28. veebruar 2014

Banaani-šokolaadikeeks

Ei ole vist kellegile tundmatu see hetk, kui puuviljakorvist vaatavad vastu pruuniks tõmbunud banaanid. Vahel ajab kohe meele mõruks, kui kiirelt see toimub. Kusjuures reeglina olen ma poes see, kes kogu banaanivalikust need kõige rohelisemad välja sorteerib. Esimesel-teisel päeval sööb mu poegade meeskond neid suurima heameelega. Ikka nii, et laua ääres suur ports sooja toitu, siis magustoit peale ja oma tuppa minnes haaratakse veel üks pirakas banaan kaasa. Kolmandal päeval ilmuvad banaanidele pruunikad täpid ja mehepojad hakkavad juba pirtsutama. Pidi imelikult jahuseks see banaan muutuma. Ja see on koht, kus mul alati kulm kortsu tõmbub. Ära ju ei viska! Aga kui minu veidi ärritunud kaagutamise peale mehepojad jätkuvalt banaaniisu kadumist kurdavad, ei jää muud üle, kui käivitada rubriik "100 rooga veidi pruuniks tõmbunud banaanist".



Tegelikult on banaan üsna tänuväärne vili ning toite temast saab valmistada päris palju. Kannatab peita smuutide, kookide, küpsiste, pannkookide ja muude küpsiste sisse või siis visata hoopis sügavkülma ning keskenduda banaanijäätisele (sügavkülmas on mul tõenäoliselt mitme kilo jäätise jagu banaane valmis).


Üks mõnus keeks banaanist ja šokolaadist aitab ka seismajäänud banaanide mure lahendada. Retsept on pärit Good Food ajakirjast.



100 g võid
150 g suhkrut
170 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
4 sl kakaopulbrit (ikka seda mittemagusat ehk naturaalset)
100 g hakitud tumedat šokolaadi
2 keskmist üleküpsenud banaani
3 muna (nendest kahel munavalge ja -kollane eraldatud)
50 g hapukoort
Katteks:
100 g piimašokolaadi (hästi sobib purustatud pähklitega variant)
100 g hapukoort
hakitud pähkleid


Sega esmalt kuivained - jahu, suhkur ja küpsetuspulber ning kakao. Lisa hakitud šokolaad. Vajuta banaanid kahvliseljaga peeneks ning sega juurde 1 muna + 2 munakollast ning hapukoor ja sulatatud või. Sega kõik läbi. Ühenda omavahel kuivained ning muna-banaanisegu. Vahusta munavalged ning sega osade kaupa tainale juurde. Ära liiga tugevalt ega ka liiga palju sega, muidu kaotab munavalgevaht on õhulisuse.
Kalla tainas võiga määritud keeksivormi ning küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures umbes 1 tund ja 15 minutit. Keeksi küpsust võid kontrollida puutikuga - kui keeksi keskosasse torgatud tikk puhtaks jääb, on keeks läbi küpsenud. Jahuta keeks jahutusrestil, et sa saaks ka altpoolt hingata ning põhi nätskeks ei muutuks.
Katte jaoks sulata vesivannil või kastrulis hästi vaiksel kuumusel koos hapukoor ja hakitud šokolaad. Sega, kuni saad ühtlase massi. Kalla keeksile, puista peale hakitud pähkleid ning lase taheneda.

5 kommentaari:

Eneli ütles ...

Tundub nii isuäratav ning kuna mulle ei meeldi väga banaani niisama eriti süüa (küll on liiga roheline ja siis jälle liialt valmis), tuleb see ettevõtmine kindlasti ära teha! :)

Tuuli ütles ...

Eneli, nende banaaniküpsetistega ongi see vahva lugu, et banaani justkui on tunda, samas on maitse hoopis teiseks muutunud. Nii et tuleb kindlasti ära proovida :)

Liina ütles ...

tegin seda keeksi eile aga proovisin alles täna hommikusöögiks ja appi see on fantastiliselt hea :)!! lahti sai lõigatud tund aega tagasi ja juba on pool otsas!

Tuuli ütles ...

Liina, väga vahva, et meeldis. Meil kipub see keeks ka alati kuidagi kahtlaselt kiiresti kahanema :)

Anonüümne ütles ...

Proovisin keeksi ära,maitse oivali
ne.Millegipärast küpses pealt lõhki.Järgmisel korral proovin veel madalamat temperatuuri.