17. juuni 2013

Kala ja krevetid savigrillil. Kõige lõpus veel head jaaniuudised ka

Grillihooaeg on täies hoos ja alates aprillikuust hõljub Eestimaa kohal kõrbeva searasva suviselt tuttav hõng. Nagu ka eelmistel aastatel. Korralik grillifanaatik suudab reeglina jaanipäevaks oma grillimise isu ja tuhina vaigistada ja vääramatult saabub hetk, kui grillitud šašlõkk ei tundugi enam nii hea mõttena.
Täpselt sel ajahetkel oleks hea mõte vaadata ringi ning leida alternatiive meil justkui rahvuroaks kujunenud šašlõkile. Meie ammuseks lemmikuks on kõikvõimalikud kalad ja mereannid, mida grillil valmistada. Juurde kergelt grillilt üle käinud köögiviljad ning maitsvamat ja mõnusamat toitu annab välja mõtelda.




Sel suvehakul oleme enda jaoks avastanud savist kala grillimisaluse. See ilus punane Emile Henry keraamiline alus kannatab kuumale grillile asetamist ning kombineerib savi ja grilli parimad omadused. Kala grillimisalus on omalaadne abivahend, mis tänu savipinnale jätab kala pehmeks (vrs siis otse tulele asetatud kalale iseloomulik krõbe koorik), kuid samas on kalal olemas grillitud toidule iseloomulik suitsune maitse. Selline variant sobib hästi kõigile neile, kes eelistavad mugavust ja tervislikkust. Üsna suuremõõduline kalapann võimaldab grillil küpsetada tervet kala, mille võib eelnevalt samal pannil ka marineerida. Liigne vedelik, mis marineerumisel eraldub, on võimalik ära kallata panni nurgas oleva tila abil. Lihtne ja läbimõeldult teostatud idee. Samal grillialusel võib edukalt valmistada ka kõike muud - olgu selleks siis liha, köögiviljad, puuviljad vms. Grillimisalus mõjub grillitavale kraamile veidi leebemalt ehk siis kuumale grillile asetatud toidule iseloomulikke kõrbenud musti triipe ei teki ja toit küpseb veidi ühtlasemalt ja leebemalt. Igal juhul katsetamist ja avastamist väärt abivahend grillijale.
Meie grillplaadil valmistatud kala sai eelnevalt marineeritud mee-soja kastmes. Marinaadi jätkub ca 1 kg kalale ning grillida võib nii tervet kala kui ka kalafileed või kalatükke. Tervele kalale võib külje sisse sälgud lõigata, siis pääseb marinaad paremini kalaliha maitsestama. See marinaad sobib nii valgele kalale kui ka lõhele-forellile.
Marinaadi jaoks läheb vaja:
1 sl õli + 1 sl sulavõid (või 2 sl õli)
1 sl sojakastet
1-2 sl vedelat mett
2 haktud küüslauguküünt
veidi sidrunimahla (hästi sobib ka värskelt pressitud apelsinimahl)
hakitud värsket tšillit
hakitud rohelist sibulat peale riputamiseks
vajadusel soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Sega marinaadiained. Marineeri kala 30 minutit kuni tund aega.
Grilli kuumal pannil kuni kala on läbi küpsenud. Küpsemise ajal piserda paar korda kala marinaadiga, et kala jääks seest mahlane. Läbiküpsenud kalal peaks seljauim kergelt eralduma ning selle külge jääv liha ei tohiks olla enam läbipaistev. Puista peale rohelist sibulat.
Kala grillil
Samal pannil grillisime ka aasiapärases marinaadis tooreid hiidkreveti sabasid. Krevettide jaoks sai marinaad järgmine:
ca 500 g kooritud tooreid krevetisabasid, bambusvarrastele lükituna
veidi õli (kas tavalist või siis aasiapärast maitset lisavat seesamiõli)
1 sl sojakastet
1 laimi mahl
2 küüslauguküünt
1-2 hakitud värsket tšillit
2 cm jupp hakitud värkselt ingverit
värsket hakitud koriandrit
Sega marinaadi koostisained. Määri krevetivardaid marinaadiseguga mõlemalt poolt ning lase 30 minutit kuni tund maitsestuda. Grilli kiirelt kuumal grillil (paar minutit mõlemalt poolt) ning väldi ülekuumutamist. Liiga pikalt kuumtöödeldud krevett muutub kummilaadseks. Puista peale hakitud värsket koriandrit. Serveeri magusa tšillikastmega.


Grillitud köögiviljade jaoks tükelda parajateks tükkideks punane sibul, redis, paprika, suvikõrvits, baklažaan, porru, tomat vm meelepärane. Sega köögiviljad oliiviõli, soola, peeneks hakitud küüslaugu ning hakitud värske tüümianiga. Grilli kuumal grillil kuni köögiviljad on veel kergelt krõmpsud. Serveeri soojalt.
Kõigile, kel huvi Emile Henry ajatute toodetega oma jaanipäeva põnevamaks muuta, on hea uudis. Home Decori veebipoest enne jaanipäeva ostes (www.homedecor.ee ) on kogu Emile Henry valik koguni 20% soodsam. Selleks tuleb enne kauba eest tasumist voucheri koodiks sisestada "jaanipäev". Läbi internetipanga makstes peaks kaup järgmisel päeval juba käes olema. Nii et grillid huugama ja jaanipäevagrillijatele lennukat fantaasiat.
Sel aastal tuleb jaanipäev teisiti :)

Lisaks võid vaadata Emile Henry valikust veel  SELLIST saviahju efekti andvat saiavormi, millest kirjutan pikemalt SIIN, või siis SELLIST universaalset uhmrit, millega saab pestodest kuni maitseainesegudeni valmis uhmerada (sobib näiteks ürdisoola valmistamiseks, millest saab lugeda SIIT).

Paleoretsepti puhul kasuta sojakastme asemel kas soola või kalakastet.

Kommentaare ei ole: