25. september 2013

Siga siidri, sinepi ja sügiseste köögiviljadega

Köögiviljade kuldaeg on käes. Järjest rohkem tuleb oma toidusedel sättida salve kogutud viljade järgi ning järjest vähemaks jäävad "lippan-õue-toon-värsket" käigud. Mõned ürdid ja poolküpsed tomatid ning pirakad kõrvitsad veel koduõuel leiduvad, aga ilma vaadatates...kauaks sedagi.
Mis seal´s ikka. Sätime aga söögisedeli sügiseseks, varume kappi mõned toekamad punaveinid ning kontrollime, et kaminapuid ikka jätkuks. Sügisel on oma vaikne võlu.


Sinepine-siidrine siga koos ahjus röstitud köögiviljadega on tõsine maiusroog. Seafileed on väga lihtne valmistada ning aega võtab see ka minimaalselt. Õunane siider ja veidi terav sinep kastmes loovad ilus terviku ning kaste on nii maitsev, et tõenäoliselt on vaja saiatükki, millega taldrik puhtaks poleerida.

4 ca 100 grammist seafilee tükki

2 dl siidrit või naturaalset õunamahla

1 sl Dijoni sinepit

1 dl 35%-list koort

Soola ja pipart

Röstitud köögiviljade jaoks:

Rohelisi õunu, sektoritena

Kaalikat, koorituna ja tükeldatuna

Bataati, koorituna ja tükeldatuna

Nuikapsast, fenkolit, porgandit vm meelepäraseid köögivilju

Värsket tüümiani

Oliiviõli

Soola ja pipart

Tõsta sealiha umbes tund enne toiduvalmistamist toatemperatuurile. Kuumuta ahi 200-220 kraadini. Aseta ahjuplaat või –vorm ahju ning kuumuta see korralikult kuumaks. Aseta tükeldatud köögiviljad suurde kaussi, piserda peale oliiviõli, tüümiani, soola ja pipart. Tõsta eelkuumutatud vorm ahjust välja ning kalla köögiviljad ahjuplaadile. Rösti köögivilju kuumas ahjus kokku umbes 15 minutit, vahepeal neid korra keerates. Köögiviljad peavad jääma kergelt kuldsed ja parajalt pehmed.

Maitsesta sealiha soola ja pipraga. Kuumuta pann, lisa õli, lase kuumeneda ning prae sealihalõike umbes 5 minutit mõlemalt poolt. Tõsta taldrikule ning lase „puhata“ vähemalt 5 minutit. Jäta pannile jäänud lihapraadimismahlad alles. Lisa pannile siider (või õunamahl), lase keema tõusta ning kraabi puulusikaga kõik panni küljes olevad lihamahlad pannilt lahti. Lisa juurde sinep ning keeda paar minutit. Viimasena lisa koor ning maitsesta kaste soola ja pipraga. Soovi korral võid kastme kurnata läbi sõela, saad ühtlasema ja kreemisema kaste.
Serveeri liha koos kastme ja köögiviljadega.

Retsept ilmus 2013. aasta ajakirja Toit & Trend sügisnumbris.

Paleoretsepti puhul asenda koor kookoskoorega või jäta lihtsalt lisamata. 

3 kommentaari:

kodukatt ütles ...

Tere Tuuli! Olen ammu tahtnud Sinu blogisse midagi postitada, aga millegipärast on ikka asi viibinud. Nüüd tegin Sinu siidris siga ja märkisin selle üles ka oma virtuaalsesse retseptivihikusse. Pean ütlema, et Sinu blogi on ja oli blogimise alguses suureks inspiratsiooniks! Aitäh! Igatahes minu siga sai selline:

http://kodukatt.wordpress.com/2013/10/10/siidriga-seafilee-ja-soe-suvikorvitsa-salat-ehk-kui-lapsed-magavad/

Jaksu edaspidiseks!
Kati

Tuuli ütles ...

Kati, üliarmas on kuulda, et minu väike blogi on inspiratsiooni ja innustust pakkunud. Eks see olegi blogipidaja kõige suurem rõõm. Suur tänu heade sõnade eest. Muide, väga armas blogi on Sul! :)

kodukatt ütles ...

Aitäh! Kindlasti katsetan veel Sinu retsepte ja jätan siia ka märgi maha! Jaksu ja ilusat tavleootust,
Kati