4. september 2012

Ürtide ja küüslauguga marineeritud paprika

Nom-nom-nom! Selline purkitehtud paprika on lihtsalt keelt alla ja meelt peast viiv. Loodetavasti jagate minu arvamust.
Võrratuid kooslusi saab sellise paprikaga moodustada nii salatites kui ka ahjus küüslauguga röstitud krõbesaiade (tuntud kui crostinid või bruschettad) kattel. Seltsiks kitsejuust (täiuslik kooslus) või muu meelepärane.
Hetkel on selle hoidise valmistamiseks parim aeg, sest turul müüdavad veidi ebastandardse kujuga värvilised paprikad annavad oluliselt parema tulemuse kui talvel supermarketis müüdavad suured punased ja pahatihti üsna vesised paprikad.


Kogused on kõik umbkaudsed ning marinaadi valmistades võib vabalt lasta oma maitsemeeltel kätt juhtida.
Alustada tuleb seemnetest vabastatud paprikate röstimisest, mida võib teha grillil (ideaalne variant, sest grilliga kaasnev suitsumaitse on lihtsalt võrratu!) või siis ka kuumas ahjus grillielemendi all.


Paprikad tuleb röstida korralikult mustaks. Minu pere andis koheselt omapoolse hinnangu, kui neid mustakirjusid köögivilju silmas, et: "Noh, läks kõrbema või?" :)
Mustaks grillitud paprikad tuleks nii kuumalt kui võimalik kas kilekotti või siis õhukindlalt säilituskarpi sulgeda. Ja natukeseks ajaks unustada. See kilekoti-säilituskarbi protseduur on vajalik selleks, et kõrbenud nahk lahti lööks ehk siis järgmiseks tuleks paprikatelt koor eemaldada. Reeglina tuleb see nüüd väga kergelt lahti. Kooritud paprikad tuleks veidi väiksemaks hakkida, kusjuures hoia alles kogu paprikatest välja küpsenud mahl.



Marinaadi jaoks läheb vaja (arvestuslikult ca 6 keskmise paprika jaoks):
3 spl oliiviõli
1-2 spl palsamiveiniäädikat
1 spl vedelat mett
paar küüslauguküünt, õhukeste viiludena
hakitud tüümiani
hakitud punet
hakitud basiilikut (võid kõiki ürte oma äranägemise järgi ise kokku kombineerida)
paprikate küpsemisel eraldunud mahla
soola ja pipart
veidi sidrunimahla soovi korral



Sega marinaadiained omavahel ning siis tükeldatud paprikatega. Aseta purki ning jäta marineeruma paariks tunniks kuni üleöö. Paprikad peaksid olema marinaadiga üleni kaetud.
NB! Kasuta purgitäis ära lähipäevade jooksul. See purgitäis ei säili paraku väga kaua, seega ületalve hoidistamiseks selline paprikate marineerimise moodus ei sobi. Reeglina ei ole ka vaja, sest purgitäis kipub niikuinii kiirelt tühjenema :)


8 kommentaari:

ilse ütles ...

Supermaitsvad, teen tihti endale purgikese kapp, kõlbab ka hommikuse võileiva peal viil tõsta:) Aga vot see mustaks kõrvetamine mulle ei meeldi, siis jääb paptika viljaliha ka veidi mustaks ja minu maitse järgi on jälle ehe ja puhas maitse. Seega mina panen terved paprikad 190 kraadisesse ahju ja nii umbes 20 minutit ja nahk on lahti. Siis ikka samamoodi kuhugi jahtuma, piisab täitsa räti all jahtumisest:)

Tuuli ütles ...

Ilse - näedsa siis! Tuleb välja, et koolkonnad on erinevad. Mulle just meeldib see kergelt suitsune kõrvetatud paprika maitse, aga kindlasti on väga mõnusad ka delikaatsemad puhta maitsega marineeritud paprikad. Igal juhul üks mõnus toit ja mõnus moodus paprikaid valmistada :)

Ritsikas ütles ...

Kohe hakkan paprikatega möllama, loodame parimat :)

Tuuli ütles ...

Ritsikas - no igal juhul on pöidlad pihku pistetud, et paprika-afäär edukaks osutuks :)

Tiina ütles ...

Tänan retsepti jagamast! See tuli imemaitsev :)

Tuuli ütles ...

Tiina, väga vahva, et õnnestus ja maitses :)

Anonüümne ütles ...

Seda asja ma proovin homme teha. Kuid kuidas saab paprika õliga purki nii, et see pikalt säiliks?

Tuuli ütles ...

Minul ei ole õnnestunud seda purgitäit pikalt säilitada. Värske küüslauk ja ürdid ajavad lõpuks ikka vurtsu sisse. Tõenäoliselt tuleks neid siis läbi kuumutada, aga siis oleks see juba hoopis teine retsept :)