14. detsember 2013

Šokolaadi-toorjuustu kook espresso, koorelikööri ja hapu pohlakattega

See šokolaadine ja toorjuustune rikkalik kook sobib hästi pidulauale. Kuna šokolaadile ja kohvile pakub siin seltsi pohlakaste, siis võib sellist külluslikku kooki pakkuda ka Eesti Vabariigi sünnipäeval. Pohl ju meie rahvuslik aare, mis sobitub rikkaliku šokolaadi- ja tugeva espresso kohvi maitsega imehästi. 



Kook moodustub kolmest kihist, küpsistest põhi, toorjuustune šokolaadine vahekiht ja hapuka pohlakattega viimistletud pealispind.
1 pakk Kalevi kakaoküpsiseid
50 g võid
250 g tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
400 g toorjuustu
2 dl suhkrut
3 sl naturaalset kakaopulbrit
4 suuremat muna
0,5 dl koorelikööri
0,4 dl hästi kanget kvaliteetset espresso kohvi (nt KAFO valikust Lavazza ubadest, mis on meie pere lemmikud)
150 g pohlamoosi (nt Felixi pohlamoos)



Purusta köögikombainis kakaoküpsised. Sulata või. Sega või ja küpsisepuru ning vajuta 24-26 cm läbimõõduga lahtikäikva koogivormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures ca 5 minutit. Jahuta.
Haki šokolaad väikesteks tükkideks ning sulata veevannil. Sega omavahel toorjuust, suhkur, kakaopulber kuni ühtlase massi moodustumiseni. Sega ükshaaval sisse munad, lisa sulatatud šokolaad ning kohv ja liköör. Kalla eelküpsetatud põhjale ning küpseta 150-170 kraadi juures ca 1 tund. Jahuta täielikult (vähemalt paar tundi kuni üleöö).
Katte jaoks määri pohlakaste ühtlase kihina jahtunud koogile. Lase koogil külmas korralikult taheneda.

Tõmba koogi ääred vormi serva küljest lahti ning libista suurema noa või spaatli abil kook koogialusele.

8 kommentaari:

Diana Tammann ütles ...

Väga hea kook. Tõeline šokolaadine unistus. :)) Eile sai pühadelauale tehtud. Aitäh.

Tuuli ütles ...

Diana, väga tore, et kook maitses. Selline rikkalik ja igati pühadele kohane, eksole :)

Anonüümne ütles ...

Kas sellele koogile sobiks peale astelpajupüree?
Janne

Tuuli ütles ...

Janne, ma usun, et astelpajupüree sobiks sellele koogile imehästi :)

Eevi ütles ...

Mmm, tuba on šokolaadi lõhna täis, õhtul läheb maiustamiseks. Sinu blogi on tõeline leid. Aitäh Tuuli!

Tuuli ütles ...

Tänud, Eevi! Ja mõnusat maiustamist!

Anonüümne ütles ...

Mis juhtuks koogi tekstuuriga kui panna vähem mune?

Tuuli ütles ...

Kuna kook kalgendub muna toel, siis võib jääda koogi sisu liiga pehmeks ja kooki võib olla veidi keeruline lõigata. Maitses ei tohiks see mingit erilist mõju anda. Kui munakogust vähendada, võiks koogitäidisele lisada tärklist. SEe aitab ka taheneda ja kalgenduda vedelal täidisel.