29. detsember 2013

Kodutehtud majoneesi lugu

Kes kunagi proovinud kodutehtud majoneesi teha ja süüa, on jäädavalt oma kolm tilka verd loovutanud. Isetehtud kreemjas ja läikiv kuldkollane majonees ei saa ühelegi poes pakutavale versioonile lähedalegi ja teisalt võimaldab kodus valmistamine majoneesi maitse täpselt enda järgi paika sättida.



Majoneesi valmistamine on mõnusalt müstiline tegevus. Vedelat ainet teise vedelasse ainesse lisades hakkab toimima puhas maagia ja moodustub korralik paks ja läikiv kaste. Kogu toimingu õnnestumiseks on vaja ainult tsipa tähelepanu ja keskendumist ning korralikke kvaliteetseid tooraineid. Tulemuses pettuma ei pea. Heaks abimeheks on majoneesi valmistamisel HomeDecori poest pärit WMF-i vispel, millega usinalt segades saab tulemuseks korralikult segunenud kreemja kastme. Selle vispli plussiks lisaks käepärasusele on ka silikoonpallikestega otsad, mis võimaldavad kasutada visplit muuhulgas ka teflonnõude puhul (näiteks siis, kui valmistada pidevat segamist vajav kaste teflonpannil). Majoneesi segamiseks sobib see kelmikas mummuline vispel ka ideaalselt.


Majoneesi jaoks on koostisainete loetelu üsna lühike. Loomulikult võib igaüks oma meelepäraseid maitseid lisada.
Vaja läheb:
1 munakollane
1 tl sinepit
2,5 dl õli (kõige paremini sobib suhteliselt neutraalse maitsega õli või siis ka õlide segu)
veidi veiniäädikat ja/või sidrunimahla
soola
Alusta sellest, et eralda munakollane munavalgest ja aseta munakollane kaussi. Lisa sinep ja sool ning sega mass ühtlaseks. Kui soovid veidi hapukat maitset lisada, kalla juurde veidi ka veiniäädikat (või sidrunimahla). Sega kõik korralikult läbi.



Järgmisena hakka lisama õli. Õli lisades on oluline teha seda esmalt tilk-tilga haaval ning pidevalt segades. Sel moel hakkab toimuma protsess, mida nimetatakse emulgeerimiseks ehk siis kaste ühendub ning muutub paksemaks. Lihtsalt korraga õli lisades võib kogu mass tükiliseks muutuda.
Kui siiski juhtub, et majonees tõmbub tükki, ei ole vaja kogu tegu veel ära visata, vaid majoneesi on võimalik veel päästa. Klopi üks munakollane veel lahti ning hakka hästi ettevaatlikult ja algul väikeste kogustena lisama tükkitõmbunud majoneesi. Ikka pidevalt segades. Sel moel peaks majonees jälle ilusti kreemjaks muutuma. Sama efekti saab ka siis, kui ettevaatlikult tilgutada tükkitõmbunud majoneesi sisse ca 1 sl keevat vett.



Kui esimesed tilgad õli on ilusti segunenud, võib hakata õli (ikka kogu aeg segades) lisama peene joana. Sõltuvalt munakollasest ja sinepi kollasusest võib lõpptulemus olla majoneesi jaoks ootamatult kirgas kollane. Tegemist on tõeliselt rikkaliku ja kreemise kastmega, mida sobib sättida nii oma lemmikvõileibadele kui salatile. Või maiustada hoopis keedetud munaga majoneesikastmes.



Selle viimase roaga ehk munaga majoneesis on mul üsna omapärane suhe. Omal ajal lapsena Pärnus elades käisin sageli Kalevi (nüüdsel ajal Rüütli) tänaval asuvas Kungla kohvikus. Minu lemmikuks olid seal kohvikus rosinasaiad. Tihti silmitsesin rosinasaiakeste ootel järjekorras seistes külmletis väljapandud toitu nimega "Muna majoneesiga". Minu jaoks oli tol ajal see hirmuäratava toidu võrdkujuks - siniseks keedetud munad hallika vedela majoneesiga....prrrr..... Mõtlesin sageli, et kes ometi selliseid jubedaid asju sööb.
Nüüd olen täiesti vabatahtlikult ja, mis seal salata, isukalt nõus sööma ka üht head muna koos ühe hea majoneesiga. Tegelikult ju täiesti toimiv kooslus. Eriti kui muna on Sadamaturult toodud tummine pardimuna, mis ka siia pildile sätitud sai.



8 kommentaari:

Teevi ütles ...

Olen pikka aega mõelnud, et võiks katsetada isetehtud majoneesi, kuid ikka pole selleni jõudnud. Tuleb nüüd vist ikka ette võtta, sest see ju nii lihtne :)

Väike keelepolitsei ka: teflon, mitte deflon :)

Tuuli ütles ...

Teevi, tasub kindlasti katsetada. Tegelikult imelihtne ja kiirelt valmiv.
Mis aga deflon/teflonisse puutub, siis ehmatusega avastasin hommikul ka ise. Ei oskagi arvata, kust see loll näpukas tuli, sest tegelikult tean väga hästi, et tegemist on ikka tefloniga :)

Voisula ütles ...

Head Uut Aastat 2014!

i. ütles ...

Ma enne jõule käisin otsimas siit majoneesi, aga avastasin, et polnud. Nii tore, et just nüüd postitasid selle siiski :)
Ma otsingu käigus jõudsin selleni ka, et kui oliiviõli kasutada, siis on vahe kas rafineeritud või rafineerimata õlist teha majoneesi. Liiga värske ehk rafineerimata oliiviõliga (nt Borgese roheline pudel) jäävat kibe.

Anonüümne ütles ...

Kalevi on nüüd Rüütli ja Kuninga jookseb sellega paralleelselt ;)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, tuline õigus! Ajasin sassi oma kodutänava Kingissepa/Kuninga nimetusega. Ikka Rüütli tänaval oli kunagine Kungla :)

Tuuli ütles ...

Voisula, kaunist ja maitseküllast uut aastat Sullegi!
i, majoneesi puhul on kõige õigem kasutada neutraalse maitsega õli või kui on eesmärgiks just esipärase maitsega majonees, siis mingit spetsiifilist õli (nt rafineerimata päevalilleõli). Extra Virgin õli võib jääda küll pigem salatite jaoks. Ise kasutasin majoneesi sees viinamarjaseemneõli (saadaval ka Borgese märgi all)

Anonüümne ütles ...

Tegin ka esmakordselt pavlovast järgi jäänud munakollastest. Katsetasin kahest retseptist kokku Ragne ja Tuuli omast :) maitset timmisin lõpus oma meele järgi sinepi soola ja õunaäädikaga-sai küll ilus, ühtlane ja maitsev-tasus proovimist :)