8. märts 2013

Spinat, kikerhernes ja praetud muna

See retsept on pärit märtsikuisest ajakirjast Mari, kus lisaks muudele mõnusatele roogadele - valged kastmed kalale ja kanale, fenkoliga marineeritud räimed, kalkuni-kookospiima karri, datlikook jpm - on luubi alla võetud spinat ning spinatitoidud. Selliseid põhjalikke ülevaateid ühest toiduainest kirjutada on igati mõnus töö. Reeglina taasavastan ka enda jaoks need toiduained uuesti. Erandiks ei olnud ka spinat ning miks peaks kindlasti spinatit sööma, selgub varakevadist ajakirja numbrit sirvides. Märksõnadeks on kehakaal, vähiennetus, vererõhk, immuunsüsteem, silmade tervis, põletikuvastane toime jne.


Tegelikult on spinat meie kodus üsna sage külaline niikuinii. Spinatisupp või siis spinatipirukas on need toidud, mida ikka ja jälle teeme. Lisaks on noored väikesed spinatilehed mõnus salatipõhi. Just selliseid salatisse sobivaid spinatilehti müüd juba mõnda aega Prisma kett, kus korralik kotitäis ehk 250 g on väga mõistliku hinnaga saadaval. Kui toit just püreestamisprotsessi ei läbi, on selline kuju säitanud spinat minu meelest tunduvalt apetiitsem, kui sügavkülmutatud püree (mis on spinatisupi jaoks samas väga ok).


See kikerhernestega spinatine roog oli aga meie endi jaoks ka meeldiv avastus. Selline veidi vahemereline kooslus ja muna on kui kirss tordil. Hästi lihtne valmistada, tervislik ja maitsev ning igati paastuaega sobiv ka.
Toodud kogusest peaks jätkuma 4-le
4 küüslauguküünt, hakituna
500 g spinatit, jämedalt hakituna
2 sibulat, hakituna
1 tl köömneid
½ tl tavalist või suitsutatud paprika pulbrit
½ tl jahvatatud vürtsköömneid
400 g purk kikerherneid
400 g purk purustatud tomateid
0,5 l kanapuljongit
4 muna
Soola  ja pipart
Suhkrut maitse järgi
Õli praadimiseks


Esmalt alusta sellest, et kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa kuuma õli sisse 1 küüslauguküüs hakituna ning lase kergelt pruunistuda. Lisa spinat ning kuumuta, kuni spinat vajub kokku, kuid on veel erkroheline. Tõsta spinat pannilt kõrvale.
Samal pannil kuumuta taas õli, lisa hakitud sibul ja ülejäänud küüslauk. Kuumuta mõned minutid ja lisa siis köömned, paprika ja vürtsköömned. Prae paari minuti jooksul kõik läbi ning lisa siis nõrutatud kikerherned ja tomatikonserv. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud ning tomatikaste hakkab kergelt pruunistuma. Lisa kuum puljong, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta umbes 20 minutit. Võid mõned kikerherned kahvliga vm abivahendiga puruks litsuda. Sega juurde spinat.
Teisel pannil kuumuta õli ning prae mune, kuni munavalge on kalgendunud, kuid munakollane veel seest vedel. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerimiseks tõsta igale taldrikule kikreherneid spinatiga ning selle peale aseta praemuna.

Retsept ilmus 2013. aasta märtsikuises ajakirjas Mari



Kommentaare ei ole: