17. veebruar 2013

Unustatud sünnipäev ja 15 minuti laimitort

Nüüd on siis see käes! Toidublogi pidamine on avanud mulle niipalju uksi ja pakkunud viimastel aastel hulganiselt ka toredat tööd ning eneseteostust. Vahvat toiduteemalist tööd ja eneseväljendust on tekkinud juba sel määral, et sel aastal unustasin oma armsa blogi sünnipäeva sootuks. 9. veebruaril kolm aastat tagasi tegin nimelt oma esimese sissekande siiasamasse blogisse.
Andke andeks, kallis kulinaarne päevaraamat ja kõik armsad blogikülastajad, et selle kolmanda sünnipäeva unustasin! Püüan järgmistel aastatel hoolsam olla.




Et veidigi heastada unustamist, tegin täna torti. Just sellist imelihtsat ja 15 minuti torti, mis sobib kiireteks aegadeks. Maitseb see tort tõesti hästi, vaatamata tegevuskäigu ülimale lihtsusele. Seda retsepti esmalt vaadates tundus kahtlane, kas ei ole mingi viga sisse lipsanud küpsetamisaja ja tegevuskäigu juures. Et kas ikka nii saab ja kas ikka täidis taheneb vaid kümne minutiga. Läbi proovitud nüüdseks 2 korda ja kõik toimib. Nii et kiirete aegade sünnipäevatort võib selle Key Lime Pie loogikaga valmistatud koogi lisatiitel olla küll.




Kui vaid oleks võimalik, siis ulataksin kõigile teile, armsad blogikülastajad, igaühele ühe tüki kooki. Nii armas, et olemas olete, minu blogi jätkuvalt (vaatamata vahel hõredaks kiskuvatele postitustele) külastate ja sageli ka tõeliselt armsaid kommentaare jätate. Nii palju soojust, head energiat ning toredaid soove on selle kolme aasta sisse mahtunud ja selle eest pean just teid tänama, kullakallid blogi külastajad.


Kui aga koogist veel rääkida, siis tegemist klassikalise puruküpsise põhjaga ja rikkaliku magusa-hapu kooslust pakkuva täidisega koogiga. Põhja jaoks sobivad hästi ka muud küpsised - miks mitte proovida vahelduseks näiteks šokolaadiküpsistega. 
200 g Digestive küpsiseid

50 g võid

5 dl magusat kondenspiima

1,5 dl paksemat hapukoort (väga hästi sobib Saare Smetana) või toorjuustu

2 -3 laimi mahl

1 laimi riivitud koor

Vahukoort kaunistamiseks




Kuumuta ahi 180 kraadini. Purusta köögikombainis küpsised ning sega need sulatatud võiga. Suru purutainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva küpsetusvormi  (sobib väiksemat sorti koogvorm 20-24 cm läbimõõduga, suuremale vormile arvesta 1,5-2-kordne kogus) põhjale ja küpseta ahjus 6-8 minutit, kuni põhi hakkab kergelt pruunistuma.

Sega omavahel täidise ained – kondenspiim, hapukoor, laimimahl ja –koor. Kalla eelküpsetatud põhjale ning aseta ahju umbes 8-10 minutiks, kuni väikesed augud hakkavad koogi pinnale tekkima. Ära pruunista. Enne serveerimist jahuta kook korralikult maha. Garneeri vahukoore ja laimisektoritega. 

Vahvate kulinaarsete kohtumisteni ka neljandal blogimisaastal! 

 

 

18 kommentaari:

Suslik ütles ...

Palju-palju õnne blogile ja selle säravale kirjutajale! :) Soovin Sulle hulganisti põnevaid ja uusi projekte, Tuuli!

Ragne ütles ...

Palju-palju õnne naaberblogijale:) Särtsakad toiduteemalisi mõtteid ja katsetusi uueks aastaks! ...ja mis muud veel öelda, kui - hip-hip-hurrraaaa!

Juc ütles ...

Palju õnne Sulle, Tuuli! Ja Su kulinaarsele päevaraamatule samuti! Siin on alati põnev, maitsev, ilus ja soe õhkkond! Muide, mina unustasin samuti oma blogi sünnipäeva sel korral ära, sai teine lausa 5-aastaseks, nii et unustasin juubeli :).

Katrin ütles ...

Ei noh, alles see oli, kui aasta tagasi postitatud sidruni-beseekooki (suure menuga) järele tegin - igatahes palju õnne järjekordse aasta jagu suurepäraste köögitoimetustega hakkamasaamise puhul ja aitäh neid nii mõnusalt jagamast!
Tervitades,
suur fänn =)

Ülle ütles ...

Tuuli, õnne sinu kirjapandud päevaraamatule! Säravaid mõtteid ja sooja südamega kirjutatud lugusid! Ja et järgmisel aastal saaks seda kõike taas soovida:)

Liina ütles ...

Palju-palju õnne Sulle Tuuli, blogi sünnipäeva puhul! Ikka jätkuvat inspiratsiooni ja uusi maitsvaid katsetusi! Siit on alati midagi ilusat ja kasulikku leida :)

ilse ütles ...

Õnnesoovid sünnipäevaks ! Koogi panen "kõrvataha" selline kiire kook sobib mulle hästi:)
Uskumatuna tundub see, et alles 3 aastat... meilgi saab juba kohe 2 :D
Edu Sulle, mina olen Sinu kokkamistoimetuste suur fänn;)

Piret ütles ...

Palju õnne, hea Tuuli! Siin blogis on kirjas nii palju vajalikku, põnevat ja inspireerivat. Jätkuvat kirglikku toimetamist toiduteemadel!

Anonüümne ütles ...

Palju õnne blogile! Tegin kohe selle koogi järgi ja kui kondenspiima ja muu kraami segu valmis sai, siis mõtlesin küll, et see küll ära ei tardu...kui aga 10 min. pärast koogi ahjust välja võtsin, oligi kõik tardunud. Suur aitähh, super maitsev!!

Mari-Liis ütles ...

Palju õnne, Tuulikene! Sina ja su blogi olete mõlemad inspiratsiooniks. Et indu ja ideid jaguks veel kauaks-kauaks-kauaks!

kaksteist.com ütles ...

Õnne! Õnne! Ja veelkord - õnne! :) Nii nagu ilmselt ka väääääääääga paljudele teistele, meeldib ka minule siin blogis silmadega kõiksuguseid hüvasid roogasid söömas käia ning lemmikumaid oma köögis järele proovida. Aitäh selle võimaluse eest, Tuuli ja Tuuli blogi! :)

P.S. Mul on tunne, et ma armusin sellesse koogile taustaks olevasse seinavärvi just lootusetult ära...

Silja ütles ...

hilinenud õnnesoov on kõige enam õnnetoov;-) edu ja inspiratsiooni ka edaspidiseks, Tuulike!:)

Anonüümne ütles ...

Mis selle koogivormi mõõduks võiks olla, sest ma võtsin selle kõiksema tavalise ja sellest koogist küll kooki ei saanud :(

Tuuli ütles ...

Anonüümne, koogivormi mõõduks sobib 22-24 cm läbimõõduga vorm, suurema puhul tuleks võtta kas 1,5 või 2-kordne kogus. Tänud tähelepanu juhtimast, panen selle ka retsepti kirja.

Marilin ütles ...

Mul läks koogiga küll umbkaudu 30 minutit aega, kuid sellegi poolest on tegu ühe kiireima koogiga, mida teinud olen. Pere sünnipäevaline jäi ka väga rahule, tõesti maitsev. Tänud!!

Tuuli ütles ...

Marilin, tore, et meeldis! Olgu või 30 minutit, aga kärmelt ja lihtsalt valmib see kook siiski :)

Maarja Taavel ütles ...

kas ma tegin miskit valesti või no see sai nii ülimagus, et süüa võimatu? 5dl on mitu grammi kondentspiima? (vb arvestasin selle valesti)

Tuuli ütles ...

Maarja, ma ei ole kahjuks kondentspiima kaalu ja mahu vahekorda võrrelnud, seega ei julge hetkel öelda, milline on 5 dl grammkaal. Selle koogi puhul peaks kondentspiima magusust tasakaalustama laimi hape ehk siis natuke sõltub lõpptulemus ka sellest, kui palju laimimahla lisada ja kui hapude laimidega on tegemist.