4. mai 2013

Sparglist ühel ja teisel moel. Kevadiselt

Esmalt meeldetuletus, et jätkuvalt on veel välja loosimata kaks "Koduköögi kuldvara" raamatut ja kõik, kes loosimises osaleda soovivad, võivad jätta oma koduköögi kuldvara kohta märke SIIA postituse kommentaaridesse.
Vahepeal on aga ilmunud ajakirja Mari maikuu number. Kevadiselt roosa ja rõõmus. Selle numbri köögiossa olen koondanud ideid emadepäevakookide teemal, kepsakaid kevadisi kalaretsepte, luubi alla on võetud tervisesõbrad linaseemned koos paari retseptiga, kuidas linaseemneid kasutada. Suures plaanis on ajakirjas aga spargel. Kevadiselt roheline ja imeliselt maitsev.





Miks ja kuidas sparglit süüa ning kuidas sparglit valida - selle kohta on pikemalt kirjas värskes ajakirjanumbris ning kui ausalt üles tunnistada, siis peale teema läbikirjutamist on meil nüüd värske spargel kogu aeg menüüs. Nii maitsev ja samas niiii kasulik! Ideid spargli kasutamiseks leiab ka SIITSAMAST blogist.
Kaks lihtsamaimast lihtsamat spargliretsepti on aga üks munaga ja teine singiga.


Spargel uputatud muna ja Parmesani juustuga
Üks toimivamaid klassikalisi kooslusi on spargel ja muna. Kergelt grillilt läbi käinud mahlasele sparglile assisteerib pehme mahlase munakollasega muna, särtsakust lisab sidrunimahl ning täidlust lisab oliiviõli.
Ca 500 g värskeid spargleid (vajadusel puitunud osa kooritud)
2 muna (pošeeritud ehk kooreta vees keedetud)
Veidi riivitud parmesani
sidrunimahla
Oliiviõli
soola ja pipart
Piserda sparglitele oliiviõli, soola ja pipart ning grilli neid paari minutit. Võid kasutada ka ahju grillrežiimi, aseta siis sparglid otse kuuma grillelemendi alal. Nõruta munad tihedal sõelal, et eralduks vedel munavalge ja alles jääks tihedam mass. Keeda munad tilgakese äädikaga maitsestatud vees. Selleks aja kastrulis keema vesi. Puista sisse veidi soola ja teelusikatäis veiniäädikat. Löö muna lahti väikesse kaussi või anumasse. Vesi peab keema mitte suure mulliga (see peksab muna laiali) vaid kergelt mullitades. Lükka kastrulis vesi ringjalt liikuma nii, et keskossa tekib keeris. Sinna tsentrifugaaljõu toimel keerleva vee keskele libista kiirelt muna. Keerlev vesi peaks hõljuva munavalge nüüd ringjalt munakollase ümber "mässima". Keeda 2-4 minutit, et saada mõnusalt vedele munakollasega uputatud muna. Tõsta taldrikule sparglit, piserda üle sidrunimahlaga, aseta peale muna, veidi riivitud parmesani ning viimistle värkselt jahvatatud soola ja pipraga.
Spargli-toorsuitsusingi suupisted
Üks lihtsamaid variante, kuidas sparglit valmistada. Ettevalmistatud (vajadusel puitunud osa eemaldatud) oliivõliga piserdatud spargel grilli kiirelt kuumal grillil või ahjus grillelemendi all, sparglile piserdada peale soolahelbeid, värskelt jahvatatud musta pipart ning sidrunimahla. Grillitud spargel keera õhukese toosuitsusingi viilu sisse ning mõnus suupiste ongi valmis.

Retseptid ilmusid 2013. aasta maikuises ajakirjas Mari.
Paleoretsepti puhul jäta juust lisamata

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suurepärane soovitus!
Järgi proovitud ja juba ka söödud.
Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Millega sa vett keerisesse keerutad ja kas lõpetad keerutamise ära, kui muna sisse visatud? Mul ei tule välja üldse :( Kas oleneb ka sellest, kui suur on pott?

Tuuli ütles ...

Anonüümne, vett keerutan lusikaga, aga tegelikult sobib iga köögiriist. Muna ära kindlasti sisse viska, vaid poeta hästi vaikselt keerise sisse. Keeris peab siis vaikselt veel keerlema, kui muna sisse läheb. Ühte nippi soovitan veel proovida. Nõruta enne muna tihedal sõelal nii, et munavalge vedelam osa eralduks ning pošeeri või uputa siis seda muna kompaktset osa. Minul on sel moel 100% alati õnnestunud. Pott peaks olema pigem suurem.

Liis ütles ...

Ma armastan need kaks varianti kokku miksida omamoodi: spargel peekonisse keeratult ahjus ära küpsetada ja ikka pošeeritud muna ka peale. ;p
Kel, nagu minulgi, õiget moodi pošeeritud muna kohe kuidagi välja ei taha tulla, soovitan proovida kasutada toidukilet. See tähendab muna lüüa lahti väiksesse anumasse laotatud ja natuke toiduõlitatud toidukilele, toidukile nurgad üles tõsta ja kinni keerutada väikeseks pambuks, võib ka näiteks pesulõksu või midagi kasutada, kui kile ise kleepuda ei taha (toidukile kleebib eraldamatult iseenda külge kinni alati ainult siis kui seda vaja ei ole...:D). Ja siis need pambud keevasse vette panna - nii saab ka täitsa toredasti ümarad-kenad kooreta keedetud muna. ;)

Kui on teada, et toidukile on hästi õrn ja nõrk, võib topelt panna, aga need märkega 'tugev' toidukile sobivad ka ühekordselt kasutada. Ja toiduõliga õlitamine tagab selle, et muna ilusti sileda pealispinnaga toidukilest pärast irdub ka. :P

Tuuli ütles ...

Liis, tänud nippe jagamast. Pean küll tunnistama, et kiles toidu kuumutamine tekitab minus veidi võõristust. Aga võibolla on see minu probleem :) SAmas on muna eelnev sõelal nõrutamine, et munavalge vedelam osa eralduks, ka hästi lollikindel nipp ja siis ei kipu vette poetatud muna sugugi enam "hargnema". Hetkel on see valmistusviis minu lemmik.

Liis ütles ...

Ma tean, see kile kuumutamine ja mis kõik sellest materjalist kuumuse mõjul eralduda võib on ka minu puhul kergelt võõristusttekitav, aga ma olen seni nii harva pošeeritud muna teinud ka, et olen silma kinni pigistanud selle koha pealt... Järgmine kord ma siis võtan südame rindu ja proovin seda Sinu nippi ka, äkki saan ikka selle õige tehnika ka nõnda selgeks ja ei pea patuga-pooleks-toidukile-varianti enam kasutama! :)