10. aprill 2013

Jõhvika-mädarõika kaste. Rege rauta suvel....

Esmalt olgu seletuseks öeldud, et ma ei ole meeltesegaduse käigus aastaaegu segamini ajanud või muul moel ajas orientatsiooni kaotanud. Jõhvikas on sügisemari ja palju parema meelega kirjutaksin praegu rabarberist ja karulaugust, aga valge lumekate jõllitab halastamatult sirades akna tagant vastu ja ei lase unustada, et kevad on meil sel aastal ikka vääääga hiline. Kui nüüd järele mõelda, siis kodumaine peaaegu viimane värske, mida hetkel veel turult saada, ongi seesama jõhvikas. Imelise isesäiluva väega ja võrratult vitamiine ning elujõudu täis.


Enda õigustuseks võin öelda, et sirvisin üht hästi vahvat raamatut Diana Henry "Salt. Sugar. Smoke. How to preserve fruit, vegetables, meat and fish" ning silma jäigi see jõhvika-mädarõika kaste. Hmmm, esmapilgul kõlas umbes nii nagu "maasika-sinepi kaste" ja tundus tõeliselt veider kooslus olevat. Veidi järele mõeldes sain loogikale pihta küll. Tegemist on Venemaalt pärit retseptiga ja algselt tehti seda hoopis toorestest pohladest, mis siis suhkruga purustati ning kuhu ka mädarõigast lisati. Igati vahva mõte! Kaste sobib hästi lihatoitude - siga, part, veis, lammas, metsloom - juurde. Hapukas maitse jõhvikast ja veiniäädikast, magus maitse suhkrust ning särtsu mädarõikast. Toimib igati. Omapoolse lisandina soovitaksin veel juurde veidi tšillit, aga see on juba igaühe enda otsustada.



Retsept ise on järgmine:
300 g jõhvikaid
100 g moosisuhkrut (võib kasutada ka 1+3 suhkrut, saab eriti tugeva tarretise)
3 sl mädarõigast (kas värsket riivituna või purgist võetud)
näpuotsaga soola
3 sl palsamiveini äädikat


Aseta jõhvikad ja veiniäädikas kastrulisse ning kuumuta vaiksel kuumusel, kuni jõhvikatest hakkab mahl eralduma. Võid lisada ka veidi vett põhja peale. Keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit ja püreeri siis kogu mass. Lisa potti suhkur ja mädarõigas ning keeda veel umbes 5 minutit või veidi rohkem. Valmis kaste tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Sobib ideaalselt erinevate lihade kastmeks ning läheneva grillihooaja valguses kavatseme meie küll selle mõnusa kastme koosluse nii mitmegi lihaga ära proovida.
 

2 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

maasika-sinepikastmest rääkides, õnnestus eile parimate Itaalia juustude juurde maitsta arbuusi-sinepimoosi. Ehkki esialgu kerkisid kulmud juuksepiirini, tuleb tunnistada, et maitses lihtsalt imeliselt! Üllatusi jagub:) Superfotod, Tuuli!

Tuuli ütles ...

Ossa-poiss, see arbuusi-sinepimoos kõlab nii friikilt, et selle peale minu fantaasialend küll ei tuleks. Jube põnev ja täiesti rutiinivaba. Äge!
Tänud heade sõnade eest ka. Mõnusat jätkuvat Itaalia avastamist, järgmisena tuleb siis teade prociutto-jäätisest või vaarika-risotost :)))