11. august 2013

Marineeritud päikesekollane suvikõrvits

Kõik, kel peenramaal suvikõrvitsad, on suure tõenäosusega tuttavad terminiga suvikõrvitsauputus. Kui ikka ühel hetkel vilju tulema hakkab, siis muutub omaette katsumuseks suvikõrvitsate kontrollitud tarbimine nii, et nad puitunuks ja ülekasvanuks ei muutuks. Tõenäoliselt tuleb varem või hiljem ikka mingi kogus neist viljadest purki teha, sest pere muutub ka lõpuks tõrksaks ja virilaks valdavalt suvikõrvitsalise menüü osas.



Mul on mitmeid lollikindlaid retsepte, mil moel igal aastal suvikõrvitsahooajal neid purki teen. Vaieldamatud lemmikud on magusmahe suvikõrvitsahoidis tomatiga ning kabatšoki ikra.
Sel aastal avastasin aga venekeelset ajakirja Vkusno i Polezno sirvides ühe marineeritud suvikõrvitsa retsepti ja pean tunnistama, et see on tõeliselt mõnus avastus. Hästi särtsakas vürtsine marinaad, mille värvib erkkollaseks kurkum. Näeb välja ilus ja maitseb tõeliselt mõnusalt. Mulle väga meeldivad sellised jõulisema iseloomuga hoidised, mis lisandina kasutades annavad erksust erinevatele roogadele.
NB! Marinaad on üsna tugeva maitsega, kui eelistad leebemat varianti, vähenda veidi veiniäädika ning vürtside osakaalu ja lisa veidi rohkem vett.



700-800 g noori suvikõrvitsaid (ideaalsed on ca 200 grammised)
4-5 šalottsibulat, õhukeste viiludena
5 dl õuna- või valge veini äädikat
100 g pruuni suhkrut
1 tl sinepipulbrit (nt Stockmannis on Coleman´s sinepipulber olemas või siis ka Meiral ja Latplantal olen näinud)
1 tl kurkumat
50-60 g soola (ca 2 sl)
veidi apteegitilli seemneid
veidi tšillihelbeid




Puhasta ja tükelda suvikõrvits. Haki sibul. Tõsta suvikõrvits ja sibul kaussi ning kalla peale vesi nii, et viljad oleksid kaetud. Seda on vaja selleks, et viljade maitse hästi mahedaks muutuks. Lase seista umbes tund aega ning kalla siis vedelik sõelal nõrutades ära.
Kalla marinaadiained potti ning kuumuta keemiseni. Lisa nõrutatud sibul ja suvikõrvits ning lase korra veel kuum läbi, nii et potitäis hakkaks keema tõusma.
Tõsta marineeritud suvikõrvits eelnevalt ca 20 minutit 100 kraadises ahjus stersiliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Suvikõrvitsast võib veel proovida valmistada:
- suvikõrvitsacarpacciot
- suvikõrvitsasaia
- suvikõrvitsast šokolaadikooki
- kukeseenepirukat suvikõrvitsaga
- suvikõrvitsa kappari padjal praetud kala
- suvikõrvitsa kana pennesid
- suvikõrvitsasaia tüümiani ja kitsejuustuga
- grillitud suvikõrvitsaga salatit
ja palju-palju muud mõnusat.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega




8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas marinaadile vett ei panda, ainult äädikas?

Tuuli ütles ...

Algne retsept oli ainult äädikaga, aga see on üsna tugeva maitsega marinaad. Kui veidi mahedamat maitset tahta, siis võib 1/3 kuni poole koguse ulatuses vett panna. Arvestades seda, et veiniäädikas on 6%-lise happesisaldusega, ei tohi väga lahjat marinaadi teha. Siis tekivad säilimisprobleemid.

Anonüümne ütles ...

Ei tea, kas siin võiks kasutada ka suuremaid suvikõrvitsaid, mõtlen just neid veidike liiga suureks läinuid, et kui tükeldaks väikseks...
Olen juba tükk aega otsinud mingit marinaadiretsepti ja nüüd tahaks proovida :)

Egle

Tuuli ütles ...

Egle, kindlasti sobivad ka suuremad suvikõrvitsad, mis eelnevalt väiksemaks tükeldatud. Väiksemad on kindlasti armsamad, aga sellepärast ei tasu küll tegemata jätta :)

Anonüümne ütles ...

Kas sibulale ja suvikõrvitsale valatakse peale kuum või külm vesi

Tuuli ütles ...

Sibulale ja suvikõrvitsale kallatav vesi ei pea kuum olema.

Anonüümne ütles ...

Tegin möödunud aastal selle retsepti järgi pisikesi suvikõrvitsaid sisse. Kaks purki on aastaga konsumeeritud, ülejäänud seisavad: harjumatult terav-äädikane hoidis. Tean peresid, kus ollakse harjunud kurgimarinaadi 1 liitri kohta kasutama 3-4 spl 30% äädikat, mina panen 1,5. Ühesõnaga, kes väga äädikaste hoidistega pole harjunud, olla valmis äädikaseks kogemuseks:) Katrin

Tuuli ütles ...

Katrin, suur tänu info eest. See marinaad on üsna äädikane tõepoolest ja ega siin polegi muud soovitada, kui et igaüks peab enda maitsemeelte jaoks sobiva marinaadi välja töötama.