22. märts 2013

Avokaado-mooniseemne kook rohelise avokaadokreemiga

Hetkel olen mässitud lootusetult avokaado võrku. Kui kodus on alla kolme avokaadovilja, on paanika garanteeritud. Kõige suurem väljakutse on vilju õiges järjekorras kasutusele võtta, et ikka kõige küpsemad söögiks, enne kui nad pruuniks tõmbuvad ja järelküpsemist vajavad viljad ootele, kuni küpsusaste kasutuskõlbulik.
Seni, tuleb tunnistada, on suurem osa avokaadosid ikka pigem soolase toiduna kasutamist leidnud. Tegelikult olen üsnagi teadlik, et avokaado on samavõrra magusroa kui soolase toidu komponent. Blogis on seni küll magusaid avokaadotoite napilt. Jäine avokaado-kondenspiimakook tasub kindlasti avastamist. Samuti Juci avokaado-vanillijäätise dessert (mille retsepti leiab SIIT) või siis Marju avokaadojäätis. 
Seekord sai aga katsetatud mooniseemnese avokaadokeeksiga, millel vahel erkroheline avokaadokreem.



Tunnistan kohe, et see koogiidee kummitas juba mõnda aega. Krõmpsuvad mooniseemned, avokaado mahlasus, mandlite pähkline küllus....see kooslus tundus vastupandamatult paljulubav.
Pettuma ei pidanud. Kook tervikuna on veidi teistsugune. Ei saaks öelda, et avokaado oleks liialt äratuntav, samas annab see roheline vili ikkagi ainulaadse maitsenüansi. Kes avokaadoklubisse kuulub, see tõenäoliselt naudib.


Mooniseemne-avokaadokeeksi jaoks läheb vaja:
2 küpset avokaadot. püreestatuna
50 g võid, toasoojana
2 dl suhkrut
4 muna, valged ja kollased eraldatuna
50 g mandlijahu (või peeneks jahvatatud mandleid)
50 g mooniseemneid
100 g jahu
2 tl soodat
näpuotsaga soola
2 sl sidrunimahla
Vahusta toasoe või suhkruga. Püreesta avokaadod köögikombainis koos sidrunimahlaga. Sega munakollased ükshaaval või-suhkrusegu sisse. Lisa avokaadopüree. Sega omavahel jahu, mooniseemned, mandlijahu, sooda ja sool. Sega omavahel mõlemad segud. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega siis ülejäänud ainetega ettevaatlikult tainast alt üles tõstest. Kalla võiga määritud ja/või küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga vormi sisse ning küpseta 160-170 kraadi juures umbes 50 minutit. Küpsust kontrolli tikuga, koogi sisse torgatud puidust tikk peaks jääma puhtaks.
Tõsta ahjust, eemalda vorm ning lase jahutusrestil jahtuda



Avokaadokreemi jaoks läheb vaja:
1 küps avokaado
ca 200 g tuhksuhkrut
2 sl sidrunimahla
Kui tahad kreemisemat varianti, lisa veel 200 g toasooja toorjuustu.
Purusta avokaado sidrunimahlaga. Lisa tuhksuhkur ja sega kõik ühtlaseks. Kui kasutada toorjuustu, siis sega esmalt toasoe toorjuust püreestatud avokaadoga ning lisa siis tuhksuhkur.



Poolita jahtunud kook horisontaalselt ning määri kreem keskele. Aseta keeksi pealmine pool kreemiga määritud poolele peale ning puista koogile tuhksuhkrut.
Retseptiidee leidsin SIIT.

Üks lemmikuid avokaadosalateid on aga hetkel punase sibulaga, suitsulõhega, greibi ja apelsiniga ning avokaadoga salat.



Võrratult värske ja värvikirev. Avokaadole aplaus! See vili aitab isegi lõputuna näivasse talve erkrohelist värskust tuua.

2 kommentaari:

Kadri Hekk ütles ...

Suure avokaado- ja küpsetamisfännina proovisin seda kooki teha ja tulemus oli ootamatu. Kook oli nimelt ääretult mõru. Teadjast sõbranna oskas rääkida, et avokaado ei talu kuumutamist ning läheb mõruks. Ehk et avokaadost küpsetatud kooki teha ei saa?

Tuuli ütles ...

Kadri, esmalt kahju, et koogiga niimoodi läks. Julgen käsi südamel kinnitada, et minu kook söödi kiiduavalduste saatel ära ja mõrust maitsest ei olnud juttugi. Samas meenub mulle, et mõni aeg tagasi oli mul endal küll kogemus avokaado sees küpsetatud munaga (mille kohta leiba internetiavarustest üsna palju infot) ja sel korral muutus avokaado küll üsna mittesöödavalt mõruks. Siinkohal peaks täitsa teemat uurima - kas äkki on tegu erinevate avokaadosortidega või siis avokaado küpsusastmega seotult muutub maitse. Proovin katsetada ja asjas selgusele jõuda.