27. september 2012

Vürtsikas kõrvitsa-kondenspiimakook

Kõik märgid viitavad sellele, et käes on kõrvitsaaeg ja korralike Eesti perede toidulauad kattuvad päikesekollaste kõrvitsatoitudega. Meeldib! Väga meeldib! Popurriid sellesamase blogi kõrvitsatoitudest võib vaadata SIIT ja ilma igasugse pingutuseta oleksin nõus seitse päeva järjest ja kolm korda päeva toituma kõrvitsast. Täiesti ammendamatu inspiratsiooniallikas nii soolasele kui magusale!


Magusa kõrvitsakoogi teemaga ehk siis kõrvitsa-kondenspiimakoogiga sai nüüd Terevisioonis käidud, kus teemaks oligi kõrvits magusas toidus. Paar päeva varem alustasin kõrvits + kondenspiim katsetustega ja antud hetkeks võib tulemustega rahule jääda. Minu toidu suhtes kõige valivam laps teatas, et seda kooki kannatab süüa isegi siis, kui tead, et seal sees kõrvits on. Ja Terevisioonis käies jäi ka mulje, et kõigile maitses, kes proovisid.
Väike lõik minu seletamisest Terevisiooni hommikus vahelduseks teravaks kippunud Juhan Partsi vabaturu elektrihinna tõusu puudutavale intervjuule on vaadatav SIIT.


Alustada tuleks aga kõrvitsapüree valmistamiseks, mille jaoks oleks vaja kõrvits tükeldada, eemaldada säsi ja seemned ning siis suhteliselt suuri kõrvitsatükke koos koorega lihtsalt ahjus röstida, kuni need on pehmed. Pehmelt kõrvitsalt tuleks koor eemaldada, üleliigne vedelik ära kallata ning siis kõrvits püreestada. Ülejäänud kõrvitsapüreed saab säilitada kas siis külmkapis (ja kiiremalt ära tarvitada) või ka sügavkülmutada.

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid (või kakao- või ingveriküpsiseid)

50 g võid
½ tl jahvatatud ingverit
Täidis:
250 g kõrvitsapüreed
200 g magusat kondenspiima
2 suurt muna
250 g mascarponet, toasoojana
2-3 spl tärklist
2-3 spl suhkrut (kui tahad magusamat kooki)
Näpuotsaga soola
1 tl jahvatatud ingverit
½ tl jahvatatud muskaati
1 tl kaneeli
Kate:
100 g magusat kondenspiima
200 g toorjuustu



Purusta küpsised köögikombainis ning sega sulavõiga. Suru 24 cm läbimõõduga ja küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale.
Sega toorjuust (mascarpone), suhkur ja kondenspiim ühtlaseks massiks. Lisa ükshaaval munad, sega kergelt. Viimasena lisa kõrvitsapüree, maitseained ja tärklis. Sega ühtlaseks, kuid ära klopi. Küpseta esmalt 200-210 kraadi juures 15 minutit, alanda siis kuumus 170 kraadini ning küpseta veel ca 40 minutit. Tõsta ahjust ja lase jahtuda.
Katte jaoks sega toorjuust kondenspiimaga ning määri jahtunud koogile. Serveeri jahutatuna.


5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Soovin teada, et kui kaua ja mis temperatuuril peaks kõrvitsat ahjus röstima? Ning kust on võimalik saada neid sokolaadi kohviube? :)
Igatahes läheb kook tegemisele, tundub väga põnev ja maitserohke olevat :)

Kertu!

Tuuli ütles ...

Kertu - kõrvitsa röstimiseks sobiv temperatuur on 180-200 kraadi ning aega kulub kõrvitsaliigist ning tükkide suurusest olenevalt 25-40 minutit. Kõige targem on lihtsalt noa või kahvliga katsuda, kas kõrvits on pehmenenud. Neid šokolaadist kohviube paraku vist jaekauplustes hetkel ei olegi saada. Müüdi neid muidu Meira kaubamärgi all ning neid peaks olema Kaupmehe hulgilaos (suures pakendis). Hästi kahju, et väikepakend on müügilt nüüdseks kadunud :(

Anonüümne ütles ...

Tänud vastuse eest :)

Tuuli ütles ...

Huvitav,
kas suvikõrvits sobib ka?

Tuuli ütles ...

Tuuli, ma arvan, et peaks sobima küll. Suvikõrvitsat tasuks muidugi enne korralikult nõrutada, et ta kooki liiga vesiseks ei muudaks.