12. jaanuar 2013

Labne(h) ehk jogurtijuust. Isetehtud ja ürdi-tšilli marinaadis

Tahaks alustada õnneliku õhkamisega, et ma ei väsi vaimustumast oma tööst. Armastan toiduteema ümber koondunud tööd seepärast, et tänu töökohustustega seotud uute ideede otsingutele "komistan" ma pidevalt vahvate toitude otsa. Siinne postitus on üks järjekordne näide. Lihtne asi, aga meele teeb rõõmsaks :)


Tegemist on jogurtijuustuga ehk labne või labneh juustuga. Levinud Liibanonis ja Lähis-Idas. Tegelikult olin jogurtijuustu ka eelnevalt teinud ja nautinud seda, kuivõrd lihtsalt saab kodus kreemist ja puhta maitsega määrdejuustu teha. Millegipärast oli aga kahe silma vahele jäänud see, et sellesama juustuga võib üht-teist veel edasi ette võtta. Näiteks marineerida juustust valmistatud pallikesi meelepärastest maitsetes. Kasu kahekordne - õlis marineeritud juust säilib nii kauem ning lisaks saab katsetada põnevaid maitsekombinatsioone.


Alustuseks siis sellest, kuidas teha jogurtijuustu. Retsepti tuleb kirja panna täpselt kaks komponenti - paks jogurt (näiteks Kreeka või Türgi jogurt) ja sool. Vahekord umbes selline, et 500 g jogurti peale 0,5 tl soola. Jogurt ja sool tuleks segada. Järgmiseks kata kahekordse marliga suurem sõel. Marli peab jääma parajalt üle sõela äärte rippuma nii, et pärast õnnestub otsad nõrutatava jogurti peale keerata. Aseta sõel suurema kausi peale, kuhu hakkab nõrguma vedelik. Kontrolli, et sõel liiga sügavale ei ulatu ja väljanõrguv vedelik sõela põhjani ei ulatuks. Tõsta marli servad üles ning seo jogurt tihedalt marli sisse. Aseta sõelal olev jogurtipall vajutuse alla ning jäta jahedasse nõrguma. Nõrutamise aeg võib olla alates 15 tunnist kuni paari päevani. Mida kauem hoiad, seda tugevama ja tihedama juustu saad. Protsessi kiirendamiseks võid vahepeal ka pallikest pigistada seni, kuni hakkab eralduma piimjas vedelik. Nõrgunud juustupall ei tohiks olla enam vesimärg, vaid lihtsalt niiske. Siis on piisav hulk vett välja nõrgunud. Valmis juust haruta marli seest välja ning säilita külmas ja õhukindlalt suletud anumas.
Valmis juustu võid segada meelepäraste lisanditega või süüa niiasama määrdejuustuna. Sellisel kujul säilib juust mõned päevad. Kui tahad aga edasi mängida, siis otsusta esmalt, milliste maitsetega juustu sooviksid valmistada. Veereta juustust väikesed Kreeka pähkli suurused pallid. Soovi korral veereta juustupalle maitseainetes ning aseta siis purki, kuhu kalla peale oliiviõli nii, et juustupallid oleksid kaetud. Veidikene võid juustupallidele peale saputada ka soolahelbeid ja värskelt jahvatatud pipart. 


Need marineeritud juustupallid sobivad hästi nii määrdejuustuks, salatisse, suupistete valmistamiseks või muuks meelepäraseks. Juustu sobib hästi ka sidrunimahlaga maitsestada.


Maitsestamiseks võid kasutada aga mitmeid erinevaid lisandeid:
Hakitud värsked või kuivatatud ürdid
Küüslauk
Jahvatatud vürtsid (nt koriander, pipar, vürtsköömned)
Hmeli-suneli maitseainesegu
Köömned
Sidrunikoor
Värske või kuivatatud tšilli
Vanillikauna seemned või kaneel (siis jäta sool juustu sisse panemata)
Kuivatatud puuviljad
jpm.   

12 kommentaari:

Piret ütles ...

Superlahe idee, Tuuli! Tänud jagamast, lähen panen kohe jogurti nõrguma:)

Juc ütles ...

Kordan Pireti sõnu - superlahe idee. Mulle kohutavalt meeldivad kõik sellised marineeritud juustud. Pean marlit muretsema, mu tagavarakapp pole siin Eestis veel sugugi hästi varustatud! :) Ja muidugi jogurtit. Mõte liigub sinna, et za´atariga oleks äkki väga hea, koriandri-laimiga vbl...

Tuuli ütles ...

Lahe, et idee laiemat ringi sütitab. Lihtsuse eest tulevad topeltpunktid :)
Juc - ma ise mõtlesin ka zatar'i peale, dukkah on ka üks, milles ka originaalvariantides seda juustupalli veeretatakse ja kasvõi kodumaised ürdi-soola või särtsusoola segud annavad tulemuseks kindlasti mõnusa maitse. Nii et katsetamisrõõmu jagub mõneks ajaks. Umami valikus sul ka põnevaid maitseid jagub

Marianne S ütles ...

Oojaa!
Sellised marineeritud juustukuulid panevad minugi silma särama ja ärgitavad kohe järele proovima.
Tänud pideva inspiratsiooni eest, Tuuli!

Anonüümne ütles ...

Kas seda mõne eestimaise jogurtiga ka proovida võib? Näeb väga ahvatlev välja aga väikelinna poodidest pole alati kreeka või türgi jogurtit võtta?

Tuuli ütles ...

Tänud, Marianne, heade sõnade eest. See, kui miski inspiratsiooni tekitab, on kõige suurem rõõm ja kompliment :)
Sinu kaunist käsitööd käin ka pidevalt piilumas ja millegipärast hakkavad iga kord näpud vaikselt sügelema. Ju tuleb töövahendid varsti jälle sahtlist välja kraamida ja toidule vahelduseks veidi näputööd ka teha.

Tuuli ütles ...

Kodumaiste jogurtitega, pean tunnistama, ei ole ise veel katsetada jõudnud. SEega kindlalt ei oska midagi lubada. Kui proovida, siis oluline oleks jälgida, et eralduma hakkaks vesine, mitte aga piimjas vedelik. See tähendab, et jogurt ise ei tohiks läbi marli valguda, vaid ainult vee peab välja saama. Hapukoort olen küll kuivatanud ja võib-olla annaks proovida hoopis lahja hapukoorega.

Karima B ütles ...

selleks sobib ka eestis olev paks hapukoor ning ka paks keefir
ma ei mäleta milline keefir eestis paksem oli alma firma oma vist
kuna mul siin eile õhtul polnud türgi jogurtit panin nõrguma siinse keefiri mida kutsutakse laben ja paksem on raib.eile tegin 800 ml labeni ja 200 ml raibiga
tuli ilusti välja!
paksem maitsestamata jogurt sobib ka

Eneli Kaarna ütles ...

Lahe, peab kohe proovima, aitäh idee eest! Aga mis see aeg võiks umbes olla, mis ta õli sees säilib? Mul tihti see küsimus, et kaua isetehtud asjad säilivad, näiteks igasugused küpsised ja määrded ja muud asjad, mis välimusel ikka head.

Tuuli ütles ...

Karima - tänud kasuliku info eest. Ma ise pakkusin ka, et kas paksem jogurt või hapukoor peaks ka asja ära ajama.
Eneli - õli sees peaks selline juust rahulikult 1-2 nädalat säilima. Eelduseks on see, et õli korralikult juustupalle katab.

ilse ütles ...

Mina küsin hoopis, et millise kvaliteediga õli sa sinna peale valad? Olen jogurtijuustu ka eesti jogurtist nõrutanud, äkki Tere oma seal 0,5 pakis on vist see kõige paksem (praegu ei tule meelde). Tuleb lihtsalt vähem juustu, kuna vett on rohkem:)

Tuuli ütles ...

Mina kallasin sinna jogurtijuustu peale hästi korralikku Horvaatiast toodud esimese pressi oliiviõli. Leiva peal või salatis juustu kasutades saab lisaks juustule siis ka õli kaasa haarata. Või siis maitsestatud õli salatikastmena kasutada. Kaotsi ei lähe midagi.