16. juuli 2013

Suvikõrvitsa-šokolaadikook mascarponevahu ja kirssidega

Nii üllatav kui see ei ole, sobib suvikõrvits väga hästi ka kookide sisse. Maitselt neutraalne suvikõrvits jääb vaevalt aimatavaks, andes koogile samas meeldiva mahlase tekstuuri. Tänu suvikõrvitsale säilib kook mahlasena ka järgmisel päeval. Tasub kindlasti järeleproovimist.


300 g jahu
1 tl soodat
1,5 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
2 dl (pruuni) suhkrut
60 g kakaopulbrit
120 g sulatatud võid
400 gr riivitud suvikõrvitsat (mõru koorega suvikõrvits koori ära)
1-2 tl lahustuva kohvi pulbrit või üks väike tassitäis kanget espressot
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
100-150 gr tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi


Mascarponet, vahukoort, tuhksuhkrut, vanillisuhkrut ja kirsse kaunistamiseks
Sega kuivained v.a. suhkur. Klopi munad suhkruga kergelt vahule, lisa või ja riivitud suvikõrvits. Kui on väga mahlane suvikõrvits, võid veidike riivitud massile alla valguvat mahla ära kallata. Ühenda omavahel kuivained ja muna-suvikõrvitsa-või mass. Lisa šokolaad. Võid hakkida šokolaadi lihtsalt väikesteks tükkideks ning siis taina sisse segada, teise võimalusena sulata šokolaad veevannis ning kalla sulanud šokolaad taina sisse. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 45 minutit. Küpsust kontrolli tikuga.

Serveerimiseks  vahusta toasoe mascarpone koos vahukoorega. Lisa (tuhk)suhkrut ja vanillisuhktur maitse järgi. Kaunista värskete kirsside või murelitega. 

Paleoretsepti puhul asenda jahu mandlijahuga, jäta mascarponekate lisamata ning kasuta selitatud võid. Suhkur asenda meega. 

Kommentaare ei ole: