30. november 2012

Täiesti teistmoodi ilma jahuta šokolaadikook...kartuliga

See esmapilgul kummaline kooslus - kartul ja kook - sai võimaluse äraproovituks saada põhjusel, et MTÜ Eesti Kartul korraldas kartulitele pühendet pressiürituse, kuhu tegin seitset erinevat sorti kartulitoite.



Hästi põnev oli meie rahvusmugulaga katsetusi teha ning kõige rohkem avastusrõõmu pakkus erinevate kartulisortidega katsetamine. Kahjuks ei ole hetkel vee ei meie endi teadlikkus ega ka kaubanduses pakutava kartuli valik selline, et annaks valida näiteks seitsme erineva sordi kartuli vahel. Minul see õnnestus, lisaks sain asjatundjatelt ehk kartuliteadlastelt kaasa veel soovitusi, millist toitu millise kartuliga teha. Mõnel juhul on vaja ju just sellist tugevama ihuga ja mittelagunevat kartulit ja kartulipudru jaoks peaks olea pigem selline pudrune, jahune ja pehmeks keev kartul. Kui ise otsustada ei oska, siis vaadake poes pakendatud kartulite ümber olevaid pakendkotte ja valdavalt on juba pakendil olemas info, mis tüüpi kartuliga tegu on.Või piilu spikrit kartuliasjatundjate koostatud kodulehelt.  Nii et pudruse kartulisalati või tükilise kartupudru põhjus võib pahatihti olla just väheses teadlikkuses. 
Olgu veel eelinfona mainitud, et selle postituse koogi valmistasin Red Lady kartulisordist, mille kohta on lakooniliselt mainitud, et suurepäraste kulinaarsete omadustega kartul. Maitseb, muide, väga hästi ka niisama süües. 


 
Kook ise sai aga selline mõnus mahlane ja täiesti jahuvaba. Kartul koogi sees annab tulemuseks ka teisel päeval väga värske ja mahlase magusa hõrgutise. Apelsini ja mandlijahu lisamine muudab šokolaadi-kartulikoogi tõeliselt mõnusaks ja tegemist on ühe viimase aja suurema üllatusega. Üllatus kohe kindlasti positiivse poole peal. 
Koogi jaoks läheb vaja: 
200 g võid
150 g suhkrut
4 muna
150 g jahvatatud mandleid (neid saab ise teha kohviveskis terveid mandleid jahvatades)
250 g keedetud ja purustatud kartuleid
1 suurema apelsini riivitud koor
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
200 g tumedat (vähemalt 70%-lise kakaosisadusega) šokolaadi
Kate: värskelt pressitud apelsinimahla, tuhksuhkrut
Vahusta toasoe või koos suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega juurde jahvatatud mandlitega segatud küpsetuspulber, kartulimass ning apelsinikoor. Sega ühtlaseks. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa tainale.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.Kalla tainas koogivormi.
Küpseta kooki ca 45 minutit, kuni koogi sisse torgatud puidust tikk jääb puhtaks. Tõsta kook ahjust, lase jahtuda.
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur apelsinimahlaga apelsinimahlark-järgult tuhksuhkruga segades, kuni tekib parja paksusega glasuur. Glasuuri paksus peaks olema selline, et ta koogi pinnalt enne tahenemist maha ei valguks. Jahuta kook koos glasuuriga. 

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega ja võina kasuta selitatud võid. Kartuli võid asendada muu köögiviljaga (nt kõrvits, peet, porgand).

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere Tuuli!

Tegin seda kooki....ja olen vaimustuses.
Kusjuures läksin riski peale, ei proovinud kooki eelnevalt enda pere peal, vaid küpsetasin kohe 13. inimesele.
....ja tulemus oli S U P E R!
Kõik sõid, mõmisesid ja kiitsid. Tänud lubasin Sulle edasi anda!:)

Tuuli ütles ...

Oi kui vahva, et risk ennast õigustas. Tea, kas ise oleksin julgenud esmapilgul ju üsna kummalise koostisega kooki kohe külaliste peal katsetada. Aga no seda toredam on kuulda, et kook sai üldise heakskiidu. Tänud teada andmast :)

Anonüümne ütles ...

Ka mina tegin seda kooki. Kellele ei meeldi väga apelsinikoore maitse, võiks riivida seda veidi vähem. Väga hea kook ja ilma jahuta!!! Väga sobilik gluteeni talumatuse all kannatavatele inimestele!!! Kõik kes sõid, kiitsid.

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook! Olen seda juba 3 x teinud. Tänu sellele retseptile tellisin eile kilo :) mandlijahu.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - igasugu sõltuvused on mulle hästi tuttav teema :) Tegelikult hästi tore, et see kiiksuga kook järjest rohkem sõpru võidab. Mulle ka jätkuvalt meeldib

ilse ütles ...

Kartulit ei peeta paleoks :)

Tuuli ütles ...

Ilse, lähtusin sellest tabelist http://paleo.ee/toidusedel/ mille järgi on kartul lubatud, kuid mõõdukates kogustes. Kuna terve koogi peale läheb 250 g kartulit ja koogist jätkub 8-10 inimesele, pidasin kooki mineva kartuli kogust mõõdukaks per inimene :)
Aga loomulikult võib kartuli muu köögiviljaga ka asendada.

Krista ütles ...

pigem see 150g suhkrut ei ole kohe üldse paleo ;)

Tuuli ütles ...

Krista, retsepti all on soovitus, et paleoretsepti puhul asenda suhkur meega. Ei hakanud kõiki blogis olevaid retsepti päris ümber kirjutama paleole sobivaks, küll aga lisasin iga retsepti alla väikesed muudatused, millega peaks toidu sobivaks sättida saama :)

lepatriinu ütles ...

Väga maitsev kook tuli välja- üllatas tõepoolest!