4. jaanuar 2013

Apelsinikook. Kleepuv, patune, tšilline ja ... veidi viinane

See Sybili kleepuv apelsinikook kleepus minu mõtetesse täpselt sel hetkel, kui teda esimest korda nägin. Lõpuks sai hingel pakitsev kihelus väljundi ja täna rändas minu ahju (ning loomulikult hiljem ahjust välja) seesama Kašmiiri tšilli ja viinaga patuselt kleepuv hõrk apelsinikook. Pean küll tõe huvides märkima, et kohalikust kaubandusest, täpsemalt Piprapoest, sai Kašmiiri tšilli asenduseks võetud küll Tai tšilli. Ei usu mina, et kook sellest kehvem sai :)



Pärit on see retsept taaskord ümbermaailma retseptide raamatust ehk siis fotograaf David Loftuse ja tema ümber koondunud kokkade koostööst sündinud "80 toiduga ümber maailma". See kook on paigutunud India jaotuse alla, aga samas on retsept tõenäoliselt pigem India-aineliseks töötluseks saanud, sest viin ei ole kohe kindlasti India algupärand. Pigem on see sealkandis üsna tundmatu märjuke. Kangematest alkoholidest oli võimalik Indiast leida väga nigela kvaliteediga brändisid ja rumme, aga teadupärast hindud ise alkoholi ei tarbi. Selle koogi viimistlemiseks sobis samas viin, mis seal salata, ülihästi.


Natuke patune sai see kook küll, samas annab keeksi meenutavale koogipõhjale tsitruseliste, viina ja tšilliga valmistatud siirupikaste hoopis teise meki. Just sellise mahlase, vürtsise, rikkaliku ja sõltuvust tekitava.
Väikesed mugandused tegin töö käigus retsepti ja minu kook sai selline:
150 g võid, toasoojana
150 g suhkrut
1,5 keskmise suurusega apelsini
3 suuremat muna
80 g jahu
75 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit
75 ml dessertveini (nt Põltsamaa Kuldne või Tõmmu, mina kasutasin hoopis Vana Tallinna glögi, mis oli käepärast)
1 sidrun
2 tl suhkrut
2 kuivatatud tšillipipra kauna
3 sl viina



Riivi ühe keskmise apelsini koor peene riiviga. Vahusta toasoe või suhkruga, sega juurde apelsinikoor ning ühekaupa ka munakollased. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu tainasse esialgu paar supilusikatäit jahu ning dessertvein. Sega.
Hakka lisama vaheldumisi ja pidevalt segades mandlijahu ning sõelutud jahu kuni kõik on taina sisse segatud. Vahusta munavalged ning sega õrnalt ka munavalgevaht tainasse. Kalla tainas 20 cm läbimõõduga ning küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 170 kraadi juures umbes 50 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Valmis kook jäta restile jahtuma.
Koogi küpsemise ajal valmista ette siirup. Selleks koori kartulikoorimisnoaga poole apelsini ja ühe sidruni koor. Eelnevalt pese hästi korralikult viljade koor kuuma vee all puhtaks. Asega 1 dl vett, 2 spl suhkrut, peenemaks purustatud tšillipiprad ning sidruni- ja apelsinikoor potti ning lase keema tõusta. Sega kuni suhkur on lahustunud ning lase vaiksel tulel keeda umbes 10 minutit. Tõsta kaas potile peale ning lase kümmekond minutit tõmmata. Pressi poole apelsini ja ühe sidruni mahl. Enne koogile valamist lase siirup veel keema tõusta, lisa tsitruseliste mahl ning viin ning kurna siirup läbi sõela. Veel soojale koogile torka sisse mõned augud ning nirista siirup koogile peale. Jahuta

Samast raamatust on pärit ka nasi goreng ja kedgeree.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See restoran ületas oma külalislahkuse ja professionaalse teenindamisega kõige kõrgemadki ootused. Naudingut valmistasid kõik pakutud road - eriline oli mahe veiseliha, soovitan kindlasti proovida. Tänutundega jään ootama uut võimalust toiduelamuste saamiseks.

Noname ütles ...

Otsides huvitavat apelsinikooki sattusin siia. Ja olen nüüd üsna nöutu, sest siirupit tehes EI tulnud välja siirup, jäi väga-väga vedel segu. Maitselt hea, aga eriti palju ei julgenud kooki immutada küll, see meenutas rohkem juba uputamist:D
Kogused said täpselt möödetud, mis pagan ma valesti tegin?

Tuuli ütles ...

Ei oskagi öelda, milles probleem võis olla. Ehk oleks pidanud siirupit pikemalt keetma, et rohkem vett aurustuks või siis oli apelsin eriti mahlane ja lahjendas siirupi liialt ära. Muidugi seda võib ka öelda, et see kook ongi hästi mahlane ja veidi meenutabki veidi uputatud kooki :)

Noname ütles ...

Kui oleksin teadnud - KÖIK selle siirupilaadse asja oleks pidanud koogile valama, sest maitse oli, mmmm, liiga hea, et tösi olla:D
Ok, mul ei olnud viina, aga oli ehtne valge rumm Dominikaanist. Haa, ma ise vihkan neid "tarku", kes iga asja asendavad ja siis veel pole rahul ka just algse retseptiga.
Igatahes ütlen suur aitäh, sest nüüd on mul usk olemas, et keeksilaadne kook vöib olla jumalik. Nii et viimase tüki pärast oli kodus kergelt pingeline olukord lausa.

Tuuli ütles ...

No väga vahva, et lõppkokkuvõttes koos end õigustas ja valge rumm tegi kindlasti kogu koosluse ainult maitsvamas. Ja kui viimane tükk pingelist olukorda tekitas, siis tuleb kindlasti uus partii valmis teha :)