14. detsember 2012

Teistmoodi detsember juba sel laupäeval Veinisõbras

Sel aastal tuleb detsember teistmoodi. Vähemalt on see nii Veinisõbras, kus on küll suuremate pühade eel alati väga sõbralike hindadega ja väga häid veine jagatud, aga sel aastal on lisaks veel väike üllatus.
Detsembrikuine üllatus sai tegelikult juba alguse eelmisel laupäeval ning detsembri muudab teistsuguseks see, et järjestikku kolmel laupäeval saavad Veinisõbra külastajaid hüvade veinide juurde ka suupisteid maitsta.  Veinid siis Veinisõbra valikust ja suupisted blogijate valmistatud täpselt selle veini jaoks sobivaks sätitud, mida suupiste juurde on plaanis pakkuda.


Sellel laupäeval ehk siis 15. detsembril pakub suupisteid siinkirjutaja ja Liina
Niipalju ehk eelinfoks, et suupistete valmistamisel on kasutatud muuhulgas DanSukkeri tooteid (põnevaid retsepte DanSukkeri toodetest leiab hulganisel D-Kokaraamatust) - lõhe graavimisel on saadud veidi magus mekk pruuni suhkrut lisades ning kitsejuustu grillimisel tekkinud karamelline kiht on saanud tumedast roosiirupist magusat mekki. Lõhe on graavitud pruuni suhkruga, konjakiga ja apelsinipipraga. Lisaks on lõhesuupistele veel avokaadosalsat peale sätitud. Teine suupiste on siis peedipestoga, millel kergelt karamellise kooriku all kitsejuust. Mõlemad suupisted peaksid hästi sobima ka pidupäeva tervitusampsuks ja hea luksuslik Sancerre sobib sinna juurde suurepäraselt. Sancerre on vein, mis pärit Prantsusmaalt Loire'i jõe vasakkaldalt. Marjaks on Sauvignon Blanc ning minu arvamuse järgi on tegemist ühe elegantsema ja nõtkeima Sauvignon Blanc'iga. Võrreldes näiteks hästi tuntud Uus-Meremaa Sauvignon Blanc'iga, mis on roheliste muruste nõgese ja karusmarjade pomm, on Sancerre nüansirikkam, pooltoonides ja avastamisrõõmu pakkuva maitsebuketiga väga kaunis jook.
Aga et veinikirjeldamine ei ole just kõige nutikam tegu, siis huvilised võivad homme alates 12-st Veinisõbrast läbi astuda ja maitsta nii seda kirjeldatud veini kui ka teisi väga korralikke ja kvaliteetseid veine. Lisaks saab endale loomulikult ka pühadeaegse veinivaru laadahindadega soetada.



Kes maitseelamusi veel lisaks tahab, võib suupistete juurde maitsta Treppoja Sahvri hõrgutisi. Seekord siis proovimiseks avatud apelsini-tšilli ja rabarberi-tšilli maius. Hästi mõnusad mõlemad ja apelsini-tšilli maius on selline, millega võiks soovi korral isegi lõhet graavida või siis koos millega kala ka ahju pista.
Minu poolt pakutavate suupistete retseptid on aga järgmised:


Apelsinipipra, konjaki ja pruuni suhkruga graavitud lõhekorvike avokaadosalsaga


Graavitud lõhe
1 kg lõhefileed
Ca 50 g meresoolahelbeid
2-3 sl pruuni suhkrut
2 tl apelsinipipart
Sorts konjakit
Soovi korral veidi pomerantsi
Puhasta lõhefilee luudest. Sega omavahel sool, suhkur, apelsinipipar ja puista lõhefileele peale. Patsuta maitseained veidi lõhefilee sisse, tilguta peale veidike konjakit. Võid lõigata lõhefilee kaheks tükiks, lihapoole kokku keerata ning siis tugevalt kokku vajutada. Aseta lõhe õhukindlasse karpi ning jäta 24 tunniks marineeruma. Valmis lõhefileest lõika fileerimisnoaga õhukesed viilud.
Avokaadokreem
2 peeneks hakitud või kahvliga purustatud küpset avokaadot
100 g toorjuustu
1 punane sibul, hästi peeneks hakituna
sidrunimahla
haktitud tilli
soola ja pipart
soovi korral hästi peeneks hakitud punast tšillit
Sega peeneks hakitud avokaado, sibul, hakitud till ja toorjuust. Maitsesta soola ja pipraga, pigista sisse sidrunimahla ja soovi korral haki sisse tšillipipart.
Lavašikorvikesed
Lõika õhukesest lavašist ruudukujulised ja ca 10 cm läbimõõduga tükid. Piserda neid veidi oliiviõliga, suru muffinipanni  nii, et moodustuks äärtega korv ning küpseta 180-200 kraadi juures kuni korvikesed on krõbedad ja kergelt kuldpruunid.
Serveerimiseks aseta lõhefileest lõigatud tükid lavašikorvi, tõsta peale avokaadosalsat ning maitseta soovi korral veel soola ja pipraga. 




Marineeritud ja grillitud karamelline kitsejuust peedipestoga suupisteleival
Marineeritud ja grillitud kitsejuust
Värsket kitsejuustu
Oliiviõli
Tumedat siirupit
Hakitud värsket punet ja tüümiani
Veidike veiniäädikat
Soola ja pipart
Sega marinaadiained omavahel kokku. Lõika kitsejuustust ca 4-5 mm paksuses seibid ning marineeri neid paarkümmend minutit. Tõsta kitsejuust kuumale grillpannile ning küpsteta mõlemalt poolt kuni pinnale on tekkinud kuldsed triibud.
Peedipesto
2-3 keskmise suurusega ahjupeeti
1 dl kõrvitsaseemne või oliiviõli
50 g kooritud ja röstitud kõrvitsaseemneid
1-2 küüslauguküünt
50 g pecorino või parmesani juustu
Soola ja pipart maitse järgi
Soovi korral veidi cayenne’i pipart
Aseta kõik koostisained purustajasse ning surista pesto valmis.
Suupistete jaoks tõsta õhukesele ja kergelt ahjus krõbedaks röstitud leivaviilule peedipestot, aseta peale grillitud kitsejuust. Soovi korral nirista peale veel oliiviõli, viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ning kaunista tüümianioksaga.



Kommentaare ei ole: