuli ütles ...

Katrin, ei ole proovinud teha, kuna mul lihtsalt ei ole leivaküpsetusmasinat :)

Kertu ütles ...

Tere, kas nendes retseptides sobib kasutada ka kanepijahu?

Tuuli ütles ...

Kertu, kindlasti võib katsetada. Ma muidugi 100%-lise kindlusega ei julge hetkel väita, enne kui ise olen ära proovinud, sest jahude siduvus on erinev, aga kindlasti tasub katsetamist :)