31. detsember 2012

Mõnusat aastalõppu! Imelihtne šokolaadivaht peoõhtu kiireks desserdiabiks

Kaunist lahkuva aasta ärasaatmist ning meeleolukat uue aasta vastuvõtmist kõigile!
Tähistamist ja pidutsemist on sel aastal jagunud ja aastavahetuse saabudes on vähemalt mul endal küll väike ideekriis - on neid pühadetoite siin tehtud igas versioonis nii oma pere kui külaliste ning kingituste tarbeks. Aastavahetusel võibki siis veidi kergemalt võtta.


Neile, kel täna veel magusroa idee lahtine, üks imeliselt lihtne ja täiesti toimiv idee, kuidas valmistada viie minutiga (ei liialda) magusroog, mis sööjad mõnust mõmisema paneb.Kastme võib igaüks ise kombineerida - siin on toodud kirsikastme retsept, aga šokolaadivahuga sobib hästi ka toormoos kas vaarikast või maasikast või siis ka pohlane- või jõhvikane kaste.
Soovitus on ainult see, et ärge külaliste nähes seda magustoitu valmistage. Muidu nad äkki pettuvad, et sedavõrd maitsev magusroog nii kerge vaevaga ja kiirelt valmis sai. Tulemust maitstes võiks muidu vähemalt tunnikese kestnud köögis möllamist kahtlustada :)



Šokolaadivahu tegevuskäik on üsna ootamatu - kui muidu tuleb sulašokolaadi veega kokkupuute eest hoolikalt hoida, siis siin tuleb vesi lausa šokolaadi sisse segada. Seetõttu jälgi, et lisatav vesi on korralikult kuum ning et vett jaokaupa lisades šokolaadi korralikult pidevalt segada. Neid väikseid näpunäiteid jälgides on tulemuseks kerge ja õhuline šokolaadivaht.

200 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70%-liseka kakaosisaldusega)
100 ml keeva vett
1 – 1,5 tl vanillisuhkrut
125 ml vahustatud 35%-list koort
300 g külmutatud kirsse
1 dl suhkrut (soovitavalt 1+3 moosisuhkrut)
Sulata veevannil tükeldatud šokolaad. Sega väikeste kogustena ja pidevalt vispeldades juurde kuum vesi. Lisa ka vanillisuhkur. Viimasena lisa vahustatud koor. Kalla šokolaadivaht väikestesse vormidesse või tassidesse ning  aseta ca 30 minutiks külma.
Valmista kirsikaste – kalla kirsid potti või kastrulisse, lisa suhkur ja vanillisuhkur ning keeda valmis kaste. Kui kasutad tavalist suhkrut, keeda kauem (ca 20 minutit). Moosisuhkruga piisab 5-10 minutist. Jahuta ja serveeri koos šokolaadivahuga. 

Retsept ilmus 2013. aasta ajakirja Toit ja Trend jaanuari-veebruarinumbris
Paleoretsepti puhul asenda koor vahustatud kookoskoorega ning suhkur meega.
 

22. detsember 2012

Jõuluvürtsidega keeks puuviljade ja pähklitega

Väsimatud päkapikud toimetava raugematu innuga. Pühadepaine kruvib pingeid :) Tegelikult siiski mitte. Õhinapõhine üllatuste meisterdamine on üks mõnus tegevus ja kaubanduskeskustes tunglemise asemel koduses rahulikus olustikus mõnusate maiuste nikerdamine on igati hinge (sageli ka keha) toitev ettevõtmine.



Pehme piparkook on olnud meie pühadetraditsioonis juba aastaid. Emal oli üks lihtne, mingist Soome ajakirjast väljarebitud ja igati toimiv retsept juba sel ajal, kui piparkoogi sisse minevad kuivatatud aprikoosid saadeti meile otse Usbekistanist postipakiga meie suvitajate poolt. Nõuka-aja kaubanduses neid kuragaa nimelisi maiusi paraku ei leidunud. Mäletan senini, kuivõrd hästi maitsesid need oranžid kergelt nätsked ja veidi mõruda alatooniga kuivatatud aprikoosid. Ema pani alati mingi osa kõrvale, et jõulukoogi sisse ikka ka seda kraami jaguks.
Pean tunnistama, et olen ema retsepti tublisti aja jooksul tuuninud, aga põhiidee on jäänud ikka samaks. Üks mahlane keeksilaadne, kuhu küllaga jõuluvürtse, pähkleid ja kuivatatud puuvilju sisse segatud.


Tegelikult annab see pehme piparkook hulganiselt varieerimisvõimalusi nii lisandite (pähklid, puuviljad) kui ka maitsevürtside ja glasuuri osas. Igaüks võib oma lemmiku leida. Minu variant sai selline:
150 g võid
300 g tumedat siirupit
100 g tumedat muskovaadosuhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl jahvatatud muskaati
(neli eelnevat võid asendada 2 tl piparkoogimaitseainega)
1 tl küpsetuspulbrit
250 ml piima
2 muna
300 g jahu
Glasuur:
150 g toorjuustu, toasoojana
100 g magusat kondenspiima
granaatõunaseemneid
paar peotäit hakitud kuivatatud puuvilju (aprikoos, datlid, ingver, viigimarjad, rosinad vm - soovitavalt enne kas rummis või Vana Tallinna likööris leotatud) ja pähkleid
Sulata potis või. Lisa suhkrusiirup ja suhkur ning vürtsid. Sega. Tõsta pott  tulelt, sega massi sisse piim ja munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu ülejäänud massi sisse. Lisa kuivatatud puuviljad ning pähklid. Kalla tainas võiga määritud vormi sisse ning küpseta ca 180 kraadi juures umbes 45 minutit. Küpsust kontrolli tikuga - kui keeksi sisse torgatud tikk jääb puhtaks, on keeks valmis.
Selline keeks säilib õhukindlalt suletuna ka mahlasena, seega võid kingituseks mineva koguse juba eelnevalt valmis küpsetada.

Glasuurimise jaoks sega toorjuust kondenspiimaga. Kalla segu keeksidele, puista peale granaaõunaseemneid ning aseta keeksid kuni serveerimiseni külma.

21. detsember 2012

Trühvlid. Seekord mustikaga ja astelpajuga

Kibekiired päevad veel viimaste jõuluettevalmistustega on käes. Olukord kõikvõimalike kaubanduskeskuste juures ja ka niisama tänavatel on piisavalt neurootiliseks muutunud, selleks, et neist nüüd mõned päevad suure kaarega mööda käia. Õues ka parasjagu pakaseline, nii ongi mõnus soojas toas nokitseda ja kõik kodus olevad varud kingituste valmistamise teenistusse panna.


Trühvleid on saanud igal aastal valmistada. Sel aastal katsetasin kodumaiste marjadega trühvlitegu ilmestada.
Nii saidki käepäraseid komponente kombineerides valmistatud valge šokolaadi-mustikatäidisega trühvlid ja tumedad astelpajutrühvlid. Mõnusad mõlemad, marjade hapukus haakub hästi nii tumeda šokolaadi tummise maitsega kui ka valge šokolaadi imalavõitu olemusega.


Mustika-valge šokolaaditäidisega trühvlid
200 g valget šokolaadi
2 tl mustikajahu (Taarapõllu talu)
100 g kondenspiima
vanillisuhkrut
paar sl võid
200-300 g tumedat šokolaadi glasuurimiseks
kaunistamiseks kuivatatud rukkilille kroonlehti vm (Piprapoest leiab kuivatatud rukkilille ja roos kroonlehti)
Sulata vesivannil šokolaad. sega sisse kopürdenspiim, mustikajahu, vanillisuhkur ja veidi võid. Aseta sega külma paariks tunniks. Kui segu on tahenenud, vormi kinnastatud ja veidi õliste kätega (õhukesed köögi latekskindad) Kreeka pähkli suurused pallid. Aseta need küpsetuspaberile ning koos küpsetuspaberiga taas külma.
Viimistlemiseks sulata tume šokolaad vesivannil. Kasta mustika-valge šokolaadi pallid tumeda šokolaadi sisse, tõsta küpsetuspaberile ning puista peale meelepäraseid kaunistusi. Lase taheneda, kuni šokolaad on korralikult kuivanud.

Astelpaju ja tumeda šokolaadi trühvlid
300 g tumedat, vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
100 g võid
0,5 dl astelpajupüreed (ise tehes püreeri astelpaju ning kurna siis mass läbi sõela, kasutada võib ka Taarapõllu talu valmis astelpajupüreed)
Naturaalset mittemagusat kakaopulbrit
paar supilusikatäit mett



Haki või väikesteks tükkideks ning jäta toasooja pehmenema. Haki šokolaad väikesteks tükkideks. Kalla potti astelpajupüree ja mesi. Kuumuta, alanda kuumus miinimumini ning lisa sinna järk-järgult peeneks hakitud šokolaad. Lase šokolaadil sulada ning lisa lõpuks massi sisse ka pehme või. Sega mass korralikult läbi ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse vormi. Tõsta mass külma tahenema mõneks tunniks. Lõika tahenenud mass väikesteks tükkideks, veereta tükke kakaopulbris ning saputa ära üleliigne kakao.
Hoia trühveid jahedas.

Astelpajutrühvlite idee pärineb Suurest Kokaraamatust, mustikatrühvlid on enda katsetuste tulemus.
Trühvlite pakkimiseks vajalikud karbid on pärit Lainekarp firmast

17. detsember 2012

Valge šokolaadi trühvlid kookosega

Trühvlite, nagu ka teiste kingituste valmistamine kuulub ilmeksimatult jõuluaega. Võib üsna kindel olla, et kaubandusest saavad enne jõule otsa nii väikesed paberist trühvlirosetid kui ka tillukesed purgid. Kõik on kingitusi meisterdamas. Pean tunnistama, et ka mina olen juba aastaid muude soolaste ja magusate kingimaiuste vahele ikka mõned isevalmistatud trühvlid poetanud. SIIN üks popurrii võimalikest jõukommidest. Ja natuke NEID jõulumandleid ka lisaks.


Üks lihtne ning alati ka laste lemmikute hulka kuuluv maius on valge šokolaadi trühvel kookoshelvestega. Selle valmistamine on parasjagu lihtne, nii et soovi korral võib kommitegemise ette võtta koos lastega.
Trühvlite sisu tegemise jaoks on vaja:
100 g toorjuustu, toasoojana
200 g valget šokolaadi
soovi korral veidi koorelikööri ka lisaks. Nt Vana Tallinn Chocolate Cream on väga mõnus
lusikatäis võid
Kui soovid veidi mõrkjamat maitset tasakaaluks, siis lisa veel riivitud sidruni- või apelsinikoort. Sobib ka hakitud kuivatatud kirsse või jõhvikaid lisada. 
Sulata veevannil valge šokolaad koos võiga. Sega massi sisse toorjuust ja soovi korral lisa sorts kreemlikööri.
Sega kõik koostisained, kata kauss kilega ning aseta jahedasse ca 4 tunniks. Jahtunud massist on kõige lihtsam pallikesi veeretada nii, et tõmbad kätte köögikindad (ikka need valged, mitte kollased :) ), teed kindad veidi õliseks ning õliste näppude vahel veeretad Kreeka pähkli suurused pallid. Aseta need pallid küpsetuspaberile ning hoia kuni glasuurimiseni jahedas.



Katte jaoks on vaja:
200 g valget šokolaadi
100 g kookoshelbeid
Sulata šokolaad veevannil. Tõsta kahvli vm abivahendi abil eelnevalt valmis veeretatud täidisepallike sulatatud šokolaadi sisse. Tõsta välja ning veereta suuremale taldrikule laotatud kookoshelvestes. Tõsta küpetuspaberile ja jahedasse tahenema. Valmis trühvleid hoia jahedas, kui ei ole plaanis just koheselt neid ära süüa :)

Kui aga tekib jälle see mure, kuhu oma hoole ja armastusega valmistatud trühvlid pakendada, siis toredaid karpe (ja mitte ainult) pakub selline firma, nagu Lainekarp. Sinna minnes on tark ainult ette helistada ja endale vajaminev kaup paluda juba valmis panna.

15. detsember 2012

Hapukapsas mõduga

No ei ole vist vaja kellelegi üle korrata, et käes on hapukapsa tipphooaeg. Nii on olnud, on nüüd ja jääb olema, et jõulud, seapraad, pohlamoos, verivorstid ja hapukapsas tekitavad selle turvaliselt tuttavliku ning koduselt korduva tunde, mis jõululaua taha istudes meid kõiki tabab.


Kui eelmistel hooaegadel ei puudunud meie laualt SEE tumedas porterõlles hautatud hapukapsas, siis sel aastal sai üht lemmikut jõulurooga veidi uuendatud. Nimelt on juba mõnda aega meil saadaval mõdu ehk siis iidsete eestlaste jook, kus kohustuslikuks koostisaineks mesi.  Üks õlletootjatest, kes ka mõdut meie rõõmuks pudelitesse villib toob oma kodulehel välja mõduteemalised legendikatked:
Olümpose valitsejate surematuse pant ambroosia ei olnud miski muu kui mõdu. Skandinaavia rahvaste jaoks peitus iidses mõdus tarkuse jõud. Mõdu suurejooneline populaarsus vältas läbi keskaja, mil meejook voolas ojadena kuningakodades, aadlipaleedes ning kloostrites. Samal ajal, kui lihtrahvas kostitas end odavama veini ja õllega, sai mõdust pidujook, mis saatis nii rahvusvahelisi lepinguid kui perekondlikke suursündmusi.
Eelpool kirjapandu annab hea võimaluse ka oma kodus end kuningana tunda ja olla nii ülbe, et mesist rüübet hoopistükkis kapsale kallata. Mee maitse sobitumises korraliku hapukapsaga ei ole vajadust kahelda. Ja miks mitte tuttavlikult turvalist toitu murdosa kaupa veidi muuta ja aina paremaks kohendada.

Hapukapsas mõduga:
1 kg hapukapsast
0,5 l mõdu
Ca 1 dl suhkrut (kes armastab vähem magusat kapsast, võib vähem panna)
Soola maitse järgi
50 g võid
Soovi korral pomerantsi, ingverit vm jõulust maitseainet
Sega kõik koostisained potis ning aseta kas pliidile või ahju hauduma. Umbes tunni aja peaks hapukapsas valmis olema. Kontrolli veel maitseid, vajadusel lisa magusat, soolast vm meelepärast.
Juurde sobib loomulikult üks korralik rikkalik seapraad, ahjukartul ning rüüpeks korralik Riesling, soovitavalt sealt piirkonnast, kus ka hapukapsast hinnata osatakse :)

 

14. detsember 2012

Teistmoodi detsember juba sel laupäeval Veinisõbras

Sel aastal tuleb detsember teistmoodi. Vähemalt on see nii Veinisõbras, kus on küll suuremate pühade eel alati väga sõbralike hindadega ja väga häid veine jagatud, aga sel aastal on lisaks veel väike üllatus.
Detsembrikuine üllatus sai tegelikult juba alguse eelmisel laupäeval ning detsembri muudab teistsuguseks see, et järjestikku kolmel laupäeval saavad Veinisõbra külastajaid hüvade veinide juurde ka suupisteid maitsta.  Veinid siis Veinisõbra valikust ja suupisted blogijate valmistatud täpselt selle veini jaoks sobivaks sätitud, mida suupiste juurde on plaanis pakkuda.


Sellel laupäeval ehk siis 15. detsembril pakub suupisteid siinkirjutaja ja Liina
Niipalju ehk eelinfoks, et suupistete valmistamisel on kasutatud muuhulgas DanSukkeri tooteid (põnevaid retsepte DanSukkeri toodetest leiab hulganisel D-Kokaraamatust) - lõhe graavimisel on saadud veidi magus mekk pruuni suhkrut lisades ning kitsejuustu grillimisel tekkinud karamelline kiht on saanud tumedast roosiirupist magusat mekki. Lõhe on graavitud pruuni suhkruga, konjakiga ja apelsinipipraga. Lisaks on lõhesuupistele veel avokaadosalsat peale sätitud. Teine suupiste on siis peedipestoga, millel kergelt karamellise kooriku all kitsejuust. Mõlemad suupisted peaksid hästi sobima ka pidupäeva tervitusampsuks ja hea luksuslik Sancerre sobib sinna juurde suurepäraselt. Sancerre on vein, mis pärit Prantsusmaalt Loire'i jõe vasakkaldalt. Marjaks on Sauvignon Blanc ning minu arvamuse järgi on tegemist ühe elegantsema ja nõtkeima Sauvignon Blanc'iga. Võrreldes näiteks hästi tuntud Uus-Meremaa Sauvignon Blanc'iga, mis on roheliste muruste nõgese ja karusmarjade pomm, on Sancerre nüansirikkam, pooltoonides ja avastamisrõõmu pakkuva maitsebuketiga väga kaunis jook.
Aga et veinikirjeldamine ei ole just kõige nutikam tegu, siis huvilised võivad homme alates 12-st Veinisõbrast läbi astuda ja maitsta nii seda kirjeldatud veini kui ka teisi väga korralikke ja kvaliteetseid veine. Lisaks saab endale loomulikult ka pühadeaegse veinivaru laadahindadega soetada.



Kes maitseelamusi veel lisaks tahab, võib suupistete juurde maitsta Treppoja Sahvri hõrgutisi. Seekord siis proovimiseks avatud apelsini-tšilli ja rabarberi-tšilli maius. Hästi mõnusad mõlemad ja apelsini-tšilli maius on selline, millega võiks soovi korral isegi lõhet graavida või siis koos millega kala ka ahju pista.
Minu poolt pakutavate suupistete retseptid on aga järgmised:


Apelsinipipra, konjaki ja pruuni suhkruga graavitud lõhekorvike avokaadosalsaga


Graavitud lõhe
1 kg lõhefileed
Ca 50 g meresoolahelbeid
2-3 sl pruuni suhkrut
2 tl apelsinipipart
Sorts konjakit
Soovi korral veidi pomerantsi
Puhasta lõhefilee luudest. Sega omavahel sool, suhkur, apelsinipipar ja puista lõhefileele peale. Patsuta maitseained veidi lõhefilee sisse, tilguta peale veidike konjakit. Võid lõigata lõhefilee kaheks tükiks, lihapoole kokku keerata ning siis tugevalt kokku vajutada. Aseta lõhe õhukindlasse karpi ning jäta 24 tunniks marineeruma. Valmis lõhefileest lõika fileerimisnoaga õhukesed viilud.
Avokaadokreem
2 peeneks hakitud või kahvliga purustatud küpset avokaadot
100 g toorjuustu
1 punane sibul, hästi peeneks hakituna
sidrunimahla
haktitud tilli
soola ja pipart
soovi korral hästi peeneks hakitud punast tšillit
Sega peeneks hakitud avokaado, sibul, hakitud till ja toorjuust. Maitsesta soola ja pipraga, pigista sisse sidrunimahla ja soovi korral haki sisse tšillipipart.
Lavašikorvikesed
Lõika õhukesest lavašist ruudukujulised ja ca 10 cm läbimõõduga tükid. Piserda neid veidi oliiviõliga, suru muffinipanni  nii, et moodustuks äärtega korv ning küpseta 180-200 kraadi juures kuni korvikesed on krõbedad ja kergelt kuldpruunid.
Serveerimiseks aseta lõhefileest lõigatud tükid lavašikorvi, tõsta peale avokaadosalsat ning maitseta soovi korral veel soola ja pipraga. 




Marineeritud ja grillitud karamelline kitsejuust peedipestoga suupisteleival
Marineeritud ja grillitud kitsejuust
Värsket kitsejuustu
Oliiviõli
Tumedat siirupit
Hakitud värsket punet ja tüümiani
Veidike veiniäädikat
Soola ja pipart
Sega marinaadiained omavahel kokku. Lõika kitsejuustust ca 4-5 mm paksuses seibid ning marineeri neid paarkümmend minutit. Tõsta kitsejuust kuumale grillpannile ning küpsteta mõlemalt poolt kuni pinnale on tekkinud kuldsed triibud.
Peedipesto
2-3 keskmise suurusega ahjupeeti
1 dl kõrvitsaseemne või oliiviõli
50 g kooritud ja röstitud kõrvitsaseemneid
1-2 küüslauguküünt
50 g pecorino või parmesani juustu
Soola ja pipart maitse järgi
Soovi korral veidi cayenne’i pipart
Aseta kõik koostisained purustajasse ning surista pesto valmis.
Suupistete jaoks tõsta õhukesele ja kergelt ahjus krõbedaks röstitud leivaviilule peedipestot, aseta peale grillitud kitsejuust. Soovi korral nirista peale veel oliiviõli, viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ning kaunista tüümianioksaga.