7. august 2013

Ricottast gnocchid grillitud tomati kastmes

Nüüd on tõesti käes see magus aeg, mil jalutuskäik aias kulmineerub kasvuhoonest kaasa kaksatud tomatitega. Kesksuvine tomatitaime küljes täisküpsuse saavutanud tomatimari on ülistamist väärt. Vaid kord aastas on mõtet tomatit lihtsat viiludeks lõigata, soola-pipra-õliga piserdada ja siis nautida-nautida-nautida. Nii kuni sügiseste viimaste, päikesest veidi juba puudust tundvate viljadeni välja. Iga aasta sama rutiin ja ei mingeid tüdimuse märke. Tomatid lihtsalt on praegu parimad!

 
 
Päikeseküpsetest tomatitest võib teha kodust ja lihtsat Itaalia päritolu toitu, kus ricotta´st gnocchi´d ehk ricotta-klimbid on seltsiks saanud rikkalikku lihtsa tomatikastme grillitud tomatitest. Gnocchi´d on mõnus vaheldus pastale ja reeglina maitseb nii suurtele kui väikestele. Kui tahad lihtsamat varianti, kasuta isetehtud ricottagnocchi´de asemel poest osetud värskeid gnocchi´sid.
200 g nisujahu
200 g ricotta kohupiima (kuivemat või siis sõelal nõrutatud)

3 munakollast
2 sl riivitud parmesani

Värskelt riivitud muskaatpähklit, soola ja pipart
Sega kausis kokku jahu, ricotta, munakollased, juust, muskaat ning maitse järgi soola ja pipart. Sõtku jahusel pinnal ühtlane tainas, vooli tainas pikaks peenikeseks rulliks ning lõika rullist paari sentimeetri jämedused kuubikud. Lase suures potis soolaga maitsestatud vesi keema ning lisa gnocchi´d. Oota, kuni need pinnale tõusevad, alanda kuumust ning lase veel paar minutit keeda. Kurna.
 
 

Grillitud tomati kaste:
700 g tomateid, veidi väiksemaks tükeldatuna
paar sl tomatipastat (maitse intensiivistamiseks)
1 sibul, hakituna
Peotäis basiilikulehti

0,5 dl oliiviõli
3-4 küüslauguküünt

tšillihelbeid, kui soovid särtsu lisada

maitse järgi suhkrut

soola ja pipart

basiilikut ja värskelt riivitud parmesani

Tomatikastme jaoks piserda tomateid oliiviõliga ja grilli, kuni nahk on mustjas ning sisu küljest kohati lahti löönud. Koori tomatid ära ja haki jämedalt. Hoia alles ka kogu hakkimisel eralduv tomatite mahl. Kalla hakitud tomatid ja tomatimahl koos küüslaugu, sibula, tomatipasta, tšillihelveste, suhkru, paari värske basiilikuoksa, soola ja pipra ning hea sortsu oliiviõliga pannile või kastrulisse ning lase haududa umbes 20 minutit. Maitse ja lisa vajaduse korral soola, suhkrut või muud meelepärast maitset.
Tõsta gnocchid tomatikastme sisse, sega läbi, lisa värsket basiilikut ning serveeri koha. Riputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ning riivitud parmesani.
 
Retsept veidi muudetud kujul ilmus 2013. aasta suvises Toit&Trend numbris.

Kommentaare ei ole: