8. juuli 2012

Värske kartuli salat kilu, vutimunade ja fenkoliga


Ja seegi retsept on päris suvisest Toit ja Trendi numbris. Nii lihtne ja samas nii toimiv kooslus, et patt oleks jagamata jätta. Sellest, kui ilusti omavahel kartul ja fenkol sobituvad sain aimu Leib restos. Nüüd kohtuvad sageli minu taldrikus need kaks maitsvat tegelast. 


Värske suvine kartul on tõeliselt hõrk pala niisamagi süües, kuid võrratuks salatiks vormub ta ka üsna lihtsa vaevaga. Värskele kartulile tuleb lisada vaid mõned salatikomponendid, mis moodustavad kokku üllatavalt hästi toimiva koosluse. Fenkol ehk apteegitill on muide kartulisalatisse kui loodud.
Vaja läheb:
300 g värskeid koorega keedetud kartuleid
100 g vürtsikilu fileed
6 keedetud vutimuna (keetmisaeg 2-3 minuit)
1 keskmine fenkol
1-2 värsket soolakurki
Rohelist sibulat
Majoneesi*
Hapukoort
Soola ja pipart
Soovi korral värsket redist, kappareid, tilli vms
Lõika kartul umbes poole sentimeetristeks poolratasteks. Vutimunad koori ja lõika pooleks. Fenkol lõika neljaks ning igast veerandist lõika ristipidi õhukesed ribad. Soolakurk lõika seibideks. Aseta kõik salatikomponendid kaussi. Sega salatikastme jaoks majonees ja hapukoor endale soovipärases vahekorras. Maitsesta kaste soola ja pipraga.
Sega salatikaste ülejäänud ainetega. Serveerimiseks puista peale hakitud rohelist sibulat.
*Väga maitsva tulemuse saab omatehtud majoneesiga. Selleks sega 1 munakollane, 1 tl sinepit, 1 tl veiniäädikat, sool ja pipar ühtlaseks massiks ning hakka pidevalt segades tilkhaaval lisama õli, mida selle koguse jaoks kulub 150 ml. Sobib nii oliivi-, päevalille kui ka rapsi- vm õli. Õli tuleb majoneesi sisse niristada peenikese joana ning kogu aeg kontrollides, kas mass ühtlaselt emulgeerub. 

Retsept ilmus 2012. aasta suvises (juuli/august) Toit ja Trend ajakirja numbris.

4 kommentaari:

MARIT ütles ...

Selle salati proovin kindlasti ära, tundub väga isuäratav!

Tuuli ütles ...

Marit - tasub kindlasti proovimist. Kilu ja kartul on juba vanad head tuttavad, aga fenkol muudab selle koosluse lisaks hästi põnevaks ja sobitub ilusti ansamblisse

Anonüümne ütles ...

Igati mõnus. Aga redis, mis muidu on minu absoluutne lemmik magustoit, tekitab selles salatis ainult ebameeldiva kaose :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, väga huvitav info :)Tänud! Kuigi tegelikult, kui mõelda redise ja fenkoli peale, siis tundub tõesti, et peaks vist valima kas ühe või teise, mitte mõlemad :)