22. veebruar 2014

Kodune räim tomatis. Olete proovinud, kui hea?

Suure tõenäosega tekitab esimese hooga termin "räim tomatis" paraja naerupurske. Toit või asi! Plekkpurgis, igavese säilivusajaga ja omandanud kuulsuse, et seda süüakse siis, kui tõesti enam midagi paremat süüa ei ole. Selle konservi osas väga vastu ei vaidlegi. Ega ta nüüd tea mis hõrk suutäis pole.
Teine asi on aga juhul, kui oled kalaturult värske räime koju toonud, selle ära puhastanud ja siis parimaid komponente - Peipsi sibul, korralik tummine tomatikaste, veidi värsket loorberit ja head oliiviõli, tuttavate kaudu soetatud mahlane küüslauk - kasutades ühe tõelise maitsepommi valmis teinud. See on midagi sellist, mida ühele kalasõbrale pikalt seletama ei pea.



Räim tomatis on tegelikult päris korralik mugavusroog. Ega temaga liiga palju jändama ei pea. Tavapärane kalade praadimine on kordades tüütum. Selle roaga võib arvestada ka seda, et maitse vajab veidi tõmbamisaega ja on kindlasti väga mõnus ka teisel-kolmandal-neljandal-jne päeval, kuigi tõenäoliselt saab lihtsalt enne otsa. Sibulaga ei tasu koonerdada, see on minu jaoks ka üks kindel lemmik. Vastavalt kellegi terava roa taluvusele sobib sinna lisada ka kas tšillipipart või siis cayenne´i pipart. Mulle meeldib see toit just mõnusalt vürtsikana.



Ca 500 g puhastatud räime (pea ja sisikond eemaldatud)
2 sibulat, koorituna ja poolratastena
soovi korral hakitud küüslauku
3 dl purustatud tomateid või tomatikastet
1 dl oliiviõli
1 sl suhkrut
1 tl soola
Musta pipart
Soovi korral cayenne´i pipart
Mõned loorberilehed

Lao kalad ja sibularattad vaheldumisi ahjuvormi. Sega omavahel purustatud tomatid, suhkur, õli, sool, must pipar ja soovi korral cayenne´i pipar. Kui kasutad küüslauku, lisa ka see kastmele. Kalla kaste kaladele. Suru kastme sisse mõned loorberilehed. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 180-200 kraadi juures umbes 15 minutit. Tõsta vorm välja, lase jahtuda ning soovi korral lao kalad purki. Säilita jahedas. 

Retsept ilmus 2014. aasta Oma Maitse veebruarinumbris
Paleoretsepti puhul asenda suhkur naturaalse meega

9 kommentaari:

Pille ütles ...

Imekaunis, Tuuli!

Tuuli ütles ...

Suur tänu, Pille!

Anonüümne ütles ...

Küsiks üle, et mis selle õliga tegema peab - koostises justkui on, aga pärast seletuses mitte. Segama lihtsalt tomatikastme hulka? Retsept tundub isuäratav, tahaks kohe lähipäevil teha :)

Anonüümne ütles ...

Sissejuhatavas tekstis on viide mahlasele küüslaugule, retseptis seda komponenti pole. Kas ei peagi olema?

Tuuli ütles ...

Parandused retsepti tehtud. Kõik kastme komponendid sh ka õli ja küüslauk tuleb kokku segada ja kaladele kallata.

Anonüümne ütles ...

Õli-hädaline tänab ja lubab, et järgmine nädal läheb asi proovile :)

Anonüümne ütles ...

ma lähen "räimejahile"

Anonüümne ütles ...

Mul suitsuahi. Kas tuleb hea kui räim suitsetada ja siis kõik nagu siin kirjas, on keegi proovinud ?

Tuuli ütles ...

Tunnistan ausalt, et suitsuräimega pole proovinud, aga loogiliselt võttes peaks kõik samamoodi toimima. Tulemus on lihtsalt veel põnevam :)