2. oktoober 2012

Ploomi martsipani tartaletid

See ploomitartaleti retsept on ilmselgelt perenaise päästja, kui on vaja midagi magusat hästi kiiresti ja lihtsalt valmistada. Kooslusest ploom ja martsipan ei ole vist mõtet pikemalt pajatada. Lühidalt öeldes on tegemist täiesti vastupandamatut kooskõla moodustava duoga. Veidike Vana Tallinna likööri ja pähkleid veel lisaks ning lihtne kuid toimiv hurmurküpsetis ongi valmis.
Minu versiooni puhul oli tegu väikeste tartalettidega, millele saab sättida ühe suuremat sorti ploomipooliku. Sama kooki samade koostisosadega võib teha ka suures vormis.



500 g pärmi-lehttainast
5 suuremat tumedat ploomi
150 g küpsetusmartsipani (Odense spetsiaalne küpsetusmartsipan on küpsetamiseks parim, sobib ka tavaline mandlimartsipan)
100 g hakitud mandleid
4 spl muscovado suhkrut
Veidi Vana Tallinna likrööri
Serveerimiseks vanillijäätist või -kastet

Lõika lahtirullitud tainast ümmarguse vormiga küpsetusvormist umbes 1 cm suurema läbimõõduga kettad. Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivi. Tainarattad aseta õlitatud küpsetusvormi põhjale ja külgedele, taina peale tõsta martsipanist lõigatud rattad, millele aseta kummuli poolik ploom.  Sega omavahel hakitud mandlid, suhkur ja liköör, saadud segu puista ploomidele peale. 



Küpseta ca 180-200 kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni ploomid on läbi küpsenud ning tainas kuldne. Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos vaniljekastme või -jäätisega. 

Retsept ilmus Eesti Päevalehe Veinilehes

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt väike märkus - lehttaigna korvikesi nimetatakse volovanideks. Aga ka veidi vale nimetusega on need imeilusad ja imehead ploomi-vana tallinna lõhnasegu tunneb peaaegu läbi arvutiekraani..
Kerlin

Tuuli ütles ...

Kerlin - selles suhtes on õigus, et natuke mänguliselt sai küll tartaleti terminisse suhtutud, sest klassikalised tartaletid on ikka muretainast. Lihtsuse mõttes sai seekord lehttainast need korvikesed välja lõigatud. Volovan on samas klassikalises mõttes ja minu seniste teadmiste järgi kahekihiliset lehttainast moodustatud korv - esimene kiht on ketas ja kettale tõstetakse seest õõnes teine ketas peale. Midagi sellist: http://toiduteemal.blogspot.com/2011/10/volovanid-juustu-truhvlifonduu-ja.html

Anni ütles ...

Mul tekkis küsimus, et kas on ka mingeid ideid, millega põhi nisuvabaks (ja pärmivabaks)saada? Huvitav kui proovida nt kaerahelbe küpsiste baasilt aretada?
terv,
Anni

Tuuli ütles ...

Anni, siis tuleks ise põhi teha. Võib kaerahelbeküpsiseid kasutada või siis muretainalaadse taigna teha, kus nisujahu asemel on mingid muud jahud (kaerajahu, odrajahu, rukkijahu, tatrajahu, mandlijahu vm). Näiteks sellises vahekorras: 200 g võid, 1 dl suhkrut, 1 muna, 1 tl küpsetuspulbrit ja 4 dl sobivat jahu. Toasoe või hõõru suhkruga kohevaks ning lisa muna. Sega omavahel jahu ka küpsetuspulber ning sega ühtlaseks. Tõsta umbes 30-ks minutiks külmkappi