12. aprill 2013

Šokolaadi-pähklibrownie. Täiesti ilma jahuta

Brownie´d on ühed mõnusad suutäied. Kleepuvad, nätsked, rikkalikud ja natuke patuse alatooniga. Mõnusad. Veidike sõltuvust tekitavad, aga heas mõttes. See pähklijahuga ja tumeda šokolaadiga brownie on küll pisut patune, kuid oluliselt vähem, kui suvaline valge jahuga saiake või keemialaborit meenutava koostisega poest ostetud kõlava nimega koogitükike.



Seda retsepti ärgitas mind proovima just jahu puudumine või õigemini jahu asemel pähklijahu kasutamine. Tänu sellele on kook sobiv ka gluteenitalumatuse käes vaevlevatele inimestele.
Meie neljaliikmeline testgrupp kiitis selle jahuta koogi ühehäälselt heaks. Tegelikult pidin isegi tarbimist veidi reguleerima ehk siis meelde tuletama, et kogu kooki ei pea kohe ära sööma vaid mõni tükk võiks ehk hommikuks ka jääda.




Retsept järgmine:
200 g röstitud, kooritud ja peeneks jahvatatud sarapuupähkleid (sobivad ka teised pähklid)
1 dl naturaalset kakaopulbrit
0,5 tl soola
2 dl pruuni suhkrut
200 g võid
200 g tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi (nt Vilma küpsetusšokolaad)
3 suuremat või 4 keskmist muna


Pähklite röstimiseks laota need ahjuplaadile või pannile ning rösti madalal kuni keskmisel kuumusel umbes 15 minutit. Koori näppude vahel pähklitelt koor, jahuta ning jahvata koos kakao, 1 dl suhkru ja soolaga purustajas peeneks.
Sulata kastrulis või koos tükeldatud šokolaadiga. Jahuta veidi.
Vahusta munad 1 dl suhkruga korralikuks tugevaks vahuks. Sega munavahu sisse või-šokolaadi jahutatud segu ning järgmisena lisa kakao-pähklisegu. Sega kõik läbi ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile. Panni suurus peaks olema orienteeruvalt ca 1/2 ahjuplaadi suurusest. Kui soovid tervet ahjuplaaditäit teha, võta kahekordne kogus aineid.  Küpseta 160 kraadi juures umbes 50 minutit. Jahuta veidi ning lõika tükkideks.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega ja või asenda selitatud või või õliga. 

5 kommentaari:

Teele ütles ...

Tundub oivaline :)
Kuid kui suur peaks olema see vooderdatud pann? Kas kõrgemate servadega ahjuplaat jääb selle koguse peale liialt suureks?

Tuuli ütles ...

Teele, brownie on tõesti hästi mõnus. Tasub proovida :) Siintoodud kogus sobib ca poole ahjuplaadi suurusele vormile, terve plaadi jaoks tuleks võtta topeltkogus. Panen selle ka retsepti juurde kirja ja tänud tähelepanu juhtimast, et oluline info retseptis puudu :)

Teele ütles ...

Aitäh Tuuli :)
Kuna plaadi suurus on mind ennemgi painand, siis siiani veel pole teinud. Kuna ma pole üldse pähklisõber, siis mis pähkel võiks sarapuupähkli asemel veel sobida, mis oleks nö tagasihoidlikuma maitsega?
Igatahes nüüd ma proovin küll ära!

Tuuli ütles ...

Jahvatatud mandel on ka väga hea jahuasendaja ja minu meelest on mandlimaitse kookides hästi mõnus. Just selline delikaatne ja hõrk.

Teele ütles ...

Aitäh :)