19. oktoober 2012

Juustune muskaatkõrvitsapirukas

Riskides tüütuks ja ühekülgseks muutumisega, on ka seekordne postitus kõrvitsast. Ikkagi hooaeg ju! Lisaks ei saa midagi selle vastu teha, et kõrvits lihtsalt inspireerib katsetama.


Soovitan võimalusel alati valida muskaatkõrvitsa, millega on ka see pirukas tehtud, sest maitse ning ka kõrvitsa olek jääb tugevama ihuga muskaadil oluliselt mõnusam. Ohtra juustu lisamine teeb kõrvitsaga imet, kokku maitseb täidis mahlaselt ja rikkalikult. Juustudega võib ka julgelt katsetada - siin toodud retsept on vaid üks võimalikest kooslusest. Samamoodi võib kasutada ka kitse-, feta-, suitsu- vm juustusid. Peaasi, et juustuga ei koonerdadaks :)
See pildil olev pirukas sai aga tehtud sellise valemi järgi:
500 g pärmi-muretainast
2 muna
1 sibul

võid
500 g muskaatkõrvitsat
Oliiviõli
100 ml 35%-list koort
100 g mozzarella juustu
50 g sinihallitusjuustu
100 g parmesani juustu
Värsket salveid, tüümiani jt ürte
Soola ja pipart
Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks ning aseta ahjuvormi. Aseta ahjuvorm tainaga küpsetamiseni külma.
Lõika muskaatkõrvitsast ca 3-4 mm paksused seibid või viilud, piserda neid oliiviõliga, puista peale värskeid ürte, veidi soola ja pipart ning rösti 180-200 kraadi juures umbes 15 minutit.
Haki sibul ning  hauta või ja õli sees keskmisel kuumusel pannil kuni sibul on klaasjas ja pehme. Lisa sibulale ka hakitud värske salvei ning hauta läbi.
Klopi munad lahti, lisa koor.
Lao lahtirullitud tainale kõrvitsaviilud, aseta kõrvitsale hautatud sibul, sinna peale puista vaheldumisi mozzarellat ja sinihallitusjuustu. Vajadusel lao mitu kihti, ikka juust ja kõrvits vaheldumisi. Kalla pirukas üle muna-koore seguga ning puista peale riivitud parmesani.
Küpseta 180-200 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni tainaääred on pruunistunud ning juust kaunilt kuldpruun. Tõsta pirukas ahjust välja ja lase veidi jahtuda enne kui lahti lõikad.


2 kommentaari:

JANA ütles ...

Mmmmmm tundub mõnus Tuuli!
NB ja PS sinu Alõtsa naps oli kohutavalt hea ning sain ka muid sinu napse Põhjaka köögis patseerides proovida :)))) jube head olid - tänud sulle ja hästi tubli oled!!!
Jana

Tuuli ütles ...

Jana - tänud Sullegi heade sõnade eest! Tore, et napsukatsetused maitsesid. Alõtša mul ka üks lemmikutest. Sel aastal katsetan ise ka arooniatega ja võid kolm korda arvata, kust inspiratsioon pärit on :)