18. september 2013

Vürtsmoos ploomidest. Tõeliselt mõnus maitsepomm.

Tšatnide ehk vürtsmooside maailm on avastamist väärt. Hapukaid vilju koos vürtside ja veiniäädikaga kokku keetes on tulemuseks magusvürtsine keedis, mille õige võlu tuleb välja alles peale paarikuist seismist, et maitsed ühtlustuksid, ning mis sobib imehästi juustudele ja lihale särtsu andma. Ploomi loomupärane hapukus annab tšatnile eriti mõnusa maitse ja uus lemmik on selle ploomidest keedetud vürtsmoosi näol meil leitud. Tasub kindlasti äraproovimist. 



1 kg ploome, kivi eemaldatud, tükeldatuna

3 keskmise suurusega sibulat

Ca 100 g kuivatatud jõhvikaid, veidi peenemaks tükeldatuna

1 sl riivitud värsket ingeverit

1 sl sinepiseemneid

1 sl jahvatatud vürtsköömneid

1 sl jahvatatud paprikat

1 sl cayenne´i pipart

5 dl punase veini äädikat (sobib ka palsamiveiniäädikas)

500 g muscovado suhkrut

Tõsta kõik koostisained välja arvatud suhkur, suurde potti ning sega. Lase keskmisel kuumusel keema tõusta ning keeda kaanega kaetult umbes 10 minutit, kuni ploomid on pehmed. Lisa suhkur ja paar teelusikatäit soola ning sega. Keeda vaiksel tulel ilma kaaneta 20-30 minutit aeg-ajalt segades, kuni tšatni on veidi paksenenud.

Tõsta tšatni steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Enne tarvitamist lase vähemal 2 nädalat seista, siis maitsed ühtlustuvad. Säilita jahedas.

Retsept ilmus 2013. aasta septembrikuises ajakirjas Mari.


2 kommentaari:

Aimar Lauge ütles ...

Kas äädikat on tõesti 5 dl?

Tuuli ütles ...

Aimar, siin retseptis oli tõesti päris suur kogus äädikat ehk siis vürtsmoos on tugevalt magushapu. Tasub muidugi arvestada seda, et veiniäädika happesus on mitte rohkem kui 5-7% ja seda tasakaalustab lisatud suhkur. Kui see kogus aga liiga suur siiski tundub, võib seda julgelt vähendada :)