4. märts 2014

Imemaitsev-mahlane õunakook õuna ja õunasiidriga

See imeline õunakook on pärit brittide retseptivaramust ja selle koogi sünniloos on "süüdi" ehe brittide õunasiider. Tegemist on väga britipärase kooslusega ja tuleb tunnistada, et mahlasuse ja maitsekülluse osas on tegemist ühe mõnusama õunakoogiga üldse.




Et homsest alates on käimas ka Briti toitude nädal, sobib see kook hetkeolukorda suurepäraselt. Väga kvaliteetseid ja hästi maitsvaid ehedaid Briti siidreid leiab sellisest toredast veebipoest nagu Slowgoods. Maitske ja imestage - maitsenüansid on väga sarnased vanaema õunakeldrist tuttavate nüanssidega ning mingid maitsed meenutavad jälle täpselt kellegi kodust, hoole ja armastusega valmistatud kodust õunaveini. Väga väärt kraam ja mitte ainult koogi sees kasutamiseks.



3 dl head kuiva või medium õunasiidrit
300 g (täistera) nisujahu
2 tl soodat
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud nelki
näpuotsaga jahvatatud muskaati
150 g pruuni suhkrut
150 g sulatatud võid
4 õuna, riivituna
2 muna
200 g suuri rosinaid (nt Jumbo)
hakitud metspähkleid
Serveerimiseks tuhksuhkrut ja vanillijäätist


Alusta sellest, et keeda kastrulis vaiksel kuumusel siidrit, kuni selle maht on umbes 1/3 võrra vähenenud. Jahuta. Sõelu suuremasse kaussi jahu, sega sisse söögisooda, maitseained ning sega kõik läbi. Teises kausis sega sulanud või, suhkur ja riivitud õunad. Lisa munad ja kokku keedetud siider ning sega kõik läbi. Ühenda omavahel kaks kausitäit ning sega juurde ja rosinad ning pähklid. Sega kõik läbi ja kalla tainas võiga määritud vormi.


Küpseta 180 kraadi juures ca 50-60 minutit. Kontrolli koogi küpsust tikuga. Enne serveerimist lase veidi jahtuda. Puista peale tuhksuhkur ning serveeri koos vanillijäätise või -kastmega.

Retsept on pärit BBC Food retseptivaramust. 


8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suurepärane vürtsikas kook. Koostisainetes on muna täheldamata:)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, suur tänu, et väiksele näpukale koostisainete registris tähelepanu juhtisid. Nüüd viga parandatud.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas siidri võiks asendada valge veiniga...?

Tuuli ütles ...

Anonüümne, ma arvan, et see asendus võiks igati toimida. Ise küll läbi proovinud ei ole. Samamoodi võiks kasutada ka magusat dessertveini (nt Põltsamaa Kuldne), mida võiks siis ilma kokkukeetmata lisada ca 2/3 siidrikogusest

Anonüümne ütles ...

Võtsingi lõpuks kätte ja proovisin koogi ära - Põltsamaa Lossiveiniga. Ei oska nüüd siidriga tehtuga võrrelda, aga kook oli igaljuhul imehea :)
ps ei olnud mul jahvatatud nelki, mille asendasin natukese kardemoniga.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, väga vahva, et asendus toimis ja kook meeldis. Minu meelest see ka igati tore kooslus ja kook on väga mõnus ning mahlane. Kardemon kõlab sinna sisse kindlasti imehästi!

Krista ütles ...

Kui suurt vormi kasutatud on?

Tuuli ütles ...

Krista, selle koogivormi läbimõõt on 26 cm.