3. november 2013

Mie Goreng ehk praetud nuudlid kana ja köögiviljaga

Minu blogis on tükk aega vaikne olnud. Vabandused! Ei ole teid unustanud. Olin pikemal reisil. Nüüd jälle sügiseses Eestis tagasi, muljetest ja päikesest pungil. Seekordne reis viis Indoneesiasse. Maale, kus on kõige võrratumad ja rõõmsameelsed inimesed, keda eales kohanud olen, ning kus loodus lihtsalt hingematvalt ilus. Kõike seda tundub kohati isegi liiga palju olevat karge kliima ja loodusega harjunud põhjamaalase jaoks. Olen nüüd reisipilte töödelnud ja jõudumööda proovin nii pilte ja muljeid ka siin blogi vahendusel teiega jagada.


Alustuseks aga üks Indoneesia köögi sümbolitest ehk Mie Goreng. Nasi Goreng ja Mie Goreng on Indoneesias umbes sama tavapärased nagu leib eestlastele. Nasi Goreng on tõlgituna lihtsalt praetud riis ja Mie Goreng praetud nuudlid. Neid toite pakutakse pea igas toidukohas ja hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks. Lisandid varieeruvad, kuid põhiloogika on sama. Samal moel võib Mie Gorengi teha ka näiteks krevettidega, vürtsikama maitse eelistajad võivad lisada tšillit jne.



125 g munanuudleid
150 g kanafileed, väikeseks tükeldatuna
2 muna
2 keskmise suurusega porgandit, piklike tükkidena
100 g kapsast (sobib nii Hiina kapsas, pak choi vm)
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit
2 sl heledat sojakastet
2 sl tumedat sojakastet
2 sl austrikastet
3 sl kecap manis (Indoneesia köögile iseloomulik magus-soolane kaste, võib asendada tavalise sojakastmega, millele on lisatud veidi suhkrut või suhkrusiirupit)
peotäis rohelist sibulat, hakituna
1 tl seesamiõli
soola ja pipart maitsetamiseks
õli praadimiseks


Keeda nuudleid vastavalt pakendi instruktsioonile. Kurna. Lisa veidi õli ja sega kecap manis kastmega läbi.
Kuumuta vokkpannil õli. Klopi munad lahti ning voki muna kiirelt ja pidevalt segades õli sees läbi. Tõsta kõrvale. Kuumuta vokkpannil järmine kogus õli ning prae hakitud sibul, küüslauk ja ingver läbi. Lisa kanatükid ning lase need läbi küpseda. Järgmisena lisa porgand, roheline sibul (jäta veidi alles pealepuistamiseks), kapsas ning eelnevalt praetud muna ja nuudlid. Lisa sojakastmed ja austrikaste ning seesamiõli. Sega kõik läbi ning voki veel mõned minutid. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri kohe ja puista peale rohelist sibulat.


Indoneesias kuuluvad sageli komplekti ka kohevad krõpsud, mis tapiokajahust  tehtud. Aga ka ilma nendeta on tegemist lihtsa ja maitsva roaga, mis suure tõenäosusega meie pere üheks lemmikuks jääb.




10 kommentaari:

ilse ütles ...

Tänu Sinule leidub meil kapis alati ka musta oa kaste erinevates variantides, küll kangemid küll lahjemaid ja ma olen sellest suures vaimustuses . Ja kuigi ma olen analoogseid vokke ennegi kokku keeranud, siis kecap manis on jällegi uus ja huvitav asi:) Katsetan kindlasti esimesel võimalusel. Tänud Tuuli !

pipiliis ütles ...

Unustasid ilmselt tšillipipra, selleta pole ükski toit ja ammugi siis nasi gorend või mie goreng :)

Tuuli ütles ...

pipiliis, tegelikult ei unustanud. Mainisin variatsioonides, et kes soovib teravamat versiooni, võib tšillit lisada. Tegelikult ei serveeritud meile ka Indoneesias neid roogasid liialt tšillisena (kui me just eraldi ei palunud) ja teravust sai ise lisada laual oleva tšillikastme abil või toodi lauda eraldi hakitud värske tšilli. Nii et tundub, et tšilli toidu sees ei olegi kohustuslik. Vähemalt meie kogemusele tuginedes :)

Tuuli ütles ...

ilse, reiside puhul ongi hästi vahva see, et iial ei tea, mille otsa võid jälle komistada. Ja hiljem on tore oma värskeid leide jagada ning veel toredam on see, kui keegi tänu sellele ka uusi lemmikuid leiab :)
Nii et mõnusat katsetamist, Ilse!

Liisu ütles ...

See tundus pildil ja retsepti koostisosade järgi nii hea, et ma pidin selle kohe järele proovima. Ja ma ei pidanud pettuma, teen ilmselt täna veel. Aitäh retsepti eest.

Anonüümne ütles ...

Nasi Goreng on meie pere lemmik juba aastaid, oleme seda teinud õues suurel vokil ja pakkunud külalistele ja siiani ei ole keegi pettunud selles lihtsas roas. Teadmiseks Kecap Manis´t saab osta umami.ee lehelt, pole küll samahea kui Indoneesias pakutav kuid asja ajab ära.

Anonüümne ütles ...

Mitmele kogused on arvestatud?

Tuuli ütles ...

Sellest kogusest saab kaks väga korralikku portsu. Väiksema isu puhul jagub 3-4 jaoks.

Hanna-Liia Kiipus ütles ...

Leidsin aastal 2017 selle retsepti ja see on super! Meil ei olnud küll kecap manise kastet ega ka austri või seesamiseemne õli kuid endiselt oli super!!

Tuuli ütles ...

Hanna-Liia, väga tore kuulda, et maitses ja meeldis. Väikesed asendused on alati lubatud :)