28. aprill 2013

Uus raamat "Koduköögi kuldvara". Natuke loosimist ka

Üks uus raamat, kauatehtud ja õhinal oodatud, on nüüd trükipresside vahelt välja tulnud ja kenasti poeriiulitele jõudnud. Raamatu sisulise ja sõnalise poole eest vastutas siinkirjutaja, visuaalne pool on Marju (ikka seesama armas tassike.ee) nägemuse ja fotosilma järgi sätitud. Minu meelest on raamat imeilus. Olen kohe uhke ja rõõmus, et pildiline keel sel raamatul nii armas välja tuli. Suur-suur tänu Sulle, Marju! Oli väga mõnus ja innustav koos töötada. Tänud ka Tiinale, kelle toetuse ja idee najal see raamatu idee üldse arenema hakkas ning ka Janile, kes kaunid fotod aitas ühtseks tervikuks kujundada.



Kogu raamatu valmimise protsess oli minu jaoks tõeliselt nauditav, innustav ja hariv. Isetegemise teema on olnud juba ammu südamelähedane ja seetõttu oli koduköögi kuldvalemite läbitöötamine, väljavalimine ja kirjapanemine, hiljem ka pildistamise jaoks läbikokkamine, igati vahva ja avastamisrõõmu pakkuv kogemus.
Proovisin anda võimalikult palju nõuaneid ja soovitusi, et ka algaja kodukokk või siis esimest korda katsetaja saaks piisavalt toetust, et järjekordse roa alistamine õnnestuks. Koostisainete ning valmistamistingimuste põhjal on tegemist pigem lihtsa raamatuga - kodune jäätisetegu ei nõua jäätisemasinat, leivategu leivamasinat ning kommid valmivad ilma siinkandis vähelevinud maisisiirupita.



Raamatu sisu keskendub üsna laiale teemadevalikule ja nagu pealkirja laienduski  lubab, on kaante vahele koondunud retsepte leivast kuni jäätiseni. Nii tõepoolest ongi.
Raamat jaotub kümneks erinevaks alajaotuseks ning läbi saab võetud nii leibade-saiade, kookide-pirukate, piima ja piimatoodete, liha ja kala, kastmete, sinepite, majoneeside, pasteetide ja leivamäärete, hoidiste, õlide, äädikate, purkitehtud salatite, maitsesoolade ja -suhkrute ning maitsesegude, kommide, glasuuride ja jäätiste teema.
Raamatus toodud retseptid, kuldlõiked ja õpetused-soovitused võiksid olla iga koduköögi jaoks vundamendiks ja samas ka innustajaks. Alati võib erinevaid lisandeid ja täiendusi ise katsetada, et oma isikliku koduköögi kuldvara täpselt omanäolisena välja arendada. Raamatu loogika seisneb selle, et esmalt on toodud toimiv ja läbiproovitud valem (näiteks magus pärmitainas) ja siis mõned ideed, mida selle üsna universaalse tainaga edasi teha. Mõned valemid lihtsalt on üldkehtivad ja kuldlõikelised ja neid piiluvad aeg-ajalt ka kõige vilunumad meist. Siia raamatusse sai suur hulk kuldlõikeid kirja pandud. Sellest moodustub vundament, millele on hiljem lihtne täpselt endale sobivat pealisehitist tekitama hakata, et siis oma koduköögi kuldvara välja arendada.





Kindlasti on igaühel meist oma ajaproovile vastupidanud koduköögi kuldvara olemas ja talletatud. Mind on alati paelunud käsikirjalised ja kulunud äärtega retsetpilehed, mis kokaraamatute vahele peidetud. Või siis veidi kapsaks kulunud kokaraamatutest need retseptid, kuhu on aegade jooksul käsikirjalisi märkusi ja täiendusi lisatud. See annab tunnistust sellest, et nii nagu me ise oleme kõik erinevad, on ka igaühe koduköögi kuldvalemid erinevad. Ja see teebki kogu elu vaheldusrikkaks ja nauditavaks ja kõigi meie koduköögid unikaalseks ning omanäoliseks.
Et aga see raamatujutt aga liiga tüütuks ei läheks, siis plaaniksin kõigi blogikülastajate vahel välja loosida kaks "Koduköögi kuldvara" raamatut. Selleks ei pea muud tegema, kui siiasamasse selle postituse alla jätma väikese vihje selle kohta, mis on Sinu koduköögis aukohale tõusnud toit või retsept. Kui raatsid, võid ka retsepti jagada. Kõigi kommenteerijate vahel läheb loosi 2 raamatut ja võitjad hõikan välja emadepäeva eelsel nädalalõpul ehk siis veidi rohkem kui nädala pärast.
Ja kui raamatut sirvima satute, siis oleksin hästi tänulik ka igasuguse tagasiside eest. Enda tehtud asjade puhul on alati ärevus ja värin hinges. Soovid alati teha parimat ja panustad niipalju kui suudad ja oskad. Ja üsna kohe, kui töö üle antud, tead täpselt, mida järgmine kord veel paremini teeksid. Sama kehtib sageli ka toidu puhul :)

Loodan väga, et see raamat lugejaid innustab sel määral, et vähemalt mõnd toitu proovite ise oma koduköögis katsetada. Veel toredam oleks see, kui tänu raamatule avastaksite isevalmistamise kire, rõõmu ja naudingu. Poetoidul pole ju viga midagi, aga see emotsioon, mis kõrgeks kerkinud pärmitaina, külalisi ahhetama paneva koogi või isevalmistatud kreemja jäätisega kaasneb, jääb olemata. Toiduvalmistamisega kaasnev kirg, rõõm õnnestumisest ning maitseelamused on avastamist väärt!
Vahvat isetegemist kõigile!



85 kommentaari:

Lisanna ütles ...

Minu kõige olulisem retsept on viimasel ajal minu hommikupudru retsept. Ei mööda päevagi, kui ma seda endale ei meisterdaks(kui siis harva harva teen midagi muud) ja ma ei kujuta ette ka kust kohast ma muidu pooleks päevaks sellise koguse energia saaksin kui ma seda putru ei sööks.

http://lisannathecookaholic.wordpress.com/2013/03/27/hommikune-kaerahelbepuder/

Lisanna. :)

Mann ütles ...

Meie kodus pjedestaalil eriti just meespoole arvates on need kõige lihtsamad: Lahtine kapsapirukas ja Kodused kotletid , millede retseptid leiduvad minu blogis. Mina lisaks sinna veel igatsorti itaaliapäraseid toite.
Mis puudutab aga antud postitust, siis juba esimene pilk sellele, lõi minul silma särama. Üldiselt väldin poes igasugu retseptiraamatuid, sest mul on jäänud vendumus, et need jääksid koju lihtsalt tolmu koguma. Selle raamatu tutvustuse peale juba võin öelda, et kohe kindlasti lähen ma seda raamatut poest otsima (kui just fortuuna ei naerata!)ja suure tõenäosusega ka omale jahisaagina koju tooksin, sest tundub, et see raamat peaks juba kasvõi igaksjuhuks riiulis olema. Kiitus tegijatele!

Eva ütles ...

Mina ei ole väga suur retsepti järgi tegija ja seetõttu varieeruvad mul toidud väga palju. Kõige rohkem teen retsepti järgi kooke ja nendest on mul kaks just sellised enimkasutatud käsikirjalised - prantsuse šokolaadikook ja sidrunikook.

Kokkamas95 ütles ...

Kui on oodata külalisi, siis on tihtipeale laual brownie-kook ( http://kokkamas95.blogspot.com/2010/11/kohvimaitselised-brownied-daim.html ) ning kui läheb koduseks jäätiseteoks, tuleb ise ka mõnusad krõbedad vahvlid küpsetada. Viimasel ajal olen teinud ainult neid vahvleid, sest neid on lihtne tuutuks keerata: http://kokkamas95.blogspot.com/2011/11/krobedad-vahvlid.html . Soolastest toitudest on meil kodus sageli laual külmutatud köögiviljasegust lihtne roog: kõigepealt hautan/praen külmutatud köögiviljad pannil pehmeks, siis lisan kohvikoort ja sulatatud juustu või riivjuustu. Imehea! :)

Triine ütles ...

Ei olegi sellist kõige-kõige retsepti, kõik sõltub aastaajast ja toorainest ja veel paljust muust. Üks suvine supilemmik - pärit ilmselt Itaaliast, tegema olen hakanud oma kadunud äia eeskujul. Vesi keema, sellesse kooritud ja tükeldatud värske kurk, niikaua kui kurk keema läheb, koorin ja tükeldan värsked tomatid. Kurki-tomatit enam vähem võrdses koguses. Kui supp on nüüd koos tomatiga keema hakanud tuleb lisada hakkliha-keedetud riisi pallid, sellised parajad 3 cm läbimõõduga. Maitseks värsket tilli ja/või peterselli, või mingit muud meelepärast rohelist, sorts oliiviõli. Kõrvale krõbedat saia, mmmm...

Meeli ütles ...

Teil paistab Marjuga väga hea koostöö olevat - ilus raamat, vähemalt siin blogis piiludes. Jah, võiks selline omalgi söögitegemisel abiks olla.

Kui nüüd meie köögi lemmikute üle järele mõelda, siis esimesena meenub alati laste poolt küsitud õhukesed ülepanni pannkoogid, sellised crepe-laadsed (retsept on M.Berry raamatust “Desserts and Confections”). Teine hitt on kindlasti kõiksugu kodused jäätised.

rebane ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
rebane ütles ...

Palju õnne kauni raamatu puhul! Piltide järgi tundub küll, et tegu on küll ühe kindlasti-vaja raamatuga koduses köögiriiulis! (Äkki loosiõnn naeratab ka mulle!) :)

Minu üks lemmikretsept, mis alati ainult kiidusõnu saab, on lihtne hapukoorekook. Viimasel ajal teen seda ümmarguses lahtikäivas 24-cm vormis. Põhjaks õhuke muretaigen, mille eelküpsetan. Siis täidis: sulatet (kuni värskeid saada pole) ja veidi nõrutet maasikad-rabarberid, mille segan supilusikatäie tärklise ja suhkruga. Loomulikult võib ka muid marju kasutada! Täidise ajan ühtlaselt põhjale laiali ja kõige peale kallan kokku klopitud hapukoore-muna-suhkru-vaniljesuhkru segu. 170' juurde ahju kuniks veidi jumet hakkab võtma ja ööseks külma. Selle koogi puhul ongi kõige raskem hetk end tagasi hoida, kui kook ahjust välja tuleb, et mitte kohe lusikaga ründeretkele minna, sest lõhnad on oivalised! :) Veel meeldib meie perele ilma põhjata kapsapirukat teha: segad poolpehmeks keedetud kapsatükid muna-(vähese)piima-juustu seguga, ümmargusse vormi ja 200' juurde ahju, kuniks pealt päevitunud. Hästi mõnus ja lihtne! Eriti hea on, kui kapsas pole liiga peenikeseks hakitud, vaid veidi krõmpsud suuremad tükid sisse jäävad!

Kristi

Kätlin Tuisk ütles ...

Minu lemmikuks sai eelmisel aastal külapealt leitud retsept, mis on ERITI kevadine ja ootan juba meeletult, et see kevad ka nii kaugele jõuaks - nimelt on tegemist siis karulaugu pestoga. Vaja lihtsalt metsast karulauk koju tuua, toorjuustu ja soola-pipraga koos purustada ja röstsaia peal imemaitsev!

Kadi ütles ...

Väga ilus raamat ja kindlasti hea abimees mulle kui tudengipõlvest väljakasvavale neiule :)
Ahju tudengipesas ei ole, nii et enamus sööke tuleb teha pisikesel lauapliidil. Enda ja kaaslase lemmikuks on kujunenud pasta tomatikastmega, kus sees purustatud tomatid, hunnik ürte (basiilik, majoraan, tüümian, rosmariin, oregano) ja küüslauk. Et kaste paksem saaks ja pastalt plehku ei pistaks, siis oleks kasutanud natuke tärklist. Ilmselt läheks kaste ise ka paksemaks kui kauem kui 20-25 minutit keeta, kuid elektripliidil süüa tehes peab ikka ajafaktorit ja rahakotti jälgima :) Koht allapoole jäävad söögid stiilis korjasin-midagi-külmikust kokku - näiteks kartulid pannil koos praetud vorsti, sulanud juustu, tomativiilude ja ürtidega.

Edu edaspidiseks (toidu)blogimiseks ja et neid raamatuid tuleks veel!

Aniitram ütles ...

Palju õnne selle kauni teose puhul :) Tundub kohe selline, et kahtlemata hiljemalt homme peaks ta mingist poest üles otsima ja käega ka katsuma :)

Meie köögis ei saa üle Caesari salatist - http://aniitram.blogspot.com/2010/07/caesari-salat.html . Suvel on see vaat, et ülepäeviti menüüs ja muul hooajal küsitakse "..äkki sa saad seda caesari kastet mõnele muule salatihakatisele ka peale teha?" :D
Õnneks on varsti taas käes see ilus aeg, kui krõmpsu salatit ja lõhnavaid tomateid saab :)

mannu ütles ...

Meie pere lemmikuks on kodune leib, mis tuleb iganädal sarnane aga samas erinev. Üks leivapäts kaob pühapäeviti nagu ei oleks teda olnudki :)

Ann ütles ...

Palju õnne uue raamatu väljatuleku puhul!
Minu, üksiku tudengi lemmikuks on kevadisel ajal saanud hommikused smuutid. Väga lihtne ja nii kõhtutäitev. Tavaliselt läheb sisse ikka seda midagi kodus parasjagu on :)

Kaddi ütles ...

:) Kõigi lemmikud, mis kaovad laualt mõne minutiga, Amaretto-mustika muffinid!

Triin ütles ...

Ilmselt tõestab meie pere oodatum õhtusöök, et lihtsuses peitub võlu - kõigi ühiseks lemmikuks on krõbedad ahjukartulid triibulihaga. Eriti löövad laineid talvel maal puuahjus küpsetatud ahjukartulid. Elektriahi ei jõua mitte kuidagi järele!

Mari Sööt ütles ...

Meie pere lemmik on abikaasa vanaema retseptivaramust pärit meekook, millel vahel kondendspiima kreem. Kui kodus küsida, mis kooki teen, siis soovitakse alati seda :)

Anna ütles ...

Väga stiilne raamat! Kindlasti piilun sisse :)

Meie peres on traditsiooniks emadepäeval vaarikakooki küpsetada - mõnus magus ja väga ilus!
Huvitav, äkki leidub ka selles kokaraamatus mõningat head koogiretsepti? ;)

Maarja ütles ...

Soojad ja siirad õnnesoovid uue raamatu ilmumise puhul! :) Teades natukene Sinu blogi ja teisi kulinaarseid ülesastumisi ning piiludes neid pilte siin postituses, olen absoluutselt kindel, et tegemist on väga ilusa ja asjaliku raamatuga.

Minu jaoks on väga kallid nö päranduseks saadud retseptid või retseptid, millega seovad mind mõned magusad (lapsepõlve-)mälestused. Need on retseptid, mida ma ikka ja jälle teen ning mis lisaks kulinaarsetele naudingutele pakuvad ka suure hulga positiivseid emotsioone. Näiteks rabarberi-pisarakook - just selline nagu mu ema omal ajal tegi - on igal kevadel meie laual. Või minu kadunud vanaema seenepirukad. Või soojad võileivad, mida mu isa alati maal vanas elektriahjus tegi. Või minu vanavanavanaema retsepti järgi valmistet kohupiimaga täidetud ja magusasse kooreastmesse uputatud pannkoogid. Noh, ja siis veel kõik need ülejäänud sada ja üks armast ja maitsvat retsepti. ;D

Merle Aland ütles ...

Õnnitlused kena ja kasuliku raamatu ilmumise puhul. Kulub ära nii omale, kui ka noorematele emmedele:)
Meie pere lemmikuks on pärmitaigen, mis tehtud kõrvitsapüree baasil, nii soolane, kui magus,saiad-pirukad püsivad pehmed ja mahlased ka järgmisel päeval. Retsept on imelihtne.
12 g kuivpärmi
6 dl jahu
3 dl kõrvitsapüreed
50 g võid
50 g suhkrut
näputäis soola
Edu edaspidiseks
Merle

Marilin ütles ...

Meie peres läheb alati peale vilma pulbriga tehtud kohupiima-purukook, sisse veel natukene marju :) See retsept on vist küll juba igas eesti toidublogis üleval :D

ilse ütles ...

Tundub väga ilus raamat ja kutsub sisuga tutvuma:) Tublid !
Minu kuldvara on isalt päritud kapsarulli tegu, olen püüdnud retsepti korduvalt üles kirjutada aga ei ole õnnestunud :D Kõik käib nii tunde järgi ja oleneb asjaoludest, et saaks need õiged rullid. Kui on vaja tütre tuju tõsta võtan kapsarulli teo ette...
Üks pasteet on ka, selle retsepti sain nüüd kirja lõpuks ja panen vasrsti blogisse üles ka.
Ilusat kevadet !

Sirliiz ütles ...

Palju õnne oma raamatu ilmumise puhul! Väga kaunis paistab see olevat :)

Minu hetke kõige lemmikum toit on kreeka salat ja varieerub see komponenti poolest vastavalt aastaajale. Kastme puhul on mul kombeks lisada sinna veidi mett ja see ongi põhiline erinevus tavapärastest retseptidest.

Kairi ütles ...

Meie pere lemmik on isetehtud müsli, mille retsepti ma just Tuuli blogist leidsin, olen seda mugandanud vastavalt sellele mida kodus on :)

Helen ütles ...

Tundub põnev raamat!
Minu kindla peale minek on seenepirukas - vahel palutakse külakostiks lausa kaasa võtta. Kõige parem on kukeseentega, aga igasugused muus (oma korjatud) metsaseened on ka väga head. http://ampsak.blogspot.com/2012/08/kukeseene-pirukas.html

AZ ütles ...

Meie pere lemmikuteks on kõikvõimalikud supid, millele kaaslaseks kodune leib.

Kerlin ütles ...

Ja kui tundub, et raamaturiiulis ei ole järgi enam ühtegi tühja kohta, siis antakse välja midagi nii "kohustuslikku". Sammud siis raamatupoe poole :). Aga retseptidest rääkides valmib meie peres palju ulukiliharoogi. Ning välja on otsitud kõiksugu erinevad retseptid kahest minu lemmiktoorainest - karulauk ja rabarber.

Anonüümne ütles ...

haudepotis madalal temperatuuril 6 tundi hautatud sealiha.
piret1810@gmail.com

Ste ütles ...

Meie pere viimase aja suur lemmik on "figuurisõbralik" pitsa, kus põhja tegemiseks on vaja:

200 g täisterajahu (võib segada spelta, kinoa ja rukkijahu täistera nisujahuga)
80 g g väherasvast (20%) margariini või extra virgin oliiviõli
2 munakollast
6 spl mullivett
ja tibake soola (ca 1 tl).

Mätsid kõik kenaks taignapalliks ja paned selle 30 minutiks külmkappi.

Kate võib olla väga erinev, suurim lemmik on kalkuni rinnaliha hakklihast, tomatist, paprikast, vürtsidest ja pestost pakatav maitsepomm.


Kõik see kokku annab plaaditäie pitsa kalorihulgaks vaid niipalju, et kahepeale pool plaati korraga ära süües ei juhtu figuuriga mitte midagi (ca 500 kcal inimese kohta). Kõvasti vähem kui pitsa kuskil väljas süües :)

Madli Tammel ütles ...

Oeh, just sellist raamatut ajasin ma terve aprilli kuu alguse taga. Pean sammud taaskord raamatupoole seadma, kuna see raamat on nii isuäratav!

Viimase aja lemmikuks on osutunud soe tuunikalasalat pennetiga ning aegumatu lemmik on tavaline kohupiima kook Juubeli tordipulbriga.

tammelmadli@gmail.com

Liisu ütles ...

Väga ahvatlev raamat tundub, oleks päris uhke see omale riiulisse panna ja siis aeg-ajalt sead häid mõtteid saada :)
Minu lemmik retsept pärineb siit samast blogist: http://toiduteemal.blogspot.com/2013/02/kana-paprika-seente-ja-india-pahklitega.html

liisuliisu7@gmail.com

Jane ütles ...

Meie üheks lemmikuks on kujunenud selline kreeka-salati stiilis salat, kus lisaks tavapärastele tomatile-kurgile-salatilehtedele-sibulale-juustule lisame me sinna ka igasuguseid erinevaid kodus olemasolevaid puuvilju.

Ja hommikusöögiks on ühed parimad asjad siiani praetud munaleivad (mis mul siiski, kui nüüd aus olla, ei õnnestu nii hästi, kui kodus emal oma puupliidil tehes :D )

Janika ütles ...

Viimasel ajal on koogivormi sattnud Nadja ananassi-kohupiimatort oma imelise karamellise põhjaga. Vaieldamatu lemmik on Kräsupeakook oma mahlasuses ja maitsvate kirssidega. Lemmikuid on palju, vastavalt mis saadusi aastaaeg pakub. Alati on ka hea uusi retsepte proovida ja uusi maitseid avastada.

Liivi ütles ...

Meie lemmikusk on momendil klassikaline saiavorm :)

Tervitades,
Liivi

Sandra ütles ...

Mina tahaks ka juba raamatut riiulil näppida! Ja loodetavasti enda retseptikogus seda näha. Palju õnne ilmumise puhul, teeb meele lausa kadedaks!

Kuna olen suu-uur magusasõber (ja nüüd viimasel raseduskuul eriti), siis olen viimasel ajal teinud palju küpsiseid, et kodus pidevalt midagi ampsata oleks. Ja eriti meeldivad mulle klassikalised Eesti küpsised nagu Kevadlill ja Keeleke jne. Viimane kord tegin modernse uuendusega Narva küpsiseid (pigem cookies'id). Siin minu variant viimasest siis:
http://armastusegakoogid.blogspot.com/2013/04/cookies-narva-stiilis-narva-kupsiste.html

Ainuke jama on see, et kadusid laualt enneolematu kiirusega!

Aga loodame siis, et raamatut saadab edu. See on nagu uue lapse sünd sõprusringkonnas :)

Karin ütles ...

Meie pere üheks emmikuks on saanud Idamaine banaani-sealihavorm. Kui miskit muud meelde ei tule või järjekordset nädalamenüüd kokku pannes mõnele päevale sobivat uut retsepti ei leia, siis läheb ikka see roog käiku.

http://askeldusedkoogis.wordpress.com/2010/04/17/idamaine-banaani-sealihavorm/

Liisi ütles ...

Jaapani toidud! Sealne karri on lihtsalt hämmastavalt hea pluss teeb seest tõeliselt soojaks. Pole täitsa eestimaisest toorainest kordagi veel valmistada proovinud, aga Jaapanist pärit karrikuubikud võimaldasid teha peaaegu originaalilähedase roa. Vaja läheb kana, karrit, porgandeid, kartulit (soovi korral. Mina ei kasutanud) ning sellest kõigest tuleb valmistada hõrk ja veidi vürtsine kaste. Juurde sobib oivaliselt valge riis.
Muidugi tuleb kõike nautida pulkadega, siis on tulemuseks peaaegu tunne, et oled tagasi Jaapanis.. :)

Koopatibi ütles ...

Palju õnne imeilusa raamatu ilmumise puhul!

Meil on au sees kaneelisaiad ja pikkpoiss :)

Evelin ütles ...

Õnnitlused toreda raamatu puhul, kindlasti soetan, kui just ei võida:-)
Meie perele maitsevad smuutid, kookidest on maiasmokkade lemmikud kohupiimakook õunte ja pohladega ning vaarikate ja valge shokolaadiga toorjuustkook.

Suslik ütles ...

Palju-palju õnne raamatu ilmumise puhul - paistab (ja kindlasti on) tõeliselt kaunis ja särav raamat :)

Meie pere viimase aja lemmik ja tihe külaline söögilaual on kana-tortilja. Magustoiduks õhukesed pannkoogid ning joogiks energiat andev keefiri-mustikajook :)

Sveta ütles ...

Meie peres on hetkel uus lemmik. Kook nimega Snickers - väga väga maitsev.
Raamat tundub väga põnev:)

Liivi ütles ...

Kuna kevad annab endast vaikselt kergelt heleroheliseks värvuvate pungadega märku, siis on üheks praeguseks kindlaks lemmikuks üks korralik värske salat. Koosnedes rohelisest salatist, kurgist, tomatist, paprikast ja kanast, maitsestamiseks lisada türts oliiviõli, suhkrut ja pipart. Maitseb imehea :).

Triin K. ütles ...

Väga kaunis raamat tundub! Ilmselt tuleb seda minna poodi lehitsema ja kui loosiõnn ei naerata, siis ka ostma :)

Juba tükk aega on meie peres teemaks Hiina toit. Igasugu magus-hapud kastmed ja riis. Ja mis seal salata, esimesed retseptid, mida katsetasin, on pärit just siit samast blogist. Igatahes tundub, et tüdimust veel saabuma ei hakka.Oleks vaid rohkem aega, et uusi Hiina toidu retsepte katsetada.

Gerli Travkin ütles ...

See raamat leiab küll tee mu köögi niikuinii:) Hetkel on käpas lasanje ja kohupiimakook kookose ja vaarikatega.

Janet Merlin Urba ütles ...

Meie köögis on aukohal paljud toidud, kindlasti üheks neist on nädalavahetuste hommikutel tehtav omlett(sibul,munad, piim, kurkum, sool jt maitseained, praetud kookosrasvas),
Viimase aja parimateks leidudeks ja leiutisteks on saanud salat sellest mis leidub (ideaal juhul jääsalat, kuivatatud aprikoosid, avokaado, tomat, paprika, kurk, spinat, kastmeks laimimahl, magus tšillikaste ja oliivi- või linaseemneõli), koduleib ja imemaitsev tiramisu siit blogist.
Tegelikult võib öelda, et meie pere kaks kokka muudavad kõik toidud aukoha vääriliseks. :)
Tundub, et raamat on väga asjalik, olete kindlasti tubli töö teinud! Oleme ka emaga püüdnud hakata mitmeid toite rohkem kodus tegema (leib, maiustused) ning kindlasti aitaks see raamat veel mitmelegi isetehtud toidutraditsioonile kaasa.

Sille Kraam ütles ...

Palju õnne raamatu valmimise puhul. Sinu blogi on minu köögikatsetusel tõeliseks inspiratsiooniallikaks!!!
Meie pere lemmik on viimasel aastal olnud ricotta pannkoogid, mida teeme vähemalt korra igal nädalal. Mõlemad lapsed söövad kahe suupoolega, samuti mees, kes alati kurdab, et tegin liiga vähe. Mulle ehk tegijale tavaliselt jäävad vaid rasvased näpud ja tühjad taldrikud kraanikausis:)

Anonüümne ütles ...

Kokkan tihti ning mulle meeldib katsetada erinevate maade kööke, kuid kui meenutada, millist toitu minu käest kõige rohkem tellitud, siis selleks on tavaline õunakook. Kui tihti meenutavad inimesed vanaema tema pannkookide, maasikamoosi või õunakoogi järgi, siis minu puhul on vastupidi- minu vanaema on minu õunakoogi kõige suurem fänn ning iga kord, kui nädalavahetustel koju satun, siis pärast tervitust järgneb: "Kas sa õunakooki ka teed?" Seda õunakooki võib pidada minu toidukatsetamise alguseks. Retsepti leidsin 12 aastaselt ajalehest ning siiani seisab see originaalkujul minu retseptivihikus.
Grete T.

Mammu ütles ...

Meie peres on vaieldamatud lemmikud ise grillitud ja suitsetatud road. Viimasel ajal oleme katsetanud suitsetada peale kala ka sealiha ja kana. Grillitud lihadest sobib aga kõige paremini enda marineeritud.

Anonüümne ütles ...

Meie selle talve vaieldamatu lemmik oli abikaasa tehtud kaukaasiapärane köögiviljahautis ehk adzhapsandali. Kõik koostisosad lõigata päris suurteks tükkideks. Abikaasa ütles, et kartulisalatiks ei tohi hakkida, siis ei ole õige mõzhka bljuda. Pommud pannil ära praadida. Kartulid malmpotti või paksupõhjalisse kastrulisse. Lasta neil natuke pehmeneda ja siis juurde tomatid, sibulad, paprikad, pommud, kindlasti mõni piprakaun, rohkelt maitserohelist (mida rohkem, seda parem, koriander, petersell ja till), jahvatatud koriander, küüslauk, sool ja pipar. Lasta madalal kuumusel pehmeks podiseda. Sobib imehästi näiteks paksu küüslaugujogurtiga. Veiniks passib hästi just mõni tahumatum punane, mida ehk muidu niisama ei limpsiks. Lisaplussina täiesti lihavaba, aga mõnusalt toitev ja tummine. Igatahes meil oli talve jooksul vähemalt korra nädalas laual. Head isu!
Liisa

Karima B ütles ...

Palju õnne ! seda raamatut ma tahan endale küll igahinna eest soetada! kui enne ei saa siis juunis kui koju tulen siis ostan kindlasti!
käin tihti Su blogi piilumas ja mulle meeldib kõik mis Sa teed!

Klimp ütles ...

Täiesti ajatu klassika on puupliidi raual "kõrvetatud" kartuliviilud ehk pliidikad. Pärit juba ammusest põlvkondadetagusest ajast ja retsept lihtsamast lihtsam: võta kartuliviilud ja kuumuta kõrvetava pliidi peal täpilisek esmalt ühelt poolt ja siis teiselt. Söö soojalt või ja soolaga.
Ja näed, läkski jälle suu vett täis.

Ja see raamat on täiesti raudselt puudu ja vajalik minu riiulis.

maia ütles ...

Mustika- või teiste marjade kook, tavaline muretaigen põhjaks ja hapukoore-munasgu peale. Eriti tihti valmistatav sügisel, hooajal, ja praegu, külmkapi revideerimise-tühjendamise käigus :)
Aga uus kokaraamat tundub nii tore, et ootan loosimise ära ja kui ei võida, ostan ise kindlasti :D

Karima B ütles ...

ma hakkasin ennist mõtlema,et millised toite meil enim tehakse
ja jõudsin järeldusele,et kotlette,lihapalle ja kala igas erinevates variantides.

Elina K ütles ...

Kahju, et elan keskustest kaugel, aga ... see ei sega `raamatujahti`, kui raamat seda väärib. See raamat kindlasti vääribki !

Anonüümne ütles ...

Meie peres on suureks lemmikuks saanud tuunikalapasta- mis on üheks kõige lihtsamalt valmivaks toiduks. Vaja läheb pastat, tuunikalakonservi ja koort (olenemata kas kohvikoort või vahukoort) ja muidugi soola-pipart. Peale raputamiseks võib panna rohelist sibulat :) Väga mõnus ja suvine toit!
Jälgin Su blogi pikka aega ja kindlasti sooviksin seda raamatut osta või võita :)
Palju kordaminekuid! :)

Heilika M.

Liisur ütles ...

Mina käin viimasel ajal silmadega eestlaste toidublogides söömas, kuna tunnen väga heast söögist puudust - esiteks olen vaene tudeng ja teiseks elan välismaal, kus koduseid toiduaineid naljalt ei saa.

Küll aga olen enda jaoks avastanud Worcesteri kastme, mida nüüd igale poole topin.
Igapäevaseks söögiks on mul wrapid toorjuustu, rohke rukola, kirsstomatite, paprika, kurgi ning peekoniga. Maitseks seda samust kastet, oreganot ja Eestist postiga saadetud aroomisoola :)

Killu ütles ...

Tuuli, Ragne, Mari-Liisi ja veel nii mõnegi toidublogija blogid on mu igapäevaseks lugemisvaraks ja kui veel midagi erilist meisterdaama hakkan, siis otsin kindlasti kõigepealt sealt :) seda suurem on mu rõõm, kui kõiki neid häid asju ka raamatuteks trükitakse :)
Suur lemmik on siit blogist leitud kana tomatikastmes ja parmesaniga, teeme seda vaat et kord nädalas ja õpetasime välismaa sõpradele ka!
aitäh sulle, nii blogi kui ka raamatu eest!

Killu
killuk@hotmail.com

Aiki ütles ...

Väga hea ja huvitav raamat paistab olevat. Meie pere lemmikud on riisikanasalt, kartuli kanamaksa salat ja tuunikalapirukas.

kampsun ütles ...

Tere! Meie perele meeldib hetkel kõige enam Farmi 5%-line naturaalne maitsestamata jogurt krõbeda rukkileiva puruga, mis on tehtud omatehtud leivast. Ainult jogurtitegu peamegi veel õppima, siis on kõik ise tehtud.hästi tehtud.

Helen ütles ...

Ma küll FB-s juba kommenteerisin, aga tõenäosust tuleb ju suurendada :) Lisaksin varem märgitud lemmikutele veel suvine munavõi oma kanade munadest oma küpsetatud leival, lisaks chili con carne tibakese šokolaadiga siitsamast blogist ning laste kõige suurema lemmiku: isetehtud soolalõhe, õhukeste viiludena hommikul röstsaial.

Mann ütles ...

Tahaksin nüüd seda öelda, et käisin täna Tallinna Kaubamajas raamatut uurimas ja julgen öelda, et see raamat lihtsalt PEAB igas kodus olema. Meeldib just see, et ei ole lihtsalt tavaline kokaraamat vaid sisukas ja annab just paljudele ideedele alguse. Kui aus olla, siis lappasin lausa kahes poes täna seda, sest hiljem oli mul Kristiine Keskuses vaba aega ja siis sai veel põhjalikumalt seda toredat kodukoka piiblit Apollos uurida. Veel ära ei ostnud, eks väike lootus on fortuunal ikka. Suured kiitused autorile.

Heidi ütles ...

Meie viimase aja lemmik on indiapäraste vürtsidega maitsestatud tomati, paprika ja kirkerherne hautis.

leoola ütles ...

Palju õnne raamatu ilmumise puhul.
Minu lemmiktoiduks on pasta ja seda alates koos hakklihast kuni mereandideni välja

karmen ütles ...

Meie kodu lemmikuks on ühest toredast toidublogist leitud shokolaadi fondandi retsept, mis on ülikerge ja kiire ning mis peamine imemaitsev magustoit. Enamasti pakume seda külalistele ja nii mõnigi on retsepti ka enda menüüsse haaranud.
http://nefikokkab.blogspot.com/2010/02/sokolaadi-fondant.html

Kai ütles ...

Minu lemmikute hulka kuuluvad viimasel ajal estragonine kanasupp ning porgandikook.

Kadri-Ann ütles ...

Meie peres on lemmikuks igasugused soolased pirukad, tavaliselt teen kanaga ja lehttaignast põhi. Sööme värske salatiga. Samuti on suur lemmik see rabarberikook. http://retseptid.err.ee/Magustoidud/aa762828-4e1b-41f4-818a-126db7ee53b1

Anonüümne ütles ...

Meie pere põhitoit on kana, kõikvõimalikul moel, ahjus ja pannil. Aga viimasel ajal olen hakanud väga armastama kana koos rohke köögiviljaga, lisan porgandit, sibulat, küüslauku, suvikõrvitsat, kirsstomateid,vahel paprikat või seeni, veini ja ürte ja hautan pehmeks.Ei mingeid paksendajaid ega koort.Üldiselt ei tee toitu retseptide järgi.
Raamatule aga soovin kindlat kohta perenaiste kokaraamatute riiulil!

Pille

Katrin ütles ...

Super, sellise raamatu idee läheb ju blogi pealkirjaga täpipealt kokku! Ootan juba, et saaksin seda lapata. Õnnitlused hea töö puhul! :)

Minu köögivaramu üks tähtsamaid elemente on kodune sai, mida vanaema on pidulistemaks päevadeks teinud nii kaua, kui ma ennast mäletan. Ei mingeid salanippe, lihtsalt pool pakki (ca 20 g) pärmi, 300 g vett/piima/kõrvitsapüreed, törts soola ja suhkrut, suurem törts (pool dl) õli ning siis jahu niipalju, et tainas poleks enam vedel, aga veel ka mitte sile (küpsetada tuleb vormi sees) - nii jääb sai pehmem. :)

Kui siis veel (värsket) maasikatoormoosi ja võid ka antakse, saavad rannavormi-mõtted täielikult peast pühitud.

Anonüümne ütles ...

Tundub ilus ja põnev raamat!
Minu nö kindlad retseptid on muretaigna korvikesed mustikatega, kus muretaigna teen fariinisuhkruga ja mustikad segan veidikese tärklisega; kiire ja imelihtne hommikune leivakate, mis koosneb tuunikalast, keedumunast, majoneesist ja sibulast ning ahjuliha tomatite ja tüümianiga.

Edu soovides
Egle

sesamy ütles ...

Kokaraamatud on mõnusad, lakkamatud inspiratsiooniallikad. Kas siis retsepti täht -tähelt järgitakse või ei- polegi oluline.
Edu !
Kusjuures tõestamaks,et ma pole robot, pean sisse tippima sõna "table"...:)

Anonüümne ütles ...

Kokaraamatud on kulda väärt ja iga uus raamat on alati teretulnud! Eriti sellised, kus on sees ka kirjutaja armastus toidu vastu! Tänud.

Piret L

Liisi ütles ...

Tõotab olla väga praktiline kokkaraamat, mis minu köögis saaks kindlasti palju kasutust, kuna pooldan väga toidu ja selle koostisosade algusest lõpuni ise valmistamist.
Minu tõeliseks lemmikuks on hommikune kaerahelbe puder. Kindlasti peab see olema tehtud täistera kaerahelvestest. Peale muidugi ka head-paremat: võid, toorjuustu, moosi (mustsõstra moos on minu lemmik) , kookoshelbeid ja kaneeli. Suurepärane kombo ja energia laeng !

Maarja ütles ...

Tere,

kevadised õnnesoovid raamatu valmimise puhul! Minu ja pea kõigi mind külastavate naisisikute:) lemmikuks on viimastel aastatel saanud lihtne foccacia tüüpi sai - peale feta, rohelised oliivid, tüümian ja oliiviõli. Kiire ja imehea!

Maarja Saaremaalt

Merrukas ütles ...

Palju õnne raamatu ilmumise puhul!

minu lemmik on hommikune puder- kas täistera kaerahelvestest või 7-viljahelvestest, keedetuna vee ja vähese piimaga, maitsestatud soola-vähese suhkruga

pere armastab "vaeseid rüütleid"

pidupäevadel nõutakse alati minu ema retsepti järgi tehtud napoleoni kooki, minu arust seda ainuõiget- ilma moosita ;)

Unknown ütles ...

Minu köögi kuldvaraks on juust ja sellest valmistatud küpsetised.
Kõige lihtsam ja alati menukas on juustu-lehttaignapirukad.
Teiseks hitiks on juustu-kodujuustu pirukas.

Malle ütles ...

Minu koduköögi "kiirabiks" ning samas ka kuldvaraks on plov (lambaliha, ohtralt porgandit, täistera riis, sibul, küüslauk ning piparkoogi maitseaine) ning kotletid, kuhu samuti lisatud ohtralt (kolmandik kuni pool massist) porgandit. Varakevadel võib porgandile lisaks nõgese ja naadigi kotletitaignasse segada :)

Põnnidega ütles ...

Minu köögi kuldvara tuli kaasa minu abikaasaga ehk siis ämmalt saadud! Minu mehe lemmikukook juba ammusest ajast saadik on käharpea kook (või kräsupea või kuidas kellegile meeldib kutsuda). No ja loomulikult pidin selle ju minagi selgeks saama - sain ämmalt retsepti, sellise nö vanaaegse, et ikka purk hapukoort jne jne. Tuli hakata siis ise vastavalt mälule ja maitsele kombineerima, et kuidas kõige parem tuleb. Läksid mõned aastad (mil igal tähtpäeval sai seda käharpead tehtud) kuni tuli kommentaar abikaasalt: "see on parem kui ema oma!". Mõniaeg hiljem sain kiita ka äialt ning ämmalt endalt! Eks ma nüüd olen hakanud tähtpäevadel ma muid kooke tegema kuid sünnipäevadel on käharpea kook, nagu aamen kirikus, laua peal. Ning ka poeg nõuab juba seda kooki ning teadustab kõigile, kes kuulata jaksavad, et see on tema lemmik kook :) Aga retsepti ei jaga - eks kunagi saab miniale edasi pärandatud! :D

Laura ütles ...

Uudist uue kokaraamatu ilmumisest oli mul ääretult hea meel lugeda, sest olen siinse blogi püsilugeja juba mitmendat aastat ning viimasel ajal ei möödu päevagi, mil ma siia lehele pilku ei heidaks. Mulle on ääretult sümpaatsed Teie toidufilosoofia (hooajalisus, kodumaine ja kvaliteetne tooraine, isetegemine) ja lähenemine retseptidele (ajalugu, kultuuriline taust, detailne kirjeldus, kaunid fotod). Suur tänu inspireerimast ning jätkuvat indu ja energiat edaspidiseks!
Ka minu jaoks on toiduvalmistamine suur kirg ja mulle meeldib pidevalt midagi uut katsetada, olgu selleks siis mõni tavapärasest erinev töövõte, tundmatu rahvustoit, eksootiline maitseaine või põnev koostisosa. Kuna retseptide koguhulk näib lähenevat lõpmatusele, siis enamasti ma täpselt sama juhise järgo toitu mitut korda ei valmista. Alati olgu kas või väike variatsioon, et midagi uut kogeda ja õppida.
Koduköögi klassikuteks võib pidada rukkileiba ja pühapäevahommikusi ülepannikooke. Viimase aja suureks lemmikuks on sõir, mille retsept just siit blogist pärineb.

Kristi ütles ...

Meie pere suurim lemmik, nii hommikuks kui ka vahel õhtumaiuseks on õhukesed pannkoogid maasika toormoosiga.

ritsik ütles ...

lapsed hindavad minu koduköögis üle kõige täiesti tavalist frikadellisuppi, kartuliputru hakklihakastme ja peedisalatiga ning kana-spagetirooga, pannil tehtud, seltsiks lisatud seeni, brokkolit ja porgandit. Kookidest liivatainapõhjal virsiku-hapukoore või kohupiima-õunakook.
Mina ise hindan üle kõige oma emalt õpitud köögiviljakonservide tegemist kui traditsioonide jätkamist. Näiteks Toome salat (kurk, sibul, porgand) tuleb mul sama hea välja, kui emal, paprika-sibula-tomati-porgandisalat on isegi parem, kui emal, aga kõige lihtsamad marineeritud kurgid ei tule veel kuidagi õiged välja, teist aastat juba üritan.

Diana ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Diana ütles ...

Tubli ja õnne raamatu ilmumise puhul!
Meie pere võiks süüa süüdimatult siit samast blogist pärit kananagitsaid maisipaneeringus. Mul on nii hea meel, et te selle ikkagi kirja panite, need lihtsalt on head!

Reelika ütles ...

Kuna peres kasvab kaks kuni 13.a last, siis eelkõige teen toite nende soovidest lähtuvalt. Lemmikud on linnulihatoidud, salatid ja lahtised pirukad

Ruta ütles ...

Tänud ja õnnesoovid toreda väljaande eest. Oi, lemmikuid on palju ja need muutuvad meeleolust, hooajast ja paljudest muudest teguritest lähtuvalt pidevalt. Täna tegin ahjus üleküpsetatud pannkoogitorti, mis sai oma kaheksa ülepannikoogist kihi vahele kõrvitsapüreest ja kohupiimast täidise. Maitses hea.

Pupsik ütles ...

Palju onne! See raamat tundub olema toeline kullatükk!
Mul vist veab hetkel- nimelt elan toelises spargli paradiisis, Saksamaal. Hetkel on see tervislik "juurikas" üle päeva laua peal, kas siis salatina voi supina. Eile tegin Alsace stiilis (Flammkuchen) Sparglikooki. Nämma. Kui on voimalik valida, siis votan parema meelega rohelise spargli, sel on lihtsalt tugevam aroom. Magustoiduna maitseb hetkel rabarber kombineeritud maasikatega, kas siis vahuna voi tarrenditena.
Soovin edaspidiseks palju edu ja ponevaid ideid!

Helen Gottlob ütles ...

Mina olen kuulsaks saanud oma Napoleoni koogiga. Teen põhjas ise ja mitte lehttaignast. On isegi öeldud, et minu Napoleon on parem kui Komeedis. Rahvast peab uskuma :)