16. oktoober 2013

Jogurt mee ja karamelliste pähklitega

Kerged piimatoodetest valmistatud magusroad on alati asjakohased – tervislikud, maitsvad ja lihtsad valmistada. Siin toodud kiirelt valmiv dessert on vaid üks lihtne ja toimiv kooslus, kuidas jogurtist teha kaunis ja söömaaega väärikalt krooniv kooslus.
Magusroog valmib kolmest komponendist - paksust Kreeka või Türgi jogurtist, vedelast meest ja pähklikaramellist. 


Esmalt valmista pähklikaramell
100 gr Kreeka pähkleid
2 spl vedelat mett + viimistlemiseks vähemalt teist samapalju
lusikatäis võid
tuhksuhkrut
Esmalt valmista meest, võist ja pähklitest pähklikaramell. Selleks sulata pannil või, lisa mesi ja pähklid ja lase vaiksel kuumusel pruunistada (iirise värvi karamell on täitsa paras). Kalla saadud pähklisegu küpsetuspaberile ja jahuta. Jahtunud pähklid pudista lahti - mass ise on korralikult kleepuv ja jube maitsev :)



Magustoitu serveerides tõsta igasse klaasi või pokaali jogurtit, sinna peale kalla vedelat mett ning kõige peale saputa pähklikaramelli. 
Need klaasid, millest mina toitu serveerisin, on hästi nutikad. Tegemist on Home Decori Pavina sarja klaasidega. Esmalt on kahe seina vahel vaakum, mis hoiab hästi klaasis oleva toidu või joogi temperatuuri ühtlasena ja teisalt on hästi vahva serveerida toitu või jooki, mis justkui ripub õhus. 

9. oktoober 2013

Kõrvitsahooaja magus pool - toorjuustu-kõrvitsakook

Kõrvits on magusas koogis igati avastamist väärt kooslus. Vürtsikas veidi jõulumaitseline kook sobib oma mahlasuse ja täidlusega ideaalselt ühe sügisese söömaaja krooniks. Kõrvitsapõlguritele tuleb lihtsalt mainimata jätta, millest kook valmistatud :)
Erinevaid vürtse võid ka ise kombineerida-vahetada, siis retseptis on vaid üks võimalk kooslus välja toodud. Kui soovid juba veidi talvisemat-jõulusemat maitset, siis väga mõnusa tulemuse saab näiteks piparkoogimaitseainet kasutades.



Põhi
150 g purustatud Digestive küpsiseid
50 g võid
0,5 dl demerara suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
Täidis
3 dl ahjus küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat
2 dl suhkrut
300 g toorjuustu
3 muna
2 dl vahukoort
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni (võib ka jahvatatud muskaadiga asendada)
3 spl tärklist
Kate
200 g hapukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks purusta küpsised, sega sulavõiga, suhkruga ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180-200 kraadi juures.
Täidise jaoks vahusta toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad, kõrvitsapüree, kaneel ja kardemon ning tärklis. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult kõrvitsasegu hulka. Kalla eelküpsetatud põhjale ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45 minutit. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara ahjus välja võetud kook võib olla seest liiga vedel.
Sega katteained, lisa küpsetatud koogile ning pane kook veel umbes viieks minutiks ahju.
Lase koogil enne lahtilõikamist veidi jahtuda.
Retsept ilmus 2013. aasta Toit&Trendi sügisnumbris

3. oktoober 2013

Röstitud baklažaani ja paprika dipp

Mingil veidral põhjusel olen ma juba mõnda aega erinevate möginate lainel. Kas on põhjuseks kiire elutempo ehk et krooniline ajapuudust, mis liialt gurmeega möllata ei lase või midagi muud, ei oskagi öelda. Kui muud sööki väga teha ei jõuagi, siis mõni hummus või baklažaani määre ikka kapis leidub. Kasutan neid ise tihti pasteedi aseainena. Mõnus leivamääre või siis suupiste, mida saab koos krõbedate lavašikrõpsudega serveerida.



See baklažaani ja paprikamääre on hetkel minu täielik lemmik. Röstitud paprika annab dipile mõnusa sügavuse ja baklažaan omalt poolt lisab sellist kreemjat konsistentsi. Maitsetega annab siin ka mängida, väga maitsev jääb see dipipaste suitsutatud paprikaga maitsestatult, samas võib teravama maitse armastaja lisada määrdele ka tšillipipart või tšillipulbrit.

1 keskmise suurusega baklažaan
2 punast paprikat, seemned ja vars eemaldatud
1 sibul, koorituna
Paar küüslauguküünt
Paar näpuotsatäit suitsutatud paprika pulbrit
Oliiviõli, soola ja pipart
veidi suhkrut
Kuumuta ahi 200 kraadini. Tükelda baklažaan, sibul ja paprika kuubikuteks. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber, piserda see õliga ning aseta paberile köögiviljakuubikud, sibul ja küüslauk. Sega need õliga ja maitsesta soola ja pipraga. Rösti kuumas ahjus umbes kolmveerand tundi, kuni köögiviljad on kergelt pruunid ja pehmed. Jahuta veidi ning töötle siis köögikombanis ühtlaseks massiks. Maistesta, lisa veel suitsutatud paprikat või tšillipulbrit. Serveeri koos krõbeda lavašiga.

Lavašikrõpsude jaoks rebi õhukesest lavašist väikesed tükid, piserda neid oliiviõli ja soolahelvestaga. Sega kätega läbi ning küpseta 200 kraadises ahjus mõned minutid, kuni lavaš on krõbe ja kergelt kuldpruun.