19. märts 2013

Lihtsamast lihtsam. Avokaado-munavõi

Selle geniaalselt kokkusobiva koosluse soovituse sain ühelt toredalt blogilugejalt eelneva avokaadopostituse juures. Taaskord tuleb tunnistada, et vahel on maitseelamus ja toiduvalmistamisse panustatud aeg pöördvõrdeline. Selline lihtne kodune ja väga tervislik võileivakate valmib pea olematu pingutusega. Peamine aeg kulub munade keetmisele.



Kahjuks ei jää avokaado kevadrohelisest värvist munaga segunedes liiga palju alles. Lisaks sellele on avokaado üks neist viljadest, kes õhu käes pruunikaks tõmbab. Selle vastu aitab sidrunimahlaga piserdamine, aga samas ei sobi siia toitu liiga tugev sidrunihapu maitse. Nii et värvuse koha pealt tuleb veidi silmad kinni pigistada ja keskenduda maitsele.
Tegemine on aga lihtne. Keeda munad ja varu koju piisavalt küpseid avokaadosid. Avokaado küpsusest annab tunnistust kergelt vetruv koor. Kui poes pakutavad avokaadod on kõik kivikõva olemisega, pista avokaado koos õuna või banaaniga paberkotti ja jäta paariks päevaks külmkappi. Küpsevad ilusti järgi. Käi ainult piisavalt sageli kompamas, siis ei küpseta avokaadot üle.
Arvestada võiks umbes nii, et 1 muna + keskmine avokaado. Keedetud muna purusta kahvliseljaga, samamoodi vajuta püreeks ka avokaado ning sega avokaado ning muna omavahel. Maitseta soola, pipra ja maitserohelisega. Soovi korral võid särtsu andmiseks veidi sidrunit või ka sidrunipipart lisada. Söö röstitud leiva või saiaga või kasuta näiteks võidena muu võilevakatte alla. Viimistel värskelt jahvatatud must pipraga ja sortsukese pealepiserdatud oliivõliga.



Täna õnnestus pildile saata ka kevadised päikeselaigud. Talvehooajal minu pildistamiskoha peale päike ei paista ja kõrgemalt käima hakkava päikese üheks esimeseks märgiks on toa sellesse osasse langev päikeselaik. Esimese hooga hakkasin juba kukalt kratsima, et kuidas ma nüüd selle päikese kinni katan, aga järele mõeldes tundus see arutu mõte olevat. Las see päike jääb ka pildile ja kuidas ikka kinni matta midagi, mida oled juba kuid oodanud ja igatsenud. Nii jäi pildile ka läbi kardinate sillerdav varakevadine päike. Küll see kevad ka  kunagi meile jõuab ja pakase ning kõleda tuule minema peletab.

Kui aga munavõile vaheldust soovida, siis üks hästi mõnus kooslus on avokaado ja lõhega leib. SELLINE

6 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

see päikeselaik on nii lootusrikas ja helge, tõesti, kuidas olekski raatsinud seda kinni katta:) avokaadomääre munaga on ideena super, läheb kindlasti kasutusse, oleme sel kevadel vägagi avokaadolainel olnud. Õnneks on enam-vähem kogu aeg neid küpseid tumedakoorelisi isendeid saada, nii et isegi järelküpsetamise vaev jääb nägemata.

Anonüümne ütles ...

Rõõmus üllatus on näha, et minule nii meeldiv kooslus munast ja avokaadost teistelegi kaasmaalastele positiivseid maitseelamusi pakub! :) Ja kui rääkida tervislikkusest, siis selline kate teraleival on hommikusöögiks lausa ideaalne - head rasvad ja valgud kõik siin olemas! :)

Päikest kõigile!
Nele

Tuuli ütles ...

Nele - suured-suured tänud seda imelihtsat ideed jagamast. Vaadates blogi liikluse aktiviseerumist peale postituse üles riputamist, tundub, et see idee on väga paljudele korda läinud ja meeldinud. Meil igal juhul see kooslus püsimenüüsse lisatud. Tänud!

Anonüümne ütles ...

See päikeselaik pildil on niiiiiiiii armas ja nii lootust andev :)
Avokaado on kapi peal ja võie ootab tegemist.

Pille ütles ...

Keegi on tõsisel avokaadolainel - aga hetkel on nii häid avokaadosid saada, et pole ka imestada :)

Mul oli muide üsna sarnane retsept viimases ajakirjanumbris (märtsi omas siis), aga ma lisan natuke kurki ka. Erinevalt teistest munavõietest ja -salatitest tuleb see muidugi kohe ära süüa, sest hiljem pole roog lihtsalt enam söödavat värvi :D

Tuuli ütles ...

Pille - avokaadolainel jah, kuidas Sa aru said :)
Kui maitseomaduste üle sellel kooslusel võib ainult aplodeerida, siis värv on tõepoolest murelapseks. Pidulaua ehteks just neid võileibu ei säti. Hullult hea sellegipoolest!