28. august 2013

Avokaado-kurgi-mündi külmsupp

Mõned asjad siin elus on võluvalt lihtsalt ja lihtsalt võluvad. Külmsupid suvisel soojal ajal kuuluvad nende hulka. Koorimise ja tükeldamise vaev, siis väike nupulevajutus ja valmis nad ongi. Värskendav, tervislik, kerge ja maitsev. Lihtsa elu ülistuseks.


Avokaado on meie kodus juba aastat paar ka täiesti kultusvilja tasemele tõusnud. Rõõm on sellest, et kui veel mõni aasta tagasi oli ikka tõeline katsumus poest söömiskõlbuliku avokaado leidmine - või siis oli valikus tavahinnast umbes kolm korda kallimalt müüdav "ready-to-eat" avokaado -, siis nüüdseks võib olukorda päris heaks hinnata. Rimis on pea pidevalt müügil võrgus 750 g pakkides Hass avokaadod. Hass on avokaadode eliit - tumeda koore ja hästi kreemja pehme sisuga. Viimased korrad on küll Rimi võrgus müüdavad avokaadod olnud veidi üleküpsenud, seega tasub neid enne ostu veidi kombata. Õige avokaado koor peab olema vajutusel veidi vetruv, kuid siiski veel tiheda viljalihaga. Lössivajuv avokaado jäta parem poodi - tulemuseks on kardetavasti pruuniks tõmbunud viljalihaga alligaatoripirn (see on muidu avokaado üks nimetustest). Teistes poodides on avokaadovalik ka selline, millele võib anda rahuldava hinnangu.
Avokaadot tasuks oma toidulauale võimalikult sageli sättida. Mõnusalt pehme sisuga avokaado viljaliha sobib hästi näiteks võiete asendamiseks. Leivale määrides on väga tervislik, maitsev ja ka kaunilt erkroheline leivakate olemas ning igasugused halva kolesterooli kollid ka koheselt eemale hoitud. Avokaado oma suhteliselt rasvarohke viljalihaga on igati tervisesõber, sest kõik avokaado rasvad lähevad hea kolesterooli kontole ning aitavad üldist toonust ja tervist ilusas tasakaalus hoida.
Külmsupp avokaadost koosneb aga järgmistest komponentidest:
300 g värsket kurki
1-2 küüslauguküünt
2 avokaadot (korralikult küpse viljalihaga)
mõned värske mündi lehed
150 g maitsestamata jogurtit (nt Kreeka jogurti tüüpi paksem jogurt)
Sidrunimahla
soola ja pipart
oliiviõli
soovi korral jääd




Koori avokaado ning tükelda. Kurgi võid koorida, kuid võid ka koos koorega tükeldada (eeldusel, et kurgi koor ei ole mõru). Koori küüslauk. Aseta avokaado, kurk, küüslauk, münt ning jogurt blenderisse ning blenderda kõik ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa maitse järgi sidrunimahla.
Serveerides nirista peale veidi oliiviõli, lisa veel jogurtit, jahvata peale värskelt jahvatatud musta pipart ning serveeri võimalikult külmalt.
Soovi korral võid blenderisse lisada ka jääkuubikuid ning supi koos nendega valmis blenderdada. Saad eriti jahutava tulemuse. Enne veendu aga, et kasutatav blender on piisava võimsusega ning jää masinat ära ei lõhu. Mina kasutasin KA blenderit ja seal on olemas eraldi funktsiooninupp jää purustamiseks, seega peaks masin olema lisaks muudele kasulikele funktsioonidele ka korralik jäälõhkuja.

Paleoretsepti puhul kasuta jogurti asemel kookospiima



20. august 2013

Suvikõrvitsamoos sidruni ja ingveriga

Blogi sisu kisub hetkel küll väga ühetaoliseks, aga samas ei ole mõtet suvikõrvitsapostitusi ka novembrisse edasi lükata. Hetkel on päevakorral 100 retsepti suvikõrvitsast teema ning alltoodud retsept on üks neist, mis aitab ka ülekasvanud ja veidi tuimaks muutunud suvikõrvitsa jälle söömisväärseks muuta.



Esmalt sellest, et ka see retsept on pärit venekeelsest ajakirjast Vkusno i Polezno. Olen avastanud, et kui muud ajal võib venekeelset toidukirjandust osta, siis suvisel hoidistamise ajal on see pigem kohustuslik. Samast ajakirjast on pärit SELLE ikra ja SELLE marineeritud suvikõrvitsa retsept. Kõik igati põnevad ja mõnusalt teistmoodi kooslused. Ja neid vahvaid retsepte jääb selle ajakirja kaante vahele veel hulganiselt järgi.



Selle mõnusa laheda sidrunise ja ingverise keedise retsept on nüüd ka järele proovitud ja igati laiemat jagamist väärt. Mitte väga magus moos annab võimaluse kasutada seda kas juustu või ka linnu- või sealiha juurde ja samamoodi sobib see koogi vahel ära kasutamiseks või lihtsalt röstitud saial võiga söömiseks. Selline tõeline universaalne keedis - natuka hapukas, natuke magus, natuke vürtsikas.
800 g suvkõrvitsat, koorituna, sisu eemaldatud ja tükeldatuna
2 sidruni riivitud koor, mahl (ja seemned)
ca 4-5 cm jupp värsket riivitud ingverit
400 g moosisuhkrut
0,5 dl brändit
Koori ja puhasta suvikõrvits. Lisa suhkur, sidrunimahl ja sidruniseemned marli või teesõela sees. Sidruniseemned aitavad keedist paksemaks muuta ja hiljem võib need lihtsalt eemaldada. Keeda vaiksel tulel, kuni suvikõrvits on pehme. Lisa ingver, brändi ja sidrunikoor. Keeda veel umbes 10 minutit, kuni siirup on kleepjas ja paksenenud. Eemalda sidruniseemned. Nüüd võid valida - jäta moos kas tükiliseks või püreesta saumikseriga ühtlaseks.
Tõsta steriliseeritud purkidesse, kaaneta ja säilita jahedas.



16. august 2013

Suvikõrvitsa carbonara

Mis siin ikka pikalt. Suvikõrvitsast uputab ja teretulnud on kõik toidud, kus on võimalik seda mõnusat dieettoiduks sobivad vilja ära kasutada. Üks korralik pasta, mis valminud carbonara põhimõttel, saab suvikõrvitsa toel hoopis teise ja väga maitsva vormi. Meie peres läks see kohe loosi ning maitses väga hästi ka lastele. Teeme kindlasti ka teine kord.



Suvikõrvitsa carbonara jaoks läheb vaja
2 keskmise suurusega nooremat suvikõrvitsat, riivituna (eriti värviline jääb, kui võtad ühe kollase ja ühe rohelise suvikõrvitsa)
150 g pancettat, prociuttot või ka tavalist suitsupeekonit
2 küüslauguküünt, hakituna
2 munakollast
100 ml 35%-list koort
rikkalikult riivitud parmesani
300 g värsket munapastat (nt taglionisid)


Esmalt rösti ribastatud sink või peekon kuival pannil, kuni see on kergelt krõbe. Lisa küüslauk ja suvikõrvits ning hauta, kuni suvikõrvits on parajalt pehme, kuid veel kergelt al dente. Sega omavahel munakollane, koor ja riivitud parmesani ning maitsesta soola ja pipraga.
Samal ajal keeda pasta vastavalt pakendi instruktsioonile. Kurna pasta, kuid jäta veidi pastakeeduvett alles. Sellega võid liiga kuivaks kippuvat pastat veidi kreemisemaks hiljem muuta.


Kalla kurnatud pasta suvikõrvitsate juurde pannile, kuumuta korra läbi, tõsta pann tulelt ning lisa koore-munakollase segu. Sega korralikult läbi ning tõsta taldrikutele. Puista peale värskelt riivitud parmesani ning pipart.
Serveeri kohe.


14. august 2013

Kuningannakook marjadega

Klassikaline Soome marjakook, milles saavad kõige paremal moel särada hooajamarjad. Kooki sobib teha korraga erinevate marjadega, sh sõstarde-pohlade-jõhvikatega. Valmistusviis on universaalne ja tulemuses pettuma ei pea. Kuningannakoogi nimetus tuleneb aga sellest, et põhjanaabrid nimetavad vaarika ja mustika segu kuningannaseguks.



2,5 dl maitsestamata jogurtit
2 dl suhkrut
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
1 tl vanillsuhkrut
näpuotsaga soola
Kate:
300400 g marju (mustikad, vaarikad, sõstrad jne)
3 sl pruuni suhkrut
1 sl tärklist



Sega omavahel suhkur, jahuga segatud küpsetuspulber, vanillsuhkur ning sool. Lisa jogurt ning sulatatud või. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Sega marjad, suhkur ja tärklis ning kalla tainale. Küpseta 180200kraadises ahjus 2535 minutit.

13. august 2013

Punasesõstra purukook

Eestlastel on purukookidega mingi oma seletamatu ja kirglik suhe. Vahel võid meisterdada mitmekihilise tordi, tarretada ja vahustada ning mässata, nii et uni läinud ja roosad rõngad silme ees. Tullakse, maitstakse ja kiidetakse. Täitsa mõnus!
Järgmisena võtad ette sellise kiire aja koogi - mõne minutiga tainas kokku segatud, hapud marjad peale, puru veel marjadele ja ahjus üks-kaks-kolm valmis. Ja siis vallanduvad tõelised emotsioonid. Mmm! Kui hea! Imeline! Tohin ma võtan veel! Nii on. Purukook on ja jääb. Ju on eestlaste geneetilisse koodi juba talletunud üks korralik marja-purukook ning kustumatu kirg selle järgi.



Sõstrad on üks tänuväärne (puru)koogimaterjal ja praegu jagub neid jätkuvalt. Hapukad punased sõstrad teevad purukoogi eriti särtsakaks. Samamoodi sobib seda retsepti teha ka teiste marjade ja puuviljadega. Kui kasutad vähem hapusid vilju, siis võid suhkru kogust vähendada.

2,5 dl maitsestamata jogurtit

2 dl suhkrut

4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

100 g võid

1 tl vanillsuhkrut

näpuotsaga soola

300400 g marju (mustikad, vaarikad, sõstrad jne)
Purukate:
 
1 dl nisujahu
 
1 dl suhkrut
 
50 g võid
 
1 tl vaniljesuhkrut



Sega omavahel suhkur, jahuga segatud küpsetuspulber, vanillsuhkur ning sool. Lisa jogurt ning sulatatud või. Sega kõik ühtlaseks ning kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (nt 26-28 cm läbimõõduga ümmargusse vormi). Laota peale marjad. Näpi puru koostisained ühtlaseks kuivaks puruks ning siputa marjadele. 

Küpseta 180-200 kraadi juures kuni kook on parajalt kuldpruun 35-45 minutit). Võid koogi küpsust kontrollida tikumeetodil kõige paksemast koogi osast - kui koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks, siis võid koogi välja võtta. 

Paku juurde külma piima ja suure tõenäosusega on mõnust mõmisev auditoorium koogilaua ääres kindlustatud. 


11. august 2013

Marineeritud päikesekollane suvikõrvits

Kõik, kel peenramaal suvikõrvitsad, on suure tõenäosusega tuttavad terminiga suvikõrvitsauputus. Kui ikka ühel hetkel vilju tulema hakkab, siis muutub omaette katsumuseks suvikõrvitsate kontrollitud tarbimine nii, et nad puitunuks ja ülekasvanuks ei muutuks. Tõenäoliselt tuleb varem või hiljem ikka mingi kogus neist viljadest purki teha, sest pere muutub ka lõpuks tõrksaks ja virilaks valdavalt suvikõrvitsalise menüü osas.



Mul on mitmeid lollikindlaid retsepte, mil moel igal aastal suvikõrvitsahooajal neid purki teen. Vaieldamatud lemmikud on magusmahe suvikõrvitsahoidis tomatiga ning kabatšoki ikra.
Sel aastal avastasin aga venekeelset ajakirja Vkusno i Polezno sirvides ühe marineeritud suvikõrvitsa retsepti ja pean tunnistama, et see on tõeliselt mõnus avastus. Hästi särtsakas vürtsine marinaad, mille värvib erkkollaseks kurkum. Näeb välja ilus ja maitseb tõeliselt mõnusalt. Mulle väga meeldivad sellised jõulisema iseloomuga hoidised, mis lisandina kasutades annavad erksust erinevatele roogadele.
NB! Marinaad on üsna tugeva maitsega, kui eelistad leebemat varianti, vähenda veidi veiniäädika ning vürtside osakaalu ja lisa veidi rohkem vett.



700-800 g noori suvikõrvitsaid (ideaalsed on ca 200 grammised)
4-5 šalottsibulat, õhukeste viiludena
5 dl õuna- või valge veini äädikat
100 g pruuni suhkrut
1 tl sinepipulbrit (nt Stockmannis on Coleman´s sinepipulber olemas või siis ka Meiral ja Latplantal olen näinud)
1 tl kurkumat
50-60 g soola (ca 2 sl)
veidi apteegitilli seemneid
veidi tšillihelbeid




Puhasta ja tükelda suvikõrvits. Haki sibul. Tõsta suvikõrvits ja sibul kaussi ning kalla peale vesi nii, et viljad oleksid kaetud. Seda on vaja selleks, et viljade maitse hästi mahedaks muutuks. Lase seista umbes tund aega ning kalla siis vedelik sõelal nõrutades ära.
Kalla marinaadiained potti ning kuumuta keemiseni. Lisa nõrutatud sibul ja suvikõrvits ning lase korra veel kuum läbi, nii et potitäis hakkaks keema tõusma.
Tõsta marineeritud suvikõrvits eelnevalt ca 20 minutit 100 kraadises ahjus stersiliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Suvikõrvitsast võib veel proovida valmistada:
- suvikõrvitsacarpacciot
- suvikõrvitsasaia
- suvikõrvitsast šokolaadikooki
- kukeseenepirukat suvikõrvitsaga
- suvikõrvitsa kappari padjal praetud kala
- suvikõrvitsa kana pennesid
- suvikõrvitsasaia tüümiani ja kitsejuustuga
- grillitud suvikõrvitsaga salatit
ja palju-palju muud mõnusat.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega




7. august 2013

Ricottast gnocchid grillitud tomati kastmes

Nüüd on tõesti käes see magus aeg, mil jalutuskäik aias kulmineerub kasvuhoonest kaasa kaksatud tomatitega. Kesksuvine tomatitaime küljes täisküpsuse saavutanud tomatimari on ülistamist väärt. Vaid kord aastas on mõtet tomatit lihtsat viiludeks lõigata, soola-pipra-õliga piserdada ja siis nautida-nautida-nautida. Nii kuni sügiseste viimaste, päikesest veidi juba puudust tundvate viljadeni välja. Iga aasta sama rutiin ja ei mingeid tüdimuse märke. Tomatid lihtsalt on praegu parimad!

 
 
Päikeseküpsetest tomatitest võib teha kodust ja lihtsat Itaalia päritolu toitu, kus ricotta´st gnocchi´d ehk ricotta-klimbid on seltsiks saanud rikkalikku lihtsa tomatikastme grillitud tomatitest. Gnocchi´d on mõnus vaheldus pastale ja reeglina maitseb nii suurtele kui väikestele. Kui tahad lihtsamat varianti, kasuta isetehtud ricottagnocchi´de asemel poest osetud värskeid gnocchi´sid.
200 g nisujahu
200 g ricotta kohupiima (kuivemat või siis sõelal nõrutatud)

3 munakollast
2 sl riivitud parmesani

Värskelt riivitud muskaatpähklit, soola ja pipart
Sega kausis kokku jahu, ricotta, munakollased, juust, muskaat ning maitse järgi soola ja pipart. Sõtku jahusel pinnal ühtlane tainas, vooli tainas pikaks peenikeseks rulliks ning lõika rullist paari sentimeetri jämedused kuubikud. Lase suures potis soolaga maitsestatud vesi keema ning lisa gnocchi´d. Oota, kuni need pinnale tõusevad, alanda kuumust ning lase veel paar minutit keeda. Kurna.
 
 

Grillitud tomati kaste:
700 g tomateid, veidi väiksemaks tükeldatuna
paar sl tomatipastat (maitse intensiivistamiseks)
1 sibul, hakituna
Peotäis basiilikulehti

0,5 dl oliiviõli
3-4 küüslauguküünt

tšillihelbeid, kui soovid särtsu lisada

maitse järgi suhkrut

soola ja pipart

basiilikut ja värskelt riivitud parmesani

Tomatikastme jaoks piserda tomateid oliiviõliga ja grilli, kuni nahk on mustjas ning sisu küljest kohati lahti löönud. Koori tomatid ära ja haki jämedalt. Hoia alles ka kogu hakkimisel eralduv tomatite mahl. Kalla hakitud tomatid ja tomatimahl koos küüslaugu, sibula, tomatipasta, tšillihelveste, suhkru, paari värske basiilikuoksa, soola ja pipra ning hea sortsu oliiviõliga pannile või kastrulisse ning lase haududa umbes 20 minutit. Maitse ja lisa vajaduse korral soola, suhkrut või muud meelepärast maitset.
Tõsta gnocchid tomatikastme sisse, sega läbi, lisa värsket basiilikut ning serveeri koha. Riputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ning riivitud parmesani.
 
Retsept veidi muudetud kujul ilmus 2013. aasta suvises Toit&Trend numbris.