26. veebruar 2014

Banaan, šokolaad ja karamell. Magusa elu ja banoffee kiituseks

Banoffee on selline kook ja kooslus, mis peaks küll üsna kiirelt iga magusasõbra rajalt rabama. Karamell ehk toffee ja magus banaan, lisaks veel muid magusaid maitseid -mis võib veel ilusam olla kui koogiarmastaja geeni omanik oled.
Selle banoffee koogi idee on pärit veneelsest "Vkusno i polezno" ajakirjast. Soovitan soojalt ajakirjariiulitel vahel venekeelseid ajakirju sirvida. Nad on veidi teistmoodi ja kohati seetõttu hästi inspireerivad. See konkreetne kook jäi lihtsalt silma oma atraktiivsuse ja samas suhtelise lihtsuse tõttu.
Minu koogi toffee oli seekord hoopis kodus õnnetult seismajäänud Desireé kommide kuhi. Sobiv väga hästi karamelli asendama oma pähklise maitsega. Siia panen kirja aga originaalvariandi, mis on tehtud karamellise kondenspiimaga.


Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid, purustatuna
50 g võid
Purusta küpsised blenderis ning sega sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Aseta vorm külma.
Vahekiht:
100 g piimašoklaadi
100 g võid
400 g keedetud kondenspiima (saadaval poes juba keedetuna ehk karamellisena)
veidi soola
2 suuremat hästi küpset banaani
Pealiskiht:
2 munavalget
1 dl suhkrut


Täidise jaoks sulata koos või, kondenspiim ja tükeldatud šokolaad. Mina lisasin šokolaadi asemel siis tükeldatud pralineekomme. Sega kõik ühtlaseks, lisa näpuotsaga soola ning kalla eelvevalt ettevalmistatud põhjale. Tõsta külma umbes 15 minutiks. Lao külmast võetud koogile peale ühtlase kihina tükeldatud banaanid.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Suhkrut hakka lisama osade kaupa poole pealt. Vaht peab olema hästi tugev (nt kaussi taguripidi keerates ei tohi see välja valguda ja vispliotsa vahu seest tõstes peab vahutilk linnunoka moel koolduma). Tõsta vaht koogile ning küpseta eelkuumutatud ahjus 220-240 kraadi juures mõned minutid, kuni pealispinnale hakkavad tekkima kergelt pruunikad laigud.
Kooki lõika märja noaga, et beseekiht ilusta lõigata end laseks.

Mõnusat maiustamist!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

Palun abi. Retseptis on vahekihi jaoks vaja koort aga hilisemas õpetuses on mainitud hoopis võid ja koorest ei ole enam juttu - kumb on õige?

Tuuli ütles ...

Anonüümne, minu väike tõlkeviga. TEgemist on algretseptis ikkagi võiga, aga arvan, et vabalt võib selle ka rammusa koorega asendada.

Anonüümne ütles ...

Kommentaare lugemata tegin vahekihi või asemel koorega ja toffee jäi täiesti vedel, koogi asemel sai magustoit. Palun viga retseptis ära parandada.

Anonüümne ütles ...

Oleksin retsepti avalehelt eraldi lahti klikkinud, oleksin ka õiget retsepti näinud ;)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, minu siirad vabandused, et koogiteo magustoiduks keerasin oma näpuka tõttu. Luban teinekord topelt hoolikam olla! Kui vaid saaksin omalt poolt kuidagi untsuläinud koogiteo heastada... :)

Anonüümne ütles ...

Mitmele inimesele sellistest kogustest kooki jätkus? :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, sellest koogist peaks jaguma ca 8-10-le inimesele.